Sacharidy hrají hlavní roli ve výživě
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie a také jednou z příčin nadváhy. Jejich nedostatek znamená málo potřebné energie k tvorbě svalů a jejich přebytek se zase může změnit v nežádoucí tuk. Pokud nechcete ztrácet na svalové hmotě nebo se potýkat s rostoucí váhou, je víc než důležité dodávat tělu odpovídající množství sacharidů v závislosti na vašem energetickém výdeji.
Není sacharid jako sacharid
Podle délky řetězce rozdělujeme sacharidy na:
- Jednoduché, kam patří mono a disacharidy a často je označujeme jako cukry. Najdete je v ovoci, medu, cukrové třtině, řepě, mléku, sladu, cukrovinkách, slazených nápojích atd. Velmi rychle se tráví, a tak dochází k rychlému vzestupu hladiny krevního cukru. Následný pokles glykemie je většinou strmý, což vede k pocitu hladu.
- Komplexní, kam patří poly a oligosacharidy. Ty najdete v bramborách, obilovinách, luštěninách, zelenině, celozrnných výrobcích a v dalších převážně rostlinných produktech. Komplexní sacharidy se tráví mnohem pomaleji než jednoduché sacharidy. Díky tomu vytváří delší pocit nasycení. Potraviny bohaté na komplexní sacharidy mají také vysoký obsah vlákniny, takže i příznivý účinek na zažívání.
Jednoduché sacharidy nám prudce zvýší hladinu krevního cukru. Pokles glykemie je ale stejně rychlý a hlad se dostaví během chvilky. • MALL.cz
Podle doporučení výživových specialistů by sacharidy měly tvořit 55–60 % vašeho denního příjmu energie. Z toho 1/6 jednoduché sacharidy a 5/6 komplexní sacharidy. Pokud trpíte nadváhou, obezitou, cukrovkou 2. typu nebo je váš energetický výdej nízký, neměl by denní příjem sacharidů překročit 45–50 %.
Diety a sacharidy jdou ruku v ruce
Sacharidové potraviny by měly být součástí každého vašeho jídla. A to i v případě, že máte v seznamu předsevzetí novoroční dietu. Důležité pravidlo zní – nevynechávat, ale omezovat. Proto by vás při nákupu potravin měly zajímat dva důležité údaje na etiketě – celkový obsah sacharidů a podíl jednoduchých sacharidů.
Oba údaje se udávají většinou na 100 g výrobku nebo na jednu porci. Podíl jednoduchých sacharidů by měl být co nejnižší, potravina by měla obsahovat co nejvíce vlákniny a výrobek by neměl být doslazovaný. Ideální je celozrnné pečivo, přílohy a nedoslazované snídaňové cereálie.
Při nákupu potravin by vás měly zajímat dva důležité údaje na etiketě – celkový obsah sacharidů a podíl jednoduchých sacharidů. • MALL.cz
Omezte slazení
Cukr, hnědý cukr, javorový sirup či med mají srovnatelnou energetickou hodnotu. A proto je z hlediska sacharidů jedno, čím sladíte. Nejlepší je nesladit nápoje vůbec. Pijte vodu nebo hořký čaj. Tělu ulevíte. Pokud máte chuť na sladkou tečku, vyvarujte se takovým sladkostem, které kombinují sacharidy a tuk. Taková energetická bomba vám při hubnutí neprospěje.
První měsíc s minimem jednoduchých cukrů bude těžký, ale jakmile si zvyknete, máte vyhráno. Podělte se s námi na našem Facebooku, jak plánujete letos upravit svůj jídelníček a jak pro vás bude těžké vynechat sladkosti.