8 letních spotřebičů pro zpracování úrody | Blog Mall.cz

8 letních spotřebičů, se kterými zpracujete úrodu do posledního plodu

Není nad mlsání vlastnoručně vypěstovaných malin, rybízu nebo okurek. Pokud se vám letos obzvlášť zadařilo a úroda je velká, zkuste ovoce i zeleninu šikovně zpracovat. Vybrali jsme pro vás top 8 spotřebičů, které vám s tím pomohou.

Některé druhy ovoce a zeleniny vydrží i po sklizni dlouho dobré. Třeba brambory, jablka nebo kořenová zelenina, které jen očistíte a po oschnutí můžou bez obav do sklepa. Zato úrodu rajčat, třešní nebo třeba jahod zpracujte nejlépe hned.

Vytvořte z nich třeba ovocné koktejly, zavařeniny nebo křížalové mlsání. Skvělými pomocníky, které vám to usnadní, jsou:

 

Sušičky ovoce

Zpracujte ovoce, zeleninu a bylinky zdravě a připravte z nich sušené pochoutky. Naše babičky je vyráběly ještě postaru – plátky ovoce sušily na kamnech. Dnes je proces jednodušší. Automatické sušičky potravin udělají stejnou parádu za zlomek času.

K sušení se výborně hodí například:

  • jablka a hrušky,
  • švestky,
  • meruňky
  • nebo třešně.

Délka sušení se různí podle druhu plodů. Ananas si pobude v sušičce nejdéle, a to 10 až 12 hodin podle výkonu sušičky. Na sušených banánech si pochutnáte přibližně za 6 až 10 hodin. Sušené houby do bramboračky získáte zhruba za 3 až 6 hodin.

Usušené plody si zachovají až kolem 80 % vitamínů a minerálů z původního množství. Trvanlivost sušených plodů je zhruba 1 až 2 roky podle druhu a způsobu uskladnění.

Náš tip: Odvažte se a vyzkoušejte i sušenou zeleninu – vyrobte si rajčatové nebo třeba mrkvové chipsy. Sbíráte-li také bylinky, usušte mátu nebo lipový květ a připravte si z nich domácí bylinkový čaj.

Než se dáte do sušení, ovoce vypeckujte (případně nakrájejte na plátky) a nastavte na sušice vhodnou teplotu. • 

1. Sušička ovoce ECG SO 375

S tímto pomocníkem usušíte ovoce, zeleninu, maso a dokonce i bylinky. Plátky potravin jednoduše rozložíte na 5 platech a sušíte. Sušička je vybavena ventilátorem, který se stará o to, aby vzduch proudil v přístroji rovnoměrně – nestane se vám, že některé kousky budou přesušené a jiné by potřebovaly ještě pár minut.

U modelu ECG SO 375 oceníte i protiskluzové nožky, které zajistí, že vám přístroj z kuchyňské linky nespadne. A jako bonus v balení najdete i recepty a tipy, co a jak v sušičce připravíte.

>> Sušičku ECG SO 375 pořídíte na MALL.CZ. <<

2.Sušička Concept SO1020 Gobi

Pokud potřebujete zpracovávat větší množství potravin, je pro vás tato sušička ideální. Má totiž hned 9 sušicích sítí, na které ovoce rozmístíte – usušíte klidně různé druhy naráz.

Samozřejmostí je ventilátor pro rovnoměrné sušení i tichý provoz. Sušička Concept SO1020 Gobi má hned 8 režimů pro nastavení teploty sušení, takže ní usušíte cokoliv od ovoce po těstoviny, a dokonce i květiny.

>> Prohlédněte si sušičku potravin Concept SO1020 Gobi na MALL.CZ. <<

3. Sušička potravin Concept SO1060

Máte-li se sušením bohaté zkušenosti a potřebujete vymazleného pomocníka, který si poradí s velkým množstvím úrody, sáhněte po sušičce Concept SO1060:

  • má 9 sušicích plat o rozměrech 31,3×25,5 centimetru,
  • pojistku proti přehřátí
  • a dokonce časovač, který vás upozorní, až budou křížaly hotové.

>> Pořiďte si sušičku Concept SO1060 z MALL.CZ. <<

V sušičkách můžete sušit několik potravin najednou a regulovat teplotu přesně tak, jak potřebujete. • 

Odšťavňovače

Jestli hledáte letní osvěžení, není nad ovocné šťávy a koktejly. S odšťavňovačem vymáčknete z úrody to nejlepší. K dostání jsou:

  • Šnekové odšťavňovače – pracují při nižších otáčkách a vyrábí hustější šťávy. Hledáte-li univerzálního pomocníka, který si poradí se všemi druhy ovoce a zeleniny, je šnekový odšťavňovač ideální. Zpracujete s ním i tvrdé plody a zeleninu.
  • Odstředivé odšťavňovače – pracují při vyšších otáčkách a z dužiny dostanou více šťávy. Hodí se, pokud častěji pracujete spíš s měkčími druhy ovoce.

Náš tip: Při výběru se dívejte také na otvor, kudy se odšťavňovač plní surovinami. Čím je větší, tím se s přístrojem snadněji pracuje. Ovoce a zeleninu nemusíte krájet na malé kousky.

1. Odšťavňovač Sencor SJE 1055SS

Tento odšťavňovač vás potěší velkým plnicím otvorem. Jablka jen rozpůlíte a lisujete šťávu. Přístroj si poradí i s mrkví a dalšími tvrdými kousky. Na výběr máte ze dvou rychlostí. A pokud máte chuť na čistý džus bez dřeně, Sencor SJE 1055SS je automaticky odděluje.

>> Odšťavňovač Sencor SJE 1055SS pořídíte na MALL.CZ. <<

2. Odšťavňovač Bosch MES 25AO

Ocení ho všichni, které nebaví zdlouhavá příprava surovin. Bosch MES 25AO má totiž extra velký plnicí otvor, do kterého bez problémů vložíte celé, nepokrájené ovoce – třeba celá jablka nebo řepu. Nemusíte mít strach ani z pracného čištění odšťavňovače. Kromě pohonu umyjete všechny části v myčce.

>> Usnadněte si práci s odšťavňovačem Bosch MES 25AO z MALL.CZ. <<

3. Odšťavňovač Sencor SSJ 4041BK

Jestli dbáte v první řadě na zdraví, pořiďte si odšťavňovač Sencor SSJ 4041BK – pracuje při nízkých otáčkách, čímž ve šťávě uchovává ještě více vitamínů a enzymů. Při lisování navíc automaticky oddělí dřeň od čisté šťávy.

Stroj je ideální i pro ty, kteří mají hodně ovoce a šťávy připravují ve velkém. Robustní motor totiž zvládne souvislé odšťavňování až 15 minut v kuse.

>> Výkonný odšťavňovač Sencor SSJ 4041BK najdete na MALL.CZ. <<

Vyrobte si jablečnou šťávu, která podporuje imunitní systém, brusinkovou šťávu proti infekcím močových cest nebo třeba šťávu z červené řepy, která vám vyčistí krev. • 

Zavařovací hrnce

Kdo si chce v zimě pochutnávat na domácích zavařených okurkách, kompotu nebo marmeládě, neobejde se bez zavařovacího hrnce. Na výrobu zavařenin použijte jakékoliv plody – kromě klasického ovoce zkuste třeba rajčata, dýně nebo moruše.

Mezi top zavařovací hrnce patří:

  • Sencor SPP 2100WH – má objem 27 litrů, takže se do něj vejde až 14 zavařovaček současně. Až budete s přípravou kompotů hotoví, klidně v hrnci připravte i polévku nebo horký nápoj. Využijete pak zabudovaný výtokový kohoutek, přes který můžete stáčet svařené víno nebo čaj.

>> Sencor SPP 2100WH je k dostání na MALL.CZ. <<

  • Hyundai PC 200 – podobným supermanem mezi zavařovacími hrnci je i Hyundai PC 200. Také se do něj vejde až 14 zavařovacích sklenic. Kromě kohoutku na stáčení nápojů ale nabízí i nastavitelný časovač, díky kterému na okurky ani marmeládu nezapomenete a vždy je vytáhnete včas.

>> Zavařovací hrnec Hyundai PC 200 na MALL.CZ. <<

Před zavařováním nezapomeňte důkladně připravit sklenice a víčka – umyjte je, vyvařte (případně dejte na chvíli do trouby rozehřáté na 100 °C) a nechte uschnout. Pak teprve je naplňte ovocem nebo zeleninou. • 

Bonus: vyrobte si jedlý papír z ovoce

Už jste si nachystali kompoty na zimu, vymačkali ovocnou šťávu, ale zásoby ovoce se pořád netenčí? Připravte si z nich mlsání trochu jinak ovocný papír neboli kůže je ideální letní svačinka. Připravíte ji třeba z jablek, ale klidně i jiného ovoce. 

Na jedlý papír z ovoce potřebujete:

  • kilo jablek,
  • citronovou šťávu,
  • špetku soli
  • a chia semínka.

Jak na to:

  1. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a mixujte, dokud z nich nevznikne husté pyré. Přidejte šťávu z jednoho citronu, špetku soli a 3 lžíce chia semínek. Pokud budou jablka moc kyselá, oslaďte pyré rozinkami a znovu rozmixujte.
  2. Jablečnou kaši nalejte na plech vystlaný pečicím papírem – vrstva by měla mít na výšku asi půl centimetru. Výsledný papír bude tenčí, z pyré se totiž odpaří voda.
  3. Natřený plech nechte ztuhnout – dejte jej do trouby, do sušičky (asi na 40 °C) nebo jen tak na slunce.
  4. Až jablečný papír uschne, z pečicího papíru ho sloupněte, rozřežte nebo rozstříhejte na menší kousky. Nebo z něj udělejte proužky asi 5 až 7 centimetrů široké a stočte do ruličky.

Jedlou kůži připravíte nejen z jablka, ale i dalšího ovoce – třeba z grepu nebo pomeranče. • 

A nezapomeňte, že na MALLu pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si čas v kuchyni užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.