Vyrobte si luxusní džemy z vlastní úrody | Blog Mall.cz

Vyrobte si luxusní džemy a marmelády z vlastní úrody

Šťavnaté ovoce na vás pomrkává z bedýnek a vy přemýšlíte, jak s úrodou naložíte? Staňte se skleničkovým baronem a část sladké nadílky přeměňte na luxusní zavařeniny. Poradíme vám, jak na to.

Počátky zavařování vystopujeme v 19. století ve Francii. Ačkoliv dnes máme k dispozici lednice i mrazáky, zavařování je stále skvělý způsob, jak nejen ovoce uchovat čerstvé a díky vhodným kombinacím a přidanému koření ho povýšit na královskou dobrotu.

Dříve platilo zjednodušené vysvětlení, že v džemu najdeme kousky ovoce, je řidší než marmeláda a snadno se natírá. Od roku 2004 EU pomohla s přesnější definicí. • 

Příprava marmelád a džemů krok za krokem

Cesta k policím plným pestrobarevných skleniček není dlouhá. Musíte se ale vyhnout některým chybám, které by zpracování vaší úrody zhatily.

1. Výběr ovoce

Zavaření mnozí vnímají až jako poslední štaci ovoce. Do skleniček proto zpracovávají takové kousky, které už mají lepší časy za sebou. Jestliže toužíte po luxusních džemech a marmeládách, kterými se nebudete stydět obdarovat ani věčně nespokojené příbuzné, zpracovávejte vždy jen bezvadné a správně uzrálé ovoce.

Přezrálé ovoce raději rychle spotřebujte například do ovocných smoothie. Marmelády a džemy si zaslouží správně zralé kousky. • 

Ideálně použijte čerstvě natrhané plody. Pokud ale chcete kombinovat i mimosezónní ovoce, část aktuální úrody zamrazte.

2. Příprava ovoce

Tato část je časově nejnáročnější. Každé ovoce žádá jinou péči.

  • Broskve a nektarinky – pokud na nich ponecháte slupky, výtvor vám zhnědne. Proto jejich slupky oloupejte. Lépe vám to půjde, když na špičce ovoce naříznete malý křížek a krátce plody vložíte do vařící vody.
  • Švestky – tuhá slupka by v sladké dobrotě nedělala dobrotu. Proto švestky nejen vypeckujte, ale také pokrájejte na menší kostičky.
  • Rybíz – natrhané hrozínky opláchněte a jednotlivé kuličky očeště vidličkou.
  • Třešně a višně – zbavte pecek. Domácí vychytávka na vypeckování je skleněná lahev a čínská hůlka. Ovoce umístíte na hrdlo lahve a hůlkou vymáčknete pecku do lahve. Pohodlnější ale je specializovaný odpeckovač.
  • Meruňky – jsou hodně suché, stejně jako zahradní borůvky, proto si k ruce vezměte i trochu šťávy z jiného ovoce.

Náš tip: Sušší ovoce doplňte namísto jiné ovocné šťávy vínem nebo sektem.

>> Odpeckovač pro usnadnění práce najdete na MALL.cz. <<

Když odstraníte slupky z broskví, džem vám nezhnědne. Vynikne pak nejen na chlebu, ale i na vánočním cukroví. • 

3. Vychytávky před a při vaření

Ještě než se pustíte do samotného vaření, připravte si sklenice, do kterých budete uvařenou hmotu přelévat. Vždy je důkladně vymyjte saponátem a horkou vodou. Následně je vyvařte, čímž skleničky zbavíte zbytků mycího prostředku i bakterií.

Nezapomeňte ani na vyvaření víček.

>> Nádherné zavařovací sklenice najdete na MALL.cz. <<

Při vaření sbírejte z povrchu směsi vzniklou pěnu. Pokud do sklenic naplníte směs i s pěnou, nebude džem či marmeláda vypadat hezky a s vyšší pravděpodobností se zkazí.

Náš tip: Do mrazáku vložte lžičku. Až budete mít pocit, že je džem hotový, naberte malé množství nachlazenou lžičkou a okamžitě zjistíte, zda už dobře tuhne. Tato technika je rychlejší, než když hmotu kapete na talířek a sledujete, jestli tuhne při chladnutí.

Ujistěte se předem, že víčka na sklenice opravdu dobře pasují. Jestli používáte sklenice bez šroubovacích víček, použijte vždy nové těsnění. • 

Pokud hotové marmelády a džemy chcete ještě zavařit v hrnci, ale máte tvrdou vodu, přidejte do vody dvě lžíce octa. Díky tomu nebudou sklenice matné a šmouhaté.

>> Vyzkoušejte špičkové zavařovací hrnce z MALL.cz. <<

Zavařování už ale dávno není jen záležitost hrnců. Ovocné i jiné pochoutky na dlouhou dobu uchováte, když je zavaříte v

Domácí zavařenina je skvělý dárek, který můžete mít nachystaný doma pro případ nečekaného pozvání na oslavu. • 

Vyzkoušejte neotřelé kombinace

Popusťte uzdu fantazii a vyrobte si letos džemy i marmelády v netradičních kombinacích.

Pokud chcete, aby chuť ovoce vynikla, nepřidávejte velké množství cukru. Přibližné množství je 350 gramů cukru na 1 kilo ovoce. Množství ale přizpůsobte chuti ovoce a svým preferencím.

Jahody s balzamikovým octem a pepřem

Chlapáčtější verze sladké dobroty. Ke svému oblíbenému receptu na jahodový džem přidejte lžíci balzamika a půl lžičky mletého pepře, ideálně růžového. Pikantnější jahodová směs skvěle doplní chuť měkkých sýrů.

Marmelády se nehodí jen do palačinek a na chleba. Zkombinujte je s masem nebo sýrem. Chuťové pohárky vás vynesou do nebe. • 

Nektarinka s kardamomem a bourbonem

Pokud nemáte dostatečné množství nektarinek, nakombinujte je s meruňkami. Směs vylepšíte také špetkou vanilky. Alkohol vmíchejte až po odstavení z plotny, koření přidejte na začátku vaření. Nezapomeňte na etiketu přidat informaci, že je v džemu alkohol.

Borůvky a levandule

Použijte ideálně lesní borůvky, které mají intenzivnější chuť a víc šťávy. S množstvím kvítků levandule buďte opatrní, ať váš džem nechutná jako kuličky proti molům. Borůvky můžete dochutit i levandulovým sirupem, potom ale zmenšete dávku cukru.

Borůvky chutnají jako léto. Připravte si z nich džem a užijte si jejich chuť i v zimě. • 

Ostružiny s rozmarýnem

Tato směska skvěle funguje v piškotových dortech nebo na palačinkách. Na kilo ovoce si vystačíte s 3 velkými snítkami rozmarýnu. Před plněním do sklenic nezapomeňte větvičky vyndat.

Višně s mátou

Jasná volba k čokoládovým dezertům. Mátu přidávejte až po uvaření a nakrájejte ji na velice drobné kousky. Směs ovoce a bylinky důkladně promíchejte a až poté naplňte do skleniček. Pro ostřejší verzi přidejte ještě velkého panáka višňové pálenky nebo dva velké panáky višňového likéru.

Náš tip: Když vám některý z receptů zevšední, ozvláštněte ho například plátky mandlí naložených v Amarettu či jiném likéru.

Který recept si získal vaše srdce? Napište nám do komentářů.

 

Instagram

@mall_czsk

Top 5