Sušení potravin je jedna z nejstarších metod konzervování. Snížíte při něm obsah vody v potravinách, a tím zabráníte růstu plísní, bakterií a kvasinek, které v suchém prostředí umírají. Díky tomu vám sušené potraviny vydrží velmi dlouhou dobu.
Domácí sušené potraviny jsou zdravější
Sušené plody seženete i v obchodech, lepší ale je, když si je nasušíte sami doma. Domácí sušené mlsání totiž neobsahuje nezdravé cukry ani oxid siřičitý, který se u kupovaných sušených potravin používá k prodloužení trvanlivosti a může nadýmat nebo způsobovat bolesti žaludku.
Doma usušené ovoce i zelenina jsou oproti tomu plné vitamínů a vlákniny, prospívají správnému trávení a dodají vám potřebnou dávku energie.
Sušičky potravin vybírejte i podle toho, co chcete sušit
První zmínky o sušení potravin se dochovaly už z dob před 3 500 lety, tehdy se sušilo na slunci nebo ve větru. Dnes existují modernější způsoby sušení – třeba pomocí sušičky potravin. Při výběru sušičky se zamyslete:
- Jak často budete sušičku používat? Jestli se chystáte na každodenní sušení, investujte do dražšího přístroje, který takový nápor vydrží.
- Kolik potravin budete naráz sušit? Čím více potravin sušíte, tím více potřebujete sušicích táců.
- Co budete sušit? Každá potravina se suší na jinou teplotu a jinak dlouho. Proto zvolte takovou sušičku, u které se dá regulovat teplota a má zabudovaný časovač. Ideální je rozsah teplot od 30 do 70 °C.
>> Sušičky potravin seženete na MALL.CZ. <<
Jak správně usušíte ovoce, zeleninu, houby i maso
K sušení vybírejte vždy jen zralé plody a potraviny bez plísně či jiného poškození. Při sušení se koncentrují přírodní aromata a cukry, proto klidně sušte i kyselé nebo méně sladké plody.
Potraviny před sušením nakrájejte. Obecně platí, že:
- ovoce s peckou před sušením rozpůlíte, vypeckujete a sušíte celé půlky (případně větší kusy nakrájíte na plátky),
- ovoce bez pecky, zeleninu, houby a maso nakrájíte na zhruba 5mm plátky.
Sušičku pak nastavte na správnou teplotu:
- 35–40 °C pro sušení bylin a koření,
- 50–55 °C pro houby, ovoce a zeleninu,
- 55–60 °C pro sušení masa.
Každá potravina přitom potřebuje sušit jinak dlouhou dobu. Ananas nechte v sušičce klidně 10 až 12 hodin, banánům stačí jen 6 hodin a sušené houby do bramboračky si připravíte třeba už za 3 hodiny.
>> Připravte si sušená rajčata podle našeho návodu. <<
Jak poznáte, že jsou potraviny usušené správně?
Napoví vám změna barvy a pružnosti potravin:
- Správně usušené ovoce je vláčné, pružné a ohebné. Jestliže se ovocné kousky lámou, jsou přesušené.
- Usušená zelenina či houby jsou křehké.
- Maso je na dotek suché. Mělo by být pružné, ale při ohybu praská.
Myslete na to, že po usušení obsahují potraviny jen asi 5 % vody – správně usušené kousky tedy poznáte také podle toho, že se na řezu pod tlakem neobjeví kapičky vody.
Náš tip: Abyste poznali správný moment, kdy potraviny ze sušičky vytáhnout, průběžně ochutnávejte a zkoumejte konzistenci.
Uskladněte sušené mlsání rychle
Usušené potraviny nechte asi hodinu vychladnout a pak je přesypte do uzavíratelné nádoby. Dobu mezi vychladnutím a uskladněním zbytečně neprodlužujte. Potraviny by mohly opět nasáknout vlhkost z okolí a ve sklenicích by se pak zkazily.
Nádoby se sušenými dobrotami dejte na temné chladnější místo. Pak vám vydrží zhruba 1–2 roky.
Náš tip: Jablka, hrušky nebo meruňky při sušení přirozeně hnědnou. Nakrájené ovoce proto před sušením namočte do čtvrt litru vody s lžící citrónové šťávy. Ovoce zůstane při sušení světlé a nezhnědne ani při skladování.
>> Čtěte další možnosti, jak zpracujete úrodu do posledního kousku. <<
A nezapomeňte, že na MALL.CZ máme všechno možné i nemožné.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.