Jak na to, aby zavařeniny dlouho vydržely | Blog Mall.cz

Marmelády bez plísně: jak na to, aby zavařeniny dlouho vydržely

Pokud něčeho vypěstujete nebo nakoupíte moc, zavařte to. A nemusí jít jenom o ovoce, zavaříte i maso, hotová jídla nebo zeleninu. Dejte ale pozor, abyste při tom nezadělali na plíseň. Čtěte, jak se zavařeninami správně naložíte a jak i bez otevření poznáte, že jsou zkažené.

Říká se, že když všechno uděláte správně, vydrží vám zavařené věci minimálně jeden rok. A spousta hospodyněk i hospodářů sází na ještě delší dobu. K tomu, aby zavařeniny vydržely alespoň do dalšího léta, je ale musíte správně připravit.

To nahnilé rovnou vyhoďte

K zavařování používejte jen takové suroviny, které jsou v pořádku. I náznak zkažení vám může zničit celou várku. Vyhoďte všechny kousky, které jsou byť jen trochu nahnilé. Ovoce pak pořádně umyjte a zpracovávejte ho čistýma rukama.

Také k zavařování hotového jídla používejte jen takové, které je čerstvě připravené.

>> Pomůcky na zavařování seženete na MALL.CZ. <<

Kontrolujte každý kousek, který do zavařeniny dáváte. • 

Skleničky i víčka dobře ošetřete

Dopředu si nachystejte všechny věci, které budete při zavařování potřebovat, a důkladně je očistěte.

Nejdřív se zaměřte na sklenice. Buď je vyvařte v hrnci vyloženém utěrkou, nebo použijte troubu:

  1. Vypláchněte sklenice jarovou vodou,
  2. vložte je do trouby, která je rozehřátá na 110 °C,
  3. nechejte je tam aspoň 10 minut nebo klidně až do doby, než do nich začnete lít horký obsah. Pak budou mít stejnou teplotu a nepopraskají.

Hodně lidí zapomíná ošetřit víčka. Nejdřív vyhoďte taková, která mají rozbité nebo chybějící těsnění. Ta, která jsou v pořádku, sterilujte:

  1. 10 minut je povařte,
  2. nechejte je vyschnout
  3. a ještě je vytřete čistým ubrouskem a kapkou tvrdého alkoholu.

Ošetřete také ostatní věci, které při vaření použijete, jako naběračku a nálevku. Plastové náčiní nevařte, jen opláchněte jarovou vodou a otřete alkoholem.

Náš tip: Pokud při plnění ukápnete trochu dobroty na hrdlo sklenice, otřete ho ubrouskem namočeným do alkoholu. Jinak do zavařeniny můžete zanést bakterie.

>> Zavařovací hrnce najdete na MALL.CZ. <<

Ochutnávání jen s mírou

Dvakrát do stejné řeky nevstoupíte. A stejně tak byste ani neměli dvakrát ochutnávat jednou a tou samou lžící. Ani opláchnutí pod vodou nestačí.

Na ochutnávání používejte jenom sterilované nebo dobře očištěné nádobí. I malé množství slin podporuje kvašení a vznik plísně.

Všechny sklenice oštítkujte, abyste později věděli, co spotřebovat dřív. • 

Otočte zavařeniny hlavou dolů

Sklenice plňte zhruba půl až dva centimetry pod okraj. Při přeplnění se víčko může otevřít, při nedostatku zase v zavařenině necháte moc kyslíku, a jídlo se tak rychleji zkazí.

Lepší těsnění víčka zajistíte tak, že naplněné a uzavřené sklenice otočíte dnem vzhůru a necháte je otočené až do vychladnutí. Při chladnutí vzniká podtlak a správný výsledek má víčko vypouklé dovnitř, nikdy ne ven.

>> Návod na zavařování v myčce. <<

Pečlivě štítkujte

Práci už máte skoro za sebou, tak neodbývejte poslední povinnost. A to je pečlivé štítkování. Na papírové pásky zapište,

  • co jste zavařili
  • a datum zavařování.

Zavařeniny skladujte v chladu, suchu a temnu. A podle štítku se orientujte, když vybíráte sklenici k otevření. Začínejte těmi nejstaršími.

Jak poznáte, že je zavařené jídlo zkažené

Zkažené zavařeniny mají na pohled jinou barvu nebo sraženinu pod víčkem. Nezapomeňte, že plíseň zničí celou sklenici, nestačí ji z povrchu jenom odebrat. Takovou skleničku rovnou vyhoďte.

>> 4 zavařovací recepty: jablečný kompot, lečo, vepřovka a topinková směs. <<

Nezapomeňte, že na MALLu máme vše možné a uděláme i nemožné, abyste si letošní léto pořádně užili.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.