Jak na to, aby zavařeniny dlouho vydržely | Blog Mall.cz

Marmelády bez plísně: jak na to, aby zavařeniny dlouho vydržely

Pokud něčeho vypěstujete nebo nakoupíte moc, zavařte to. A nemusí jít jenom o ovoce, zavaříte i maso, hotová jídla nebo zeleninu. Dejte ale pozor, abyste při tom nezadělali na plíseň. Čtěte, jak se zavařeninami správně naložíte a jak i bez otevření poznáte, že jsou zkažené.

Říká se, že když všechno uděláte správně, vydrží vám zavařené věci minimálně jeden rok. A spousta hospodyněk i hospodářů sází na ještě delší dobu. K tomu, aby zavařeniny vydržely alespoň do dalšího léta, je ale musíte správně připravit.

To nahnilé rovnou vyhoďte

K zavařování používejte jen takové suroviny, které jsou v pořádku. I náznak zkažení vám může zničit celou várku. Vyhoďte všechny kousky, které jsou byť jen trochu nahnilé. Ovoce pak pořádně umyjte a zpracovávejte ho čistýma rukama.

Také k zavařování hotového jídla používejte jen takové, které je čerstvě připravené.

>> Pomůcky na zavařování seženete na MALL.CZ. <<

Kontrolujte každý kousek, který do zavařeniny dáváte.Kontrolujte každý kousek, který do zavařeniny dáváte.

Skleničky i víčka dobře ošetřete

Dopředu si nachystejte všechny věci, které budete při zavařování potřebovat, a důkladně je očistěte.

Nejdřív se zaměřte na sklenice. Buď je vyvařte v hrnci vyloženém utěrkou, nebo použijte troubu:

  1. Vypláchněte sklenice jarovou vodou,
  2. vložte je do trouby, která je rozehřátá na 110 °C,
  3. nechejte je tam aspoň 10 minut nebo klidně až do doby, než do nich začnete lít horký obsah. Pak budou mít stejnou teplotu a nepopraskají.

Hodně lidí zapomíná ošetřit víčka. Nejdřív vyhoďte taková, která mají rozbité nebo chybějící těsnění. Ta, která jsou v pořádku, sterilujte:

  1. 10 minut je povařte,
  2. nechejte je vyschnout
  3. a ještě je vytřete čistým ubrouskem a kapkou tvrdého alkoholu.

Ošetřete také ostatní věci, které při vaření použijete, jako naběračku a nálevku. Plastové náčiní nevařte, jen opláchněte jarovou vodou a otřete alkoholem.

Náš tip: Pokud při plnění ukápnete trochu dobroty na hrdlo sklenice, otřete ho ubrouskem namočeným do alkoholu. Jinak do zavařeniny můžete zanést bakterie.

>> Zavařovací hrnce najdete na MALL.CZ. <<

Ochutnávání jen s mírou

Dvakrát do stejné řeky nevstoupíte. A stejně tak byste ani neměli dvakrát ochutnávat jednou a tou samou lžící. Ani opláchnutí pod vodou nestačí.

Na ochutnávání používejte jenom sterilované nebo dobře očištěné nádobí. I malé množství slin podporuje kvašení a vznik plísně.

Všechny sklenice oštítkujte, abyste později věděli, co spotřebovat dřív.Všechny sklenice oštítkujte, abyste později věděli, co spotřebovat dřív.

Otočte zavařeniny hlavou dolů

Sklenice plňte zhruba půl až dva centimetry pod okraj. Při přeplnění se víčko může otevřít, při nedostatku zase v zavařenině necháte moc kyslíku, a jídlo se tak rychleji zkazí.

Lepší těsnění víčka zajistíte tak, že naplněné a uzavřené sklenice otočíte dnem vzhůru a necháte je otočené až do vychladnutí. Při chladnutí vzniká podtlak a správný výsledek má víčko vypouklé dovnitř, nikdy ne ven.

>> Návod na zavařování v myčce. <<

Pečlivě štítkujte

Práci už máte skoro za sebou, tak neodbývejte poslední povinnost. A to je pečlivé štítkování. Na papírové pásky zapište,

  • co jste zavařili
  • a datum zavařování.

Zavařeniny skladujte v chladu, suchu a temnu. A podle štítku se orientujte, když vybíráte sklenici k otevření. Začínejte těmi nejstaršími.

Jak poznáte, že je zavařené jídlo zkažené

Zkažené zavařeniny mají na pohled jinou barvu nebo sraženinu pod víčkem. Nezapomeňte, že plíseň zničí celou sklenici, nestačí ji z povrchu jenom odebrat. Takovou skleničku rovnou vyhoďte.

>> 4 zavařovací recepty: jablečný kompot, lečo, vepřovka a topinková směs. <<

Nezapomeňte, že na MALLu máme vše možné a uděláme i nemožné, abyste si letošní léto pořádně užili.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.