15 aktivit, kterými se děti samy zabaví | Blog Mall.cz

Zabavte malé neposedy: 15 aktivit, které děti zvládnou samy

Pracujete kvůli karanténě z domu a potřebujete se soustředit, ale neustále kolem vás pobíhá váš špunt? Pokud už máte pocit, že ztrácíte trpělivost, inspirujte se našimi aktivitami. Dítě zabaví a ještě se něčemu přiučí.

1. Malování obrazu

Umění není nikdy dost. A zvlášť toho, které vytvoří vaši blízcí. Nachystejte proto svému malému Picassovi v pokojíčku ateliér: nalepte na zeď a na část podlahy igelit, na něj velký papír a dítěti dejte úkol. Může malovat například:

  • dokonalý den,
  • nejoblíbenější místo,
  • zvířata v zoologické zahradě,
  • pouť,
  • všechny lidi, které zná.

Výsledek umístěte do rámu a pověste, dítě tím motivujete v další tvorbě.

2. Loutkář

Vymyslete s potomkem divadelní hru a dítěti zadejte, aby z ruliček od toaletního papíru vytvořilo všechny postavy. Divadelní hru si společně večer zahrajte.

Náš tip: Nezapomínejte ani na prarodiče. Pokud jsou technicky zdatní, zavolejte jim přes videohovor a přeneste divadlo i k nim do obýváku

3. Malý asistent

Máte domácí kancelář? Umístěte do ní malý stolek pro dítě a vybavte ho podobně, jako ten váš. A jmenujte dítě svým asistentem.

Malému asistentovi dejte důležitý úkol:

  • roztřídit šanony a papíry podle barev a velikostí,
  • ostrouhat všechny tužky
  • nebo nakreslit na papíry prezentaci pro radu plyšáků.

Umístěte na asistentův stůl kalkulačku a klidně i nějakou hračku. • 

4. Deskovka pro jednoho

Pokud už je vaše dítě starší, nechejte ho hrát deskovou hru, která je dělaná pro jednoho hráče. Možná se divíte, ale existuje jich spoustu. A třeba takovou máte ve skříni, ale ani o ní nevíte, protože ji zatím hrajete ve více lidech – prohlédněte si pořádně obal.

Hlavně puberťáky by mohly bavit hry, které spolupracují s mobilním telefonem – jako například deskovka Panství hrůzy. Pomocí speciální aplikace hra doslova ožije.

>> Tipy na deskovky pro jednoho hráče. <<

5. Revize hraček

Pokud má vaše dítě doma krabice plné hraček, nastal čas úklidu. S hodně z nich si totiž možná už ani nehraje, zbytečně blokují prostor a chytají prach.

Dejte dítěti zodpovědný úkol: ať samo protřídí svoje hračky a dá stranou ty, které už nepoužívá. Naučíte ho tím, že je zbytečné hromadit zbytečnosti. Zároveň mu dejte najevo, že nejde o žádný trest, ale o dospělácký přístup.

Protříděné hračky nevyhazujte, po skončení karantény je společně odneste do dětského domova. Místní děti tenhle dárek určitě potěší a životnímu prostředí také uděláte velkou službu.

6. Revize šatníku

Podobně jako při třídění hraček nechejte dítě osamotě protřídit šatník. Ať si ponechá jenom ty kousky, ze kterých ještě nevyrostlo, ve kterých se cítí dobře nebo které má rádo. Ty ostatní po karanténě věnujte dalším dětem, pokud tedy nejsou poškozené.

Při třídění svých věcí se dítě naučí základům minimalismu. • 

7. Seřazení knihovny

Jak na to, aby dítě nezlobilo a ještě bylo užitečné? Nechejte ho procvičovat abecedu tím, že seřadí knihovnu. Při tom ať si vybere jednu knížku, která ho nejvíc zajímá, a tu si spolu večer přečtěte. Volba to nebude jednoduchá, proto ho tahle aktivita na nějaký čas zabaví.

8. Bobřík mlčení

Pokud jste četli Foglarovy knížky, pak vám právě zaplesalo srdce. Foglarovky jsou díky novým vydáním zase v kurzu.

Inspirujte se lovením bobříků, tedy plněním často nelehkých úkolů. Zvlášť se vám bude hodit bobřík mlčení: dejte dětem úkol, že pro ulovení bobříka musí celou hodinu mlčet. Aby byl bobřík efektivní, slibte jim za to motivační odměnu.

9. Bunkr

Tahle aktivita je jednoduchá: prostě dítě nechejte postavit si doma skrýš a dejte mu k tomu cokoliv bude chtít. Nepořádek pak případně uklidíte a dítě se zabaví sháněním toho nejlepšího materiálu.

10. Activity board

Pokud máte po večeru trochu času, vytvořte dětem na další dny populární activity board. Jedná se o desku, na kterou připevníte spoustu obyčejných věcí, se kterými si mohou hrát:

  • zip,
  • klakson z kola,
  • starý vypínač,
  • zámek s klíči a podobně.

Při hraní s deskou si prckové rozvinou jemnou motoriku, trpělivost a fantazii.

>> Podívejte se, jak vytvoříte activity board. <<

11. Dětská knížka

Váš špunt má obrazových knížek určitě hodně, ale už někdy nějakou sám nakreslil? Nechejte ho, ať se do toho pustí. Stačí mu několik papírů a něco na kreslení.

Poučte potomka, že musí pečlivě přemýšlet nad vývojem příběhu a každou situaci nakreslí. Dílo pak společně sešijte sešívačkou, skoro jako opravdovou knížku, a zařaďte na čestné místo v knihovně. Tahle aktivita zabere klidně celý den a dítě se naučí tvořit příběh a přemýšlet nad posloupností událostí.

Při tvorbě knížky děti uvítají třeba voskovky, se kterými vybarví větší i menší barevné plochy. • 

12. Pracovní aplikace

Starší děti se vyznají v mobilech možná ještě víc než vy. Ať tedy udělají velký průzkum a sepíší 10 aplikací, které vám usnadní práci. Třeba budete překvapeni, jak vám vlastně pomůžou.

>> Aplikace, které maminkám usnadní život. <<

13. Puzzle

Také máte ve skříni puzzle o tisíci dílcích, které necháváte na dobu nouze? Tak teď ta doba nouze nastala. Puzzle děti spolehlivě zabaví a procvičí jejich trpělivost. Výsledek pak pro motivaci zarámujte.

Nebo vytvořte vlastní puzzle. Rozstříhejte celostránkové obrázky z časopisů na několik dílků a nechejte dítě, aby je poskládalo.

>> Puzzle seženete na MALL.CZ. <<

14. Dopis od pohádkové postavičky

Podobná jako puzzle, akorát kreativnější a detektivnější, je aktivita Dopis od pohádkové postavičky. Jak na ni?

Vyberte pohádkovou postavičku, kterou má vaše dítě nejraději. Napište za ni několik dopisů, které ozdobte samolepkami a razítky a barevně pomalujte. Každý dopis rozstříhejte na nepravidelné kousky a nasypte ho do samostatné obálky. Postupně dávejte dítěti jednu obálku za druhou. Dopis musí složit jako puzzle. Až prcek složí všechny dopisy, společně si je přečtěte.

15. Didaktické hračky

Pokud selže všechno předchozí, spolehněte se na jistotu a pořiďte malému nezbedovi vzdělávací hračky. Díky nim pak hravou formou

  • prozkoumá, jak funguje lidské tělo,
  • v pokojíčku vytvoří vlastní laboratoř,
  • procvičí násobilku,
  • postaví si vlastní skleník
  • nebo se třeba naučí kouzla pro vlastní kouzenickou show.

>> Vzdělávací hračky koupíte na MALL.CZ. <<

Nezapomeňte, že vše, co potřebujete, aby vám bylo doma dobře, vám doručíme spolehlivě a bezpečně. Jsme v tom spolu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.