Škola hrou! Super tipy, jak se s dětmi učit, aby je to bavilo | Blog Mall.cz

Škola hrou! Super tipy, jak se s dětmi učit, aby je to bavilo

Biflovat se u stolu anglická slovíčka nebo trénovat počty je nuda. Mnohdy jsou navíc malí školáci tak otrávení, že si z učení stejně nic nepamatují. Co takhle vyzkoušet školu hrou? Zabodujte u dětí se super metodami, u kterých se zabaví a hravě se naučí i probíranou látku.

Jestli vaše dítko nemůžete udržet u učení, jděte na to chytře. Vymyslete pro děti zábavné hry, při kterých školáci zároveň procvičí mozkové závity. A napasovat je můžete zrovna na to, co se ve škole učí.

1. Pexesem k angličtině i zeměpisu

Učit se slovíčko po slovíčku z učebnice není zrovna efektivní. A už vůbec ne zábavné. Jděte na angličtinu jinak. Připravte svým dětem pexeso:

  1. Roztříhejte papír na menší čtverečky – ale pozor, ať jsou všechny stejné!
  2. Na jednu kartičku napište anglický pojem a na druhou český překlad.
  3. Hra může začít – postupujete jako při klasickém pexesu, jen místo stejných obrázků hledejte dvojice českých a anglických slov.

Stejně dětem pomozte třeba i s učením zeměpisu nebo přírodovědy. Nechte je hledat státy a jejich hlavní města nebo přiřazovat obrázky a názvy stromů.

Místo zkoušení, co si váš školák už zapamatoval, si s ním zahrajte pexeso. Nezapomeňte ho vždycky přizpůsobit tomu, co zrovna ve škole probírá. • 

2. Počtové prstíky

Máte-li doma prvňáčka, který ještě trochu bojuje s matematikou, naučte ho počítat na prstech – papírových a zábavných.

  1. Obkreslete vám nebo vašemu dítku ruce na barevný papír a vystřihněte je.
  2. Vezměte si čistý papír a vystřižené ruce na něj nalepte – lepidlo ale dejte jen doprostřed dlaně, ať jsou prsty pohyblivé a dají se ohýbat.
  3. Dávejte dětem příklady a nechte je, ať počítají na papírových prstech. Funguje to stejně jako počítání na rukou – nejdřív dítko všechny prstíky přehne směrem dolů. Bude-li sčítat třeba 2 + 3, postupně ohne nahoru pět prstů.

3. Magnetické diktáty

Magnety nemusí sloužit jen jako ozdoba na lednici, využijete je i jako učební pomůcku. Pořiďte si magnetickou sadu čísel a písmenek a procvičujte pravopis: skládejte spolu s dětmi na lednici celé věty. Občas schválně udělejte chybu a nechte dítko, ať ji odhalí.

4. Bubliny, bubliny, bubliny

Zatímco ve škole by paní učitelka dětem bublifuk zabavila, doma ho k učení určitě využijte. Vyfoukněte z něj bubliny a nechte vaši ratolest, ať je rychle spočítá, než prasknou.

Nezapomeňte se při hře také vyměnit, ať chvíli počítáte i vy – jen tak nebude mít malý capart pocit, že ho zkoušíte. Máte-li děti dvě, nechte je počítat bubliny navzájem. • 

5. Kreslená matematika

Máte doma malého umělce, který mnohem raději kreslí, než počítá? Využijte toho. Dejte mu papír a pastelky a matematické cvičení může začít. Předkreslete dítku třeba obchod se zmrzlinou a pak ho nechte domalovávat kopečky na kornoutky. Schválně, kolik kopečků sní který zákazník! Počítejte u toho nahlas.

6. Co si zapamatuješ?

Učte své dítko i pomocí paměťových her – vyskládejte na stůl třeba pět předmětů a dejte mu 10 sekund času k zapamatování. Pak zase věci schovejte. Jeho úkolem je, aby si vzpomnělo na všechny.

Tuhle hru si schovejte, až se bude vaše dítko učit třeba státní symboly do vlastivědy nebo druhy květin do přírodopisu. A jestli doma zrovna českou vlajku ani květiny nemáte, nezoufejte – vystačíte si s obrázky.

7. Koukejte se kolem sebe

Pokud se vám nechce do přípravy pexesa ani kreslení, prostě se koukejte kolem sebe tam, kde se zrovna nacházíte. I to nabízí spoustu možností, jak se učit zábavně a neotřele:

  • Chcete-li procvičit čtení, nechte vašeho potomka přečíst leták nebo noviny.  Objednáváte jídlo z domu? Nechte ho pročíst jídelní lístek.
  • Počty trénujte třeba na sportovních aktivitách. Kolik dřepů asi zvládne vaše dítko udělat za minutu? Nechte ho hezky počítat všechno kolem sebe.
  • Na učení přírodopisu zase není nic lepšího než procházka lesem. Hledejte rostliny nebo zvířata, o kterých se zrovna ve škole učí.

8. Vyměňte si role

Opravováním a kontrolováním se člověk také učí. Vyměňte si s malým capartem role – vy si zahrajte na školáka a vaše dítko na paní učitelku nebo rodiče. Klidně se nechte vyvolat, napište diktát nebo matematický test. Nezapomeňte tam ale vždycky propašovat nějakou tu chybičku. Jestli je školák pozorný, odhalí ji.

9. Vsaďte na hry a aplikace

A když vám dojdou nápady, vezměte na milost elektroniku a posaďte alespoň na chvilku školáka před tablet nebo počítač – i tam najde spoustu her a aplikací, kterými si procvičí probírané učivo. Projděte si náš seznam her, ve kterých se děti přiučí fyzice a přírodovědě, češtině i geometrii. A zábavnou formou!

>> Pořiďte dětem hračky, které je učí.<<

>> Nebo omrkněte tablety v ceně do 2 999 Kč <<

Máte vlastní originální tipy, jak se s dětmi doma učit, aby je to bavilo?