Kolonožka je balanční zábava jako z budoucnosti | Blog Mall.cz

Kolonožka je balanční zábava jako z budoucnosti

Ve filmu se na ní hlavní hrdina vznášel, když cestoval do budoucnosti. Vy na sestavení stroje času čekat nemusíte. Kolonožka se sice drží kolečky pevně na zemi, ale dokáže se odpíchnout a vyrazit se svým jezdcem na pořádnou jízdu. Vysvětlíme vám, co od tohoto vozítka čekat.

Kolonožky fungují na podobném principu jako známá vozítka Segway. Oproti nim jsou ale:

  • výrazně levnější,
  • menší a lehčí
  • a nemají řidítka.

Kolonožka tak opravdu působí jako z budoucnosti a na první pohled si můžete lámat hlavu, jak se taková věcička asi řídí. Tajemství se skrývá v rovnováze a náklonech jezdce. 

Balanc, kterému rychle přijdete na chuť

Na kolonožce se pohybujete stejně jako na zmiňovaném Segway vozítku. Držíte balanc a náklonem určujete směr i rychlost.

Zabudované gyroskopy určují polohu podložky oproti ose kolonožky. Nejde ale o žádné velké výkyvy, stačí přenést váhu na špičky, paty nebo do boční hrany chodidla.

Váhu stačí přenést opravdu minimálně. Budete mít téměř pocit, že kolonožku ovládáte pouhou myšlenkou. • 

Potrénuje mozek a zpevní střed těla

Pohyb na kolonožce se těžce přirovnává k jiným činnostem. Díky neobvyklému pohybu ale skvěle trénuje mozek a celé tělo. Ačkoliv se na ní vezete, stále držíte balanc, a proto příjemně zpevňujete mnohdy opomíjený střed těla.

Rychlý pohled „pod kapotu”

Vozítko popohání tichý elektromotor, který roztáčí zabudované dobíjecí baterky. Ty mají na svědomí i hlavní část váhy kolonožky. Výkonnější typy s větší výdrží se proto více pronesou – těžší terénní modely váží i 14 kg.

Rychlost i dojezdová vzdálenost se u jednotlivých modelů liší. Maximální rychlost se pohybuje mezi 15–20 km/h a váš cíl se může nacházet 7–15 km daleko.

Příjemně vás překvapí nabíječka kolonožky, která je přibližně stejně velká jako adaptér na notebook. Ani delší trasy s dobitím na půli cesty tak nejsou problém a za 2–3 hodiny můžete vyrazit zase ven.

Kolonožka pozná, že na ni jezdec stojí. Ty chytřejší propojíte s mobilem nebo tabletem a díky zabudovanému reproduktoru si jízdu můžete zpříjemnit i hudbou. • 

Jak vybrat kolonožku (nejen) pod stromeček

Zamyslete se hlavně nad tím, jak daleko do školy nebo do práce bude majitel nové kolonožky jezdit. A také, s jakým terénem se jezdec bude potýkat.

Zatímco standardní kolonožky si nejlépe rozumí s hladkým povrchem chodníků nebo cyklostezek, jejich terénní parťáci (najdete je pod označením offroad) zvládnou i lesní pěšiny nebo rozviklané kočičí hlavy na silnicích.

>> Vyberte ideální kolonožku. <<

Patří podle zákona kolonožky na chodník?

Protože kolonožky nejsou podle platných paragrafů motorovým ani nemotorovým vozidlem, jsou jejich jezdci považováni za chodce. Vztahuje se na ně Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů číslo 361/200 Sbírky.

Svojí jízdou tak nesmíte ohrozit ani omezit ostatní chodce, ale na chodník s kolonožkou patříte.

Chystáte se darovat nějaké vozítko vašim dětem nebo třeba partnerovi? Pro malé jezdce i méně zkušené dospělé nezapomeňte přibalit i přilbu a sadu chráničů. Napište nám do komentářů, jestli se s kolonožkou u vás letos Ježíšek zastaví.