Nejrychlejší způsob, kterým naučíte svoje dítě jezdit na kole | Blog Mall.cz

Nejrychlejší způsob, kterým naučíte svoje dítě jezdit na kole

Je vašemu dítěti něco mezi 2–3 lety a jízdu na tříkolce nebo odrážedle už má v malíku? Pak je nejvyšší čas ho posadit na kolo. Stačí pár dní tréninku a půjde mu to samo.

Většina dětí si jízdu na kole rychle oblíbí, ale ještě, než své dítko posadíte do sedla, naučte ho

  • šlapat na tříkolce
  • a držet rovnováhu na jednostopém odrážedle.

S takovou průpravou je pak připravené usednout na opravdické kolo – a dokonce nejspíš nebude potřebovat balanční kolečka.

Jaké kolo pořídit?

Někteří rodičové ve snaze ušetřit koupí rovnou větší kolo, aby dítěti vydrželo co nejdéle. Takový přístup je ale špatný – dítě na kole musí dosáhnout nohama na zem, aby v případě nouze mohlo rychle zabrzdit nebo slézt. Navíc se na takovém kole cítí jistěji. Pro nejmenší děti jsou ideální kola s průměrem 12“.

První kolo nesmí být dítěti velké, jakmile z něj odroste, můžete ho prodat v bazaru. • 

Při výběru kola vybírejte takové, na kterém lze brzdit protišlapem. Pro malé děti není přirozené brzdit páčkami na řídítkách, intuitivně brzdí nohama. Ze začátku budou brzdit stejně jako na odrážedle, časem se naučí protišlap a nakonec začnou brzdit i rukama.

Aby bylo vaše dítě při jízdě v bezpečí, vybírejte kolo s krytem řetězu. Méně talentovaným nebo opatrným dětem pak pořiďte kolo s odnímatelnými balančními kolečky, ale snažte se, aby na nich jezdily co možná nejkratší dobu a zbytečně si na ně nezvykaly.

Jak dítě učit?

Kolo je připravené, vaše dítě taky, může se jít na věc.

Největší problém dělá dětem nasednutí na kolo a rozjezd, protože v nízké rychlosti je kolo nestabilní a dětem se klepou řídítka. Proto nikdy nezačínejte jezdit do kopce, ale na rovince nebo z mírného kopce, kde je nasedání jednodušší. Vyberte klidné místo, kde se váš potomek může v klidu soustředit na svůj výkon.

Pomozte dítěti se stabilitou tím, že mu přidržíte sedlo, případně jej chytnete za ramena. Můžete vyzkoušet i neotřelou metodu – dejte malému cyklistovi na záda lehký batoh a přidržujte jej za ucho batohu. Dítě pak neví, zda ho ještě držíte, nebo už ne, a s pocitem bezpečí se snáze naučí jezdit samostatně.

Pomáhejte dítěti s rozjezdem, nejlépe tak, že mu přidržíte sedlo. • 

Nikdy ale dítě nechytejte za oblečení nebo za krk. Může se vám snadno vysmeknout, navíc to není příjemné.

Krok za krokem

Má za sebou vaše dítě první úspěšné metry? Super, tak ještě jednou a pak domů. Nesnažte se svého prcka naučit všechno za jedno odpoledne, protože ho rychle unavíte a na konci už mu to nepůjde. A s tímto pocitem – že mu to nejde – pak půjde domů.

Raději skončete v nejlepším a postupně posouvejte hranice úspěchu. Za každý nový pokrok jej pochvalte, klidně mu za snahu připravte příjemnou odměnu. Důležité je, aby dítě jízda na kole bavila a nestala se z něj otrava.

První výlety ještě v předškolním věku

Jestliže je vaše dítě šikovné, může klidně už v 5 letech vyrazit na první výlet s dospělými. Opět ho však motivujete odměnou na konci – třeba tím, že až ujede těch 5 km, čeká na něj porce luxusní zmrzliny.

Jak jste svoje dítě učili na kole vy? A jak rychle se to naučilo? Dejte nám vědět do komentářů.