Paddleboarding? Skvělá posilovna i zábava pro celou rodinu | Blog Mall.cz

Paddleboarding? Skvělá posilovna i zábava pro celou rodinu

Až budete v létě přemýšlet, jak naložíte s víkendovým dnem, vezměte svou rodinu na takzvaný stand up paddleboarding. Jednoduchý vodní sport, při kterém stojíte na širokém surfařském prkně a pádlujete, dostanete do ruky za pár minut. Navíc při něm posílíte celé tělo, zabavíte sebe i děti a užijete si parádní den v přírodě. To stojí za zkoušku, co říkáte?

Co je to paddleboarding

Paddleboarding údajně vznikl už v 60. letech na Havaji, nicméně v Česku jeho popularita roste teprve posledních pár let. Při tomto sportu stojíte na speciálním surfařském prkně (respektive plováku) a pádlujete. Plovák je přitom mnohem širší než prkno na surf, takže na něm snadno udržíte stabilitu. Obvykle stačí jen pár minut tréninku a už jezdíte jako zkušený vodák.

S paddleboardem navíc nemusíte létat k moři a čekat na příhodné vlny. Můžete jezdit na rybníce, na přehradě nebo na řece. Vždy si vyberete takové místo, které odpovídá vašim zkušenostem – ze začátku nejspíš oceníte klidné stojaté vody, postupně pak přejdete na divočejší sjezdy.

Paddleboarding je jednoduchý, základní postoj se naučíte už po pár minutách. • 

Při jízdě na paddleboardu také skvěle procvičíte své tělo. Do práce se při pádlování zapojují lýtka, záda, břicho i ruce. A je to rozhodně příjemnější než se trápit někde v posilovně.

Jak s paddleboardem začít

Pokud jste na paddleboardu ještě nikdy nestáli, bude nejlepší, když si ho nejprve vyzkoušíte. V Česku najdete stovky půjčoven, kde vám půjčí plovák, pádlo i vestu.

Při první jízdě vždy začínejte vkleče, naučte se pracovat s pádlem a zjistěte, jak plovák reaguje na vaše pohyby. Teprve po chvíli se opatrně postavte. Ze začátku se vám možná budou třepat kolena, ale uvidíte, že to brzy přejde. A hlavně – pokud náhodou spadnete do vody, vůbec nic se neděje. Každý jednou začínal.

V začátcích jezděte na klidné vodě a pádlujte vkleče. • 

Jak vybrat paddleboard a vybavení

Při výběru plováku platí jednoduchá poučka – čím širší, tím stabilnější, bezpečnější a pomalejší. Jako začínající paddleboardisté byste měli sáhnout po plováku alespoň 80 cm širokém. To stejné platí, pokud budete sjíždět divočejší vody. V takových případech zkrátka potřebujete stabilní základnu.

Pádlo by mělo být asi o 20 cm vyšší, než jste vy, abyste i vestoje bez problémů dosáhli do vody a mohli pořádně zabrat. Ideální pádlo se při záběru nesmí moc prohýbat, na druhou stranu ale nesmí být úplně tuhé. V prvním případě by dobře nezabíralo, v tom druhém by vás z pádlování brzy bolely klouby.

Na výlety s paddleboardem si s sebou rozhodněte vezměte i vestu. V chladnějším počasí vás příjemně zahřeje a také přijde vhod při pádu do divočejší vody. Pro děti je pak vesta naprostou samozřejmostí, do kapes si navíc můžou schovat nějakou sladkost.

Už jste někdy zkusili stand up paddleboarding? A bavilo vás to? Dejte nám vědět do komentářů.