Jak a proč jezdit na koloběžce, i když vám už není 5 | Blog Mall.cz

Rozjeďte to na koloběžce: ušetříte za jízdné a posílíte tělo

Vyhněte se ranní špičce a naskočte na koloběžku. Každá cesta do práce se promění v malou rozcvičku, při které spálíte kalorie, posílíte svalstvo a vyčistíte hlavu. Přečtěte si, kde všude se koloběžka hodí, co je při jejím výběru důležité a jak na správnou techniku koloběhu.

Jak už název napovídá, koloběh je něco mezi jízdou na kole a během. Při jízdě na koloběžce zapojujete

  • zadní a přední stehenní svaly,
  • lýtkové, hýžďové a prsní svaly,
  • zádové svalstvo,
  • a šikmé a příčné svalstvo břišní.

„Když si osvojíte dobré pohybové návyky na koloběžce, posilujete a zpevňujete opravdu celé tělo,“ říká  mistr světa v koloběhu Michal Kulka.

Abyste jezdili správně, nejen začátečníkům mistr světa doporučuje:

Odrážejte se přes špičku s pokrčeným kolenem místo přes patu. Opačný postup je nebezpečný pro kyčelní klouby. Nekrčte ruce v loktech, abyste brzy neztratili sílu a energii. Střídejte nohy vždy po pěti odrazech, abyste vytěžovali obě nohy stejně. Do kopce střídejte nohy už po 3 odrazech.

Koloběh doporučují dokonce i fyzioterapeuté, protože během jízdy protahujete a uvolňujete zádové svalstvo. V kombinaci s rehabilitací nebo jako prevence proti bolestem krční a bederní páteře, je drandění na koloběžce k nezaplacení.

Patříte-li ke starší generaci nebo vás trápí klouby, koloběh vám jedině prospěje. Při jízdě totiž klouby méně zatěžujete, aniž byste se šidili o dostatek pohybu.

Jezdím, tedy spaluji

Koloběhem spálíte stejné množství kalorií jako při běhu nebo aerobiku. Pravidelná jízda na koloběžce vám pomůže k snazšímu vytvarování problematických partií jako jsou hýždě, břicho a pas.

Nemáte-li mezi prací a večeří čas na cvičení, vyrazte do práce na koloběžce. Efekt bude stejný, a navíc je to zábava. • 

Koloběžka šetří vaši peněženku a vy šetříte přírodu

Kromě toho, že každodenní jízdou do práce na koloběžce utrácíte méně za jízdenky a za benzín, šetříte přírodu. Koloběžka je totiž ten nejekologičtější dopravní prostředek.

Další výhodou koloběhu jsou nízké pořizovací náklady. Kvalitní a krásnou koloběžku pořídíte za třetinu ceny stejně kvalitního kola.

>> Na MALL.CZ najdete kvalitní koloběžky například od značky Yedoo. <<

Koloběžka se skládá z malého množství dílů, a tak ani údržba nebo výměna starých komponentů není tolik nákladná. Pravidelně řešíte jen dofouknutí pneumatik a předsezónní servis, ať máte jistotu, že je koloběžka v dobré kondici.

Která koloběžka je pro vás ta pravá?

Koloběžku vybírejte primárně podle účelu a podle vzdálenosti, kterou na ní chcete překonávat. Každý typ koloběžky má totiž trochu jiné parametry, takže na městské by se vám v lese po nezpevněné cestě moc dobře nejezdilo, ale ani naopak.

Tyto koloběžky se od sebe liší velikostí kol, typem rámu a přítomností dalších vychytávek pro komfortnější jízdu a snazší zdolávání větších vzdáleností.

Koloběžku takto můžeme rozdělit na 3 typy:

  • městská,
  • turistická
  • a univerzální.

Městská koloběžka: vyhněte se dopravní špičce a jeďte do práce na koloběžce

Budete-li na koloběžce drandit městskou džunglí, hledejte menší, ale rychlou koloběžku s koly od 12 do 16 palců – třeba City RunRun od značky Yedoo. Koloběžky tohoto typu jsou kratší, a tudíž obratnější a skladnější.

Základ tvoří rám kompaktních rozměrů, což se projeví na celkové hmotnosti koloběžky. Pokud se vám do cesty postaví schody, koloběžku snadno snesete i vynesete. Obě kola mají navíc rychloupínací páčky, díky kterým je snadno sundáte. Díky tomu bude manipulace s koloběžkou i její uskladnění ještě snazší.

Městská koloběžka se hodí na kratší vzdálenosti od 10 do 20 km a snadno se s ní protáhnete úzkými uličkami i davy turistů. V MHD nepřekáží a místo k zaparkování najdete snadno doma i v kanceláři.

Koloběžka Yedoo City RunRun je kratší, a tím pádem skladnější. Nebude překážet, ať už ji zaparkujete kdekoliv. • 

Turistická koloběžka: Brázděte cyklostezky nebo přírodní cestičky

Jestliže o víkendu rádi utíkáte do přírody, ale běh ani kolo nejsou pro vás, zkuste terénní koloběžku. S menší námahou na ní ujedete větší vzdálenosti než na městské. Je bytelnější a snese vyšší zátěž v podobě nosičů a brašen.

Ideální koloběžka do přírody a na delší vzdálenosti má větší kola, od 20 do 28 palců. Díky větším kolům pojede koloběžka rychleji, a tím snadno a pohodlně překonáte i nerovné cesty.

Když si vybíráte turistickou koloběžku, máte na výběr ze dvou typů rámů. Koloběžka s hliníkovým rámem je rychlejší a lehčí. Pokud má ocelový rám, lépe pohlcuje vibrace, a tak i jízda na kostrbatém povrchu bude pohodlná. Takové parametry splňuje například Yedoo Five, která je perfektní koloběžkou do přírody.

Na turistické koloběžce s nastavitelným stupátkem nebude žádná trasa překážkou. • 

Nikdy nevíte, na jaký terén narazíte. Abyste při jízdě  nedrhli o nerovnosti, volte raději koloběžku s nastavitelnou výškou stupátka. Než se vydáte na kamenitou cestu, polohu stupátka si zvýšíte a jízda bude pohodlnější.

Nejen v terénu jsou důležité kvalitní brzdy, které zaručí bezpečnou jízdu za jakýchkoliv povětrnostních podmínek.

Univerzální koloběžka: když jste doma ve městě i v přírodě

Pokud netušíte, kdy a kam vás koloběžka zanese, je pro vás ideální stroj s předním kolem o velikosti 20 palců. Je to skvělý kompromis pro ty, kteří hledají dostatečně rychlou a spolehlivou koloběžku do města i do přírody.

Mezi spolehlivé univerzální koloběžky patří třeba Mula RunRun, která kombinuje to nejlepší z městské a turistické koloběžky. Má polohovatelné stupátko, ergonomická madla a odolný ocelový rám. I přesto se snadno přenáší a ve městě je stejně spolehlivá jako v přírodě.

>> Seznamte se s koloběžkami Yedoo pro děti i dospěláky. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.