Vyhecujte se k lepším výkonům: tipy na nejlepší sportovní sluchátka | Blog Mall.cz

Vyhecujte se k lepším výkonům: tipy na nejlepší sportovní sluchátka

Sluchátka jsou pro spoustu sportovců nezbytností – správně zvolená hudba vás totiž nabudí k lepším výkonům a odstřihne vás od rušivého okolí, což prospěje vašemu soustředění. Nejsou ale sluchátka jako sluchátka. Některá se hodí do posilovny, jiná zase na běh nebo bruslení. Poradíme vám, jak sluchátka vybrat, a pár kousků doporučíme.

S drátem, nebo bez?

Výhodou bezdrátových sluchátek je volnost pohybu a flexibilita. Nemusíte si s nimi drát schovávat pod tričko a nepřekáží vám. Počítejte však s tím, že s bezdrátovými sluchátky můžete být maximálně 10 metrů od zdroje hudby – při běhu si proto dejte mobil do kapsy nebo do sportovního pouzdra, které si připevníte na paži, a v posilovně položte telefon třeba vedle ručníku.

Bezdrátová sluchátka připojíte ke zdroji hudby typicky přes Bluetooth, který dnes mají téměř všechny smartphony, počítače i hudební přehrávače.

Pokud se přece jen rozhodnete pro sluchátka s kabelem, dejte si pozor, aby byl dlouhý maximálně 1,5 metru. Bude-li delší, bude vám při sportu překážet, což je nejen nepohodlné, ale i nebezpečné. V ideálním případě si kabel schovejte pod tričko.

S bezdrátovými sluchátky stačí zapnout na mobilu hudbu, odložit ho opodál a nemusíte řešit dráty. • 

Jaký typ sluchátek vybrat?

Sluchátka mají mnoho tvarů, z nichž každý má své výhody. Ne všechny jsou však vhodné pro sport – například sluchátka ve tvaru klapek, která přes celou hlavu spojuje široký most, jsou vhodná pro práci u počítače, hraní videoher nebo poslech při cestování hromadnou dopravou.

Sportovní sluchátka jsou malá a mají ergonomický tvar, díky kterému drží v uchu i při prudkých pohybech. Nejčastější typy sportovních sluchátek jsou:

  • pecky,
  • špunty
  • a sluchátka na uši.

Pecky vložíte do ušního boltce těsně před zvukovod. Oproti špuntům je nezasouváte příliš hluboko, a proto částečně uslyšíte i okolní zvuky. Z toho důvodu jsou pecky vhodné například na běh po ulici a jiné sporty, při kterých potřebujete alespoň částečně vnímat okolí.

Špunty jsou nejmenší ze všech a zasunete je až do zvukovodu. Kolem reproduktoru mají polštářek, který se přizpůsobí tvaru vašeho ucha a odizoluje okolní zvuky. Se špunty typicky neslyšíte nic jiného než hudbu, proto jsou ideální do posilovny a na další sporty, u kterých potřebujete být maximálně soustředění.

Součástí sluchátek na uši je fixace, která je přidrží na vašem uchu. Mohou mít například nožičku, kterou si dáte za ucho a která sluchátka drží na vaší hlavě podobně jako nožičky od brýlí. Někdy je spojuje také most, který se vám opře o týl hlavy. Tato sluchátka jsou vhodná například na fitness, atletiku nebo další sporty, které vyžadují hodně rychlých pohybů.

Součástí některých bezdrátových sluchátek jsou také mikrofony, díky kterým je můžete používat pro telefonování jako hands-free. • 

TIP 1: Sluchátka BOSE SoundSport Free

Sluchátka BOSE SoundSport perfektně přilnou k vašemu uchu a kompletně izolují okolní ruch. Vložíte si je až do zvukovodu jako typické špunty a drobné rameno se zachytne za okraj ucha. Máte tak jistotu, že vám sluchátka nevypadnou.

Na jedno nabití vydrží sluchátka hrát až 5 hodin a dostanete k nim i dobíjecí pouzdro, které prodlouží dobu poslechu o dalších 10 hodin. Sluchátka jsou navíc odolná vůči vodě i prachu. Skvěle se hodí na běh, fitness, atletiku i brusle.

>> Sluchátka BOSE SoundSport Free pořídíte na MALL.cz. <<

TIP 2: Sluchátka Niceboy HIVE pods

Niceboy HIVE pods nejen perfektní hrají, ale zakládají si i na stylovém vzhledu. Jejich součástí je dobíjecí box a sluchátka se hned po vytažení automaticky spárují s vaším smartphonem nebo jiným zařízením.

Vnější strana sluchátka vám poslouží jako multifunkční tlačítko. Ovládáte s ním hlasitost, přepínáte skladby nebo přijímáte telefonní hovory – jejich součástí je totiž i mikrofon. Na jedno nabití budou sluchátka hrát 3 hodiny a v dobíjecím boxu je můžete neustále nabíjet až na 30 hodin. Využijete je při běhu, v posilovně i během procházky po městě.

>> Pořiďte si stylová sluchátka Niceboy HIVE Pods na MALL.cz. <<

Bezdrátová sluchátka jsou elegantní a mnohá z nich působí také jako stylový módní doplněk. • 

TIP 3: Sluchátka JBL Free

Tato drobná sluchátka vložíte až do svého zvukovodu, čímž kompletně ztlumíte okolní hluk a budete se lépe soustředit na sport. Jejich povrch je voděodolný, což sluchátka ochrání před deštěm i potem. Díky mikrofonu je využijete i jako hands-free.

Ke sluchátkům dostanete také dobíjecí box, který funguje jako powerbanka. Na jedno nabití vydrží sluchátka hrát až 4 hodiny, ale z boxu jim můžete doplnit energii na dalších 20 hodin hraní. JBL Free jsou ideální na vytrvalostní běh nebo do posilovny.

>> Sportujte ve sluchátkách JBL Free z MALL.cz. <<

Sportujete rádi se sluchátky? Napište nám do komentářů.