Jak naučit dítě na kolečkových bruslích | Blog Mall.cz

Jak naučit dítě na in-linech? S těmito tipy to zvládne za pár dní

Když chcete své dítě naučit na in-linech, máte dvě možnosti – najmout si profesionálního trenéra, nebo ho učit svépomocí. V tomto článku poradíme, jak postupovat, když se rozhodnete pro druhou možnost.

Začněte až v předškolním věku

Pokud je váš prcek mimořádně pohybově nadaný, můžete ho na in-line brusle poprvé postavit už ve 3 letech. Pro většinu dětí ale bude bezpečnější začít později, ve věku 4–5 let.

V této době už vaše dítě zvládá koordinaci pohybů, snáze udrží stabilitu a lépe se soustředí na více věcí naráz. V každém případě však dítěti před první vyjížďkou pořiďte chrániče i kvalitní přilbu.

Nejprve, ať se postaví

Častá chyba rodičů, kteří učí své dítě na in-linech? Chytnou svého potomka za ruku a chtějí s ním hned od první minuty jezdit.

Vy to zkuste jinak. Nejprve nechte dítě, ať se na bruslích jen postaví a několik desítek sekund drží rovnováhu. Je důležité, aby se kolečkových bruslí nebálo, netřepala se mu kolena, cítilo jistotu. Proto není od věci, když první den trénujete například na gumové podložce na trávě.

Teprve, když vaše dítě sebejistě stojí, může začít chodit. Některé děti hned na prvních metrech prodlužují krok a začnou se přirozeně klouzat, jiné potřebují stovky metrů chodit, než poprvé svůj krok protáhnou a na kolečkách se sklouznou.

>> In-liny pro děti najdete na MALL.CZ. <<

Děti si na kolečkové brusle musí zvyknout, nesnažte se hned od první minuty jezdit. • 

Až ve chvíli, kdy dítě s kolečkovými bruslemi na nohách bezpečně chodí, začněte s ježděním. Ze začátku budou skluzy velmi krátké, jak bude vaše dítko nabývat na jistotě, začne skluzy podvědomě prodlužovat. Nechte mu v tom volnou ruku.

 

Naučte ho základní postoj

Při bruslení je klíčové, aby vaše dítě bylo neustále předkloněné a mělo mírně pokrčená kolena. Děti mají tendenci na to zapomínat, pomáhá proto, když jim naordinujete, aby si při jízdě pokládaly dlaně na stehna nebo kolena. Taková pozice jim prakticky neumožní, aby se zaklonily a přepadly dozadu.

Stejného triku využijte, pokud dítě na kolečkových bruslích náhle ztrácí rovnováhu. Jakmile mu vštípíte, aby se v takové situaci okamžitě předklonilo a položilo dlaně na kolena, zabráníte spoustě nepříjemných pádů.

>> Jak vybrat in-line brusle? Rádce, ve kterém se dozvíte vše podstatné. <<

Dítě při jízdě nepřidržujte

Jasně, že vás to láká. Běžet vedle dítěte a držet ho při tom za ruku, případně za záda. Problém je, že jakmile váš prcek ucítí oporu, zapře se o vás, začne se kácet a úplně zapomene na základní postoj.

Lepší proto bude, když poběžíte nebo pojedete na svých bruslích vedle dítěte, ale necháte ho, aby se se stabilitou popralo samo. Pokud dodržíte postup z tohoto článku a vštípíte dítku základní postoj, mělo by rovnováhu na kolečkových bruslích bez větších problémů udržet.

Buďte dítěti pořád na blízku, ale nedržte jej při jízdě za ruku. • 

Netlačte na pilu

A na závěr – udělejte všechno pro to, abyste svému drobečkovi jízdu na kolečkových bruslích nezprotivili. Ze začátku trénujte maximálně pár desítek minut denně, chvalte dítě za každý pokrok a nikdy na něj nekřičte ani jej přehnaně nekárejte.

Důležité je, aby jízda na in-linech dítě bavila a užívalo si ji. Jedině tak vytvoříte nejlepší předpoklad k tomu, aby se už za pár dní prohánělo po chodnících kolem vašeho domu úplně samo.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.