Vyzkoušejte neotřelé bramborové dobroty | Blog Mall.cz

Vyzkoušejte bramborovou pizzu a další neotřelé bramborové lahůdky

Ačkoliv vám lednice nebo spíž zrovna nepraskají ve švech, pár brambor se doma vždy najde. Povyšte je z přehlížené přílohy do šlechtického stavu lahůdek. Nachystali jsme pro vás recepty, po kterých si na obyčejnou brkaši ani nevzpomenete.

Není brambora jako brambora. Udělejte si v jejich druzích jasno. Při nákupu se soustřeďte na označení varného typu.

  • Varný typ A: Nejtvrdší brambory, které při vaření jen tak nerozvaříte.
  • Varný typ B: Polotvrdé přílohové brambory. Mají nejuniverzálnější využití.
  • Varný typ C: Nejměkčí brambory s největším obsahem škrobu. Snadno je rozvaříte.

Každá brambora se hodí na jiný druh pokrmu. • 

Bramborová pizza

Připravte si kulatou pochoutku, kterou potěšíte všechny bezlepkáře. Na rozdíl od klasického těsta z mouky její základ totiž připravíte z brambor.

Potřebujete:

  • 1 kilo brambor varného typu C,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • sůl, pepř a koření,
  • přísady na pizzu podle chuti.

Pusťte se do toho:

  1. Brambory oškrabejte a vařte v osolené vodě, dokud nezměknou.
  2. Uvařené brambory rozmačkejte na kaši, nechte vychladnout a vmíchejte do nich 3 lžíce oleje.
  3. Přidejte špetku soli, pepř a případně koření. Do základu pizzy skvěle sedne například oregáno.
  4. Hmotu přemístěte do dvou kulatých, olejem vymaštěných forem a uhlaďte povrch.
  5. Na základ pizzy přidejte podle chuti a fantazie rajčata, olivy, ančovičky, tuňáka, kapary, papriku nebo cibuli. A nezapomeňte na sýr.
  6. Okraje pizzy potřete zbytkem olivového oleje.
  7. Zapékejte v troubě na 200 °C asi 20 minut.

>>> Co by se vám mohlo k pizze hodit? <<<

Bramborová pizza sice nekřupe tak krásně jako klasika z mouky, ale příjemně vás zasytí. • 

Zámecké brambůrky s bylinkami a česnekem

Pečené, nebo vařené? S tímto receptem můžete mít obojí a to v luxusním provedení. Množství zvolte podle toho, jestli chcete brambory podávat jako přílohu nebo si z nich udělat hlavní chod.

Potřebujete:

  • malé kulaté brambůrky (někdy označované jako zámecké), případně je nahraďte malými brambory varného typu A,
  • 2 lžíce sádla,
  • čerstvé bylinky, například šalvěj,
  • paličku česneku,
  • sůl a pepř.

Jak si báječnou pochoutku nachystat ukáže kuchařka Koko ve videu na MALL.tv.

>> Podívejte se na další recepty z pořadu Menutovka na MALL.tv. <<

Náš tip: Aby vám brambory doma dlouho vydržely, skladujte je ideálně na tmavém, chladném a čistém místě, které se ale pravidelně větrá, aby vypařovaná vlhkost z brambor volně odcházela. Brambory v žádném případě nepatří do lednice.

Pokud máte možnost, dochuťte bramborové pokrmy čerstvými bylinkami. • 

Bramborový ježek

Jedli jste jako malí brambory na loupačku? Pozvedněte hlavní chod z brambor na vyšší úroveň a naservírujte malým i velkým strávníkům bramborového ježka.

Potřebujete:

  • co největší bramboru varného typu B,
  • olivový olej,
  • plátky slaniny,
  • tvrdý sýr,
  • nasekané bylinky a jarní cibulka.

Pusťte se do toho:

  1. Bramboru oškrabejte a podélně rozřízněte.
  2. Položte bramboru řezem na prkénko. Po celé délce do ní udělejte zářezy, které od sebe budou vzdálené necelý centimetr. Pozor, ať bramboru zcela nepřeříznete, stačí naříznout přibližně do tří čtvrtin.
  3. Do každého zářezu vložte plátek slaniny a silnější plátek sýra.
  4. Bramboru položte na plech s pečicím papírem, pokapejte ji olivovým olejem. Osolte, opepřete a zasypte částí nasekaných bylinek. Zbytek si schovejte na ozdobu.
  5. Pečte na 190 °C, dokud brambora nezměkne.

>> Pomocníky na zpracování brambor najdete na MALL.cz. <<

Náš tip: Pečeného bramborového ježka skvěle doplní domácí dip z jogurtu nebo zakysané smetany.

S ježkem upečte i několik menších brambůrek. Ozdobte je čepicí z domácí majonézy a máte skvělý studený předkrm na grilovačku. •