Není brambora jako brambora. Udělejte si v jejich druzích jasno. Při nákupu se soustřeďte na označení varného typu.
- Varný typ A: Nejtvrdší brambory, které při vaření jen tak nerozvaříte.
- Varný typ B: Polotvrdé přílohové brambory. Mají nejuniverzálnější využití.
- Varný typ C: Nejměkčí brambory s největším obsahem škrobu. Snadno je rozvaříte.
Každá brambora se hodí na jiný druh pokrmu. • MALL.cz
Bramborová pizza
Připravte si kulatou pochoutku, kterou potěšíte všechny bezlepkáře. Na rozdíl od klasického těsta z mouky její základ totiž připravíte z brambor.
Potřebujete:
- 1 kilo brambor varného typu C,
- 4 lžíce olivového oleje,
- sůl, pepř a koření,
- přísady na pizzu podle chuti.
Pusťte se do toho:
- Brambory oškrabejte a vařte v osolené vodě, dokud nezměknou.
- Uvařené brambory rozmačkejte na kaši, nechte vychladnout a vmíchejte do nich 3 lžíce oleje.
- Přidejte špetku soli, pepř a případně koření. Do základu pizzy skvěle sedne například oregáno.
- Hmotu přemístěte do dvou kulatých, olejem vymaštěných forem a uhlaďte povrch.
- Na základ pizzy přidejte podle chuti a fantazie rajčata, olivy, ančovičky, tuňáka, kapary, papriku nebo cibuli. A nezapomeňte na sýr.
- Okraje pizzy potřete zbytkem olivového oleje.
- Zapékejte v troubě na 200 °C asi 20 minut.
>>> Co by se vám mohlo k pizze hodit? <<<
Bramborová pizza sice nekřupe tak krásně jako klasika z mouky, ale příjemně vás zasytí. • MALL.cz
Zámecké brambůrky s bylinkami a česnekem
Pečené, nebo vařené? S tímto receptem můžete mít obojí a to v luxusním provedení. Množství zvolte podle toho, jestli chcete brambory podávat jako přílohu nebo si z nich udělat hlavní chod.
Potřebujete:
- malé kulaté brambůrky (někdy označované jako zámecké), případně je nahraďte malými brambory varného typu A,
- 2 lžíce sádla,
- čerstvé bylinky, například šalvěj,
- paličku česneku,
- sůl a pepř.
Jak si báječnou pochoutku nachystat ukáže kuchařka Koko ve videu na MALL.tv.
>> Podívejte se na další recepty z pořadu Menutovka na MALL.tv. <<
Náš tip: Aby vám brambory doma dlouho vydržely, skladujte je ideálně na tmavém, chladném a čistém místě, které se ale pravidelně větrá, aby vypařovaná vlhkost z brambor volně odcházela. Brambory v žádném případě nepatří do lednice.
Pokud máte možnost, dochuťte bramborové pokrmy čerstvými bylinkami. • MALL.cz
Bramborový ježek
Jedli jste jako malí brambory na loupačku? Pozvedněte hlavní chod z brambor na vyšší úroveň a naservírujte malým i velkým strávníkům bramborového ježka.
Potřebujete:
- co největší bramboru varného typu B,
- olivový olej,
- plátky slaniny,
- tvrdý sýr,
- nasekané bylinky a jarní cibulka.
Pusťte se do toho:
- Bramboru oškrabejte a podélně rozřízněte.
- Položte bramboru řezem na prkénko. Po celé délce do ní udělejte zářezy, které od sebe budou vzdálené necelý centimetr. Pozor, ať bramboru zcela nepřeříznete, stačí naříznout přibližně do tří čtvrtin.
- Do každého zářezu vložte plátek slaniny a silnější plátek sýra.
- Bramboru položte na plech s pečicím papírem, pokapejte ji olivovým olejem. Osolte, opepřete a zasypte částí nasekaných bylinek. Zbytek si schovejte na ozdobu.
- Pečte na 190 °C, dokud brambora nezměkne.
>> Pomocníky na zpracování brambor najdete na MALL.cz. <<
Náš tip: Pečeného bramborového ježka skvěle doplní domácí dip z jogurtu nebo zakysané smetany.
S ježkem upečte i několik menších brambůrek. Ozdobte je čepicí z domácí majonézy a máte skvělý studený předkrm na grilovačku. • MALL.cz
Houbové ragú s bramborem a zastřeným vejcem
Na závěr ještě jedna vegetariánská rychlovka, kde brambory nehrají hlavní roli, ale nemusíte kvůli nim špinit další hrnec nebo plech.
Houby a brambory si spolu v kuchyni rozumí. • MALL.cz
Potřebujete:
- 3 velké brambory varného typu B,
- 2 stroužky česneku,
- cibuli,
- čerstvou petrželku,
- skleničku bílého vína,
- kelímek smetany,
- 2 vajíčka,
- 250 gramů žampionů,
- sůl a pepř.
Recept pro vás připravil šéfkuchař Radek David v pořadu Prázdná lednice na MALL.tv. Podívejte se, jak kuchaři čelí výzvě prázdné lednice a vaří s minimem surovin.
Na jaký recept z brambor nedáte dopustit? Napište nám do komentářů.