Láska prochází žaludkem: překvapte svou polovičku domácí paštikou | Blog Mall.cz

Láska prochází žaludkem: překvapte svou polovičku domácí paštikou

Paštika je skvělá volba, ať už chcete na 1. máje udělat něco romantického pro partnera či partnerku nebo si jen chcete pochutnat na domácí dobrotě. Když ji ještě natřete na čerstvě upečený chléb, chuťové buňky budou mít pré. Připravili jsme pro vás 3 paštikové recepty, které zvládne úplně každý.

1. Nejlepší játrová paštika podle Koko

První recept pochází od blogerky a moderátorky Veroniky „Koko” Kokešové a jejího pořadu Menutovka na MALL.tv. Paštiku budete mít hotovou za 10 minut a připravíte ji hned z několika druhů jater podle své chuti.

Přichystejte si:

  • 350 g jater (kuřecí, kachní, krůtí nebo králičí),
  • 1 banánovou šalotku nebo cibuli,
  • 2 stroužky česneku,
  • 6 lístků čerstvé šalvěje,
  • 100 ml červeného vína,
  • 140 g smetany na šlehání s 31 % tuku,
  • 100 g másla,
  • špetku muškátového oříšku,
  • 2 lžičky soli,
  • mletý pepř,
  • olivový olej.

Paštiku ještě povýšíte na další úroveň směsí koření na paštiku, rozpuštěným máslem, mletými mandlemi a nakládanými brusinkami.

A pusťte se do toho:

  1. Játra properte, očistěte je nožem a zbavte všech blanek. Pak je nechte oschnout.
  2. Mezitím nakrájejte cibuli nebo šalotku. Na pánvi si rozehřejte máslo a cibuli nebo šalotku na něm dozlatova orestujte. Během restování je posypejte lístky šalvěje.
  3. Na pánev přilijte červené víno a nechte pár minut probublávat, aby se vypařil alkohol. Potom přidejte smetanu a promíchejte.
  4. Vypněte plamen a v horké omáčce rozpusťte zbytek másla. Poté omáčku přelijte do stolního mixéru a nechte ji vychladnout.
  5. Na čisté pánvi rozehřejte trošku olivového oleje a položte do něj játra. Okořeňte je a nehýbejte s nimi, pouze je po 2 minutách obraťte. Po dalších 2 minutách je můžete přidat do mixéru k omáčce.
  6. Vše dohladka rozmixujte a přesuňte do mističek. Můžete přidat kuličky pepře, mandle nebo brusinky.
  7. Paštiku zalijte rozpuštěným máslem a nechte důkladně zchladnout v lednici.

2. Pečená vepřová paštika

Tentokrát dejte játra stranou a připravte si libový bůček. Pečené paštiky jsou hutnější a před podáváním se krájí na plátky podobně jako sekaná. Přesto je stále snadno rozetřete na pečivo.

Přichystejte si:

  • 600 g bůčku,
  • 4 vejce,
  • 200 g smetany na šlehání,
  • 1 lžičku vegety,
  • sůl,
  • mleté nové koření,
  • muškátový oříšek,
  • sádlo na vymaštění.

A pusťte se do toho:

  1. Bůček omyjte, rozkrájejte a v mixéru dohladka rozmixujte.
  2. Rovnou do mixéru přidejte vejce, smetanu, vegetu a po špetce od každého koření a opět ho roztočte.
  3. Hotovou směs nechte přes noc odpočívat v lednici a druhý den se pusťte do pečení.
  4. Pečicí nádobu vymažte sádlem. Ideální je forma na srnčí hřbet, aby měla paštika podobný tvar jako sekaná, ale není to nutnost.
  5. Přichystejte si pekač a vlijte do něj vodu. Poté do něj vložte formu s paštikou, čímž vytvoříte improvizovanou vodní lázeň. Překryjte ji alobalem a vše dejte na zhruba 1 hodinu péct při teplotě 175 stupňů.
  6. Až bude mít trouba hotovo, paštiku vytáhněte, vyklopte a nechte vychladnout.

Pečená paštika se liší nejen chutí, tvarem i konzistencí. Je tužší, ale i tak ji snadno namažete na pečivo. • 

>> S přípravou paštiky vám pomůže pořádný mixér. <<

3. Kuřecí paštika s jablky

Paštiky mají velmi specifickou chuť, která se dá ještě víc ozvláštnit různými přísadami. Jednou z nich jsou například jablka, která paštiku zjemní a osvěží.

Přichystejte si:

  • 500 g kuřecích jater,
  • 250 g slaniny,
  • 0,25 l bílého vína,
  • 100 ml smetany,
  • 1 jablko,
  • 1 malou cibuli,
  • hrst vlašských ořechů,
  • sůl,
  • pepř,
  • 2 bobkové listy
  • a máslo na přelití.

A pusťte se do toho:

  1. Oloupejte jablka a nakrájejte je na kostičky. Na drobno nasekejte slaninu a cibuli, poté se pusťte do jater. Omyjte je a také je nakrájejte na kostičky.
  2. Na pánvi rozehřejte kousek másla a osmahněte na něm cibuli a slaninu. Po chvilce vmíchejte jablka a vše ještě krátce restujte.
  3. Přidejte játra a vše smažte, dokud játra neztmavnou. Poté vše podlijte bílým vínem a vařte, dokud se nevypaří alkohol. Spolu s vínem přidejte také koření včetně bobkového listu.
  4. Směs podlijte vodou a pár minut ještě poduste pod pokličkou, dokud játra nezměknou.
  5. Vyndejte bobkové listy a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Potom vmíchejte smetanu a nasakené ořechy.
  6. Přelijte paštiku do formy či misek a zalijte rozpuštěným máslem.
  7. Dejte ji přes noc do lednice a druhý den si nechte chutnat.

Paštiky uchovávejte v zavařovacích konzervách a skleněných nádobách s uzávěrem. • 

>> Podívejte se na další video recepty na Mall.tv. <<

Jakou paštiku máte nejraději vy? Napište nám do komentářů.