1. Nejlepší játrová paštika podle Koko
První recept pochází od blogerky a moderátorky Veroniky „Koko” Kokešové a jejího pořadu Menutovka na MALL.tv. Paštiku budete mít hotovou za 10 minut a připravíte ji hned z několika druhů jater podle své chuti.
Přichystejte si:
- 350 g jater (kuřecí, kachní, krůtí nebo králičí),
- 1 banánovou šalotku nebo cibuli,
- 2 stroužky česneku,
- 6 lístků čerstvé šalvěje,
- 100 ml červeného vína,
- 140 g smetany na šlehání s 31 % tuku,
- 100 g másla,
- špetku muškátového oříšku,
- 2 lžičky soli,
- mletý pepř,
- olivový olej.
Paštiku ještě povýšíte na další úroveň směsí koření na paštiku, rozpuštěným máslem, mletými mandlemi a nakládanými brusinkami.
A pusťte se do toho:
- Játra properte, očistěte je nožem a zbavte všech blanek. Pak je nechte oschnout.
- Mezitím nakrájejte cibuli nebo šalotku. Na pánvi si rozehřejte máslo a cibuli nebo šalotku na něm dozlatova orestujte. Během restování je posypejte lístky šalvěje.
- Na pánev přilijte červené víno a nechte pár minut probublávat, aby se vypařil alkohol. Potom přidejte smetanu a promíchejte.
- Vypněte plamen a v horké omáčce rozpusťte zbytek másla. Poté omáčku přelijte do stolního mixéru a nechte ji vychladnout.
- Na čisté pánvi rozehřejte trošku olivového oleje a položte do něj játra. Okořeňte je a nehýbejte s nimi, pouze je po 2 minutách obraťte. Po dalších 2 minutách je můžete přidat do mixéru k omáčce.
- Vše dohladka rozmixujte a přesuňte do mističek. Můžete přidat kuličky pepře, mandle nebo brusinky.
- Paštiku zalijte rozpuštěným máslem a nechte důkladně zchladnout v lednici.
2. Pečená vepřová paštika
Tentokrát dejte játra stranou a připravte si libový bůček. Pečené paštiky jsou hutnější a před podáváním se krájí na plátky podobně jako sekaná. Přesto je stále snadno rozetřete na pečivo.
Přichystejte si:
- 600 g bůčku,
- 4 vejce,
- 200 g smetany na šlehání,
- 1 lžičku vegety,
- sůl,
- mleté nové koření,
- muškátový oříšek,
- sádlo na vymaštění.
A pusťte se do toho:
- Bůček omyjte, rozkrájejte a v mixéru dohladka rozmixujte.
- Rovnou do mixéru přidejte vejce, smetanu, vegetu a po špetce od každého koření a opět ho roztočte.
- Hotovou směs nechte přes noc odpočívat v lednici a druhý den se pusťte do pečení.
- Pečicí nádobu vymažte sádlem. Ideální je forma na srnčí hřbet, aby měla paštika podobný tvar jako sekaná, ale není to nutnost.
- Přichystejte si pekač a vlijte do něj vodu. Poté do něj vložte formu s paštikou, čímž vytvoříte improvizovanou vodní lázeň. Překryjte ji alobalem a vše dejte na zhruba 1 hodinu péct při teplotě 175 stupňů.
- Až bude mít trouba hotovo, paštiku vytáhněte, vyklopte a nechte vychladnout.
>> S přípravou paštiky vám pomůže pořádný mixér. <<
3. Kuřecí paštika s jablky
Paštiky mají velmi specifickou chuť, která se dá ještě víc ozvláštnit různými přísadami. Jednou z nich jsou například jablka, která paštiku zjemní a osvěží.
Přichystejte si:
- 500 g kuřecích jater,
- 250 g slaniny,
- 0,25 l bílého vína,
- 100 ml smetany,
- 1 jablko,
- 1 malou cibuli,
- hrst vlašských ořechů,
- sůl,
- pepř,
- 2 bobkové listy
- a máslo na přelití.
A pusťte se do toho:
- Oloupejte jablka a nakrájejte je na kostičky. Na drobno nasekejte slaninu a cibuli, poté se pusťte do jater. Omyjte je a také je nakrájejte na kostičky.
- Na pánvi rozehřejte kousek másla a osmahněte na něm cibuli a slaninu. Po chvilce vmíchejte jablka a vše ještě krátce restujte.
- Přidejte játra a vše smažte, dokud játra neztmavnou. Poté vše podlijte bílým vínem a vařte, dokud se nevypaří alkohol. Spolu s vínem přidejte také koření včetně bobkového listu.
- Směs podlijte vodou a pár minut ještě poduste pod pokličkou, dokud játra nezměknou.
- Vyndejte bobkové listy a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Potom vmíchejte smetanu a nasakené ořechy.
- Přelijte paštiku do formy či misek a zalijte rozpuštěným máslem.
- Dejte ji přes noc do lednice a druhý den si nechte chutnat.
>> Podívejte se na další video recepty na Mall.tv. <<
Jakou paštiku máte nejraději vy? Napište nám do komentářů.