Kompletní menu z kukuřice | Blog Mall.cz

Zlato v kuchyni: zkuste netradičních recepty z kukuřice

Žluté klasy zpestřovaly jídelníček už před téměř 9 tisíci lety. Na naše stoly se kukuřice dostala po objevení Ameriky a od té doby zkoušíme stále nové způsoby, jak se zlatými zrníčky naložit. Inspirujte se kompletním kukuřičným menu.

Kukuřice získává na popularitě nejen díky lahodné chuti a snadné přípravě, ale také kvůli tomu, že je vhodná pro bezlepkovou dietu.

Polévka z kukuřice

Odstartujte žluté menu chutnou hutnou polévkou. Nachystáte ji za půl hodiny.

Potřebujete:

  • 0,5 kila kukuřice (klidně mražené nebo konzervované),
  • 0,5 kila mixu kořenové zeleniny (mražené nebo čerstvé nakrájené na kostičky),
  • 1 velkou cibuli,
  • 1 litr zeleninového nebo masového vývaru,
  • máslo na smažení zeleniny,
  • kurkumu,
  • kokosové mléko nebo smetanu na zjemnění,
  • čerstvé bylinky na ozdobu,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kostičky kořenové zeleniny a nadrobno pokrájenou cibuli.
  2. Přidejte kukuřici, několik zrnek si můžete ponechat na ozdobu.
  3. Zeleninu osolte, opepřete, přidejte špetku kurkumy a zalijte horkým vývarem.
  4. Vařte přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  5. Tyčovým mixérem připravte hladký krém. Dochuťte solí a pepřem, ozdobte zbylou kukuřicí, bylinkami a smetanou.

Krémové polévky se špetkou chilli, zázvoru nebo kurkumy příjemně nabudí celé tělo.Krémové polévky se špetkou chilli, zázvoru nebo kurkumy příjemně nabudí celé tělo.

Náš tip: Hutné žluté polévce přidáte asijský šmrnc, když ji na závěr ochutíte kokosovým mlékem a čerstvým koriandrem.

>> Tyčový mixér přesně podle vašich představ najdete na MALL.cz. <<

Kukuřičné placky

Netradiční příloha například ke grilovanému masu nebo dušené zeleninové směsi. Výborně poslouží i jako předkrm nebo bezmasá večeře.

Potřebujete:

  • 250 gramů kukuřice,
  • 220 gramů kukuřičné mouky,
  • 2 velká vejce,
  • 0,1 litru mléka,
  • špetku římského kmínu a kari,
  • nasekanou čerstvou pažitku,
  • olej na smažení,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Smíchejte všechny suroviny a zpracujte těsto. Množství mouky můžete mírně upravit, aby těsto nebylo příliš tekuté.
  2. Na pánvi rozpalte olej a z obou stran osmažte asi centimetr vysoké placky.

Kukuřičné placky ocení i celiaci, tedy lidé, kteří nesnesou lepek.Kukuřičné placky ocení i celiaci, tedy lidé, kteří nesnesou lepek.

Grilované klasy

Klasika, která vám připomene chvíle, kdy jste na poli tajně „sklízeli” kukuřičné klasy a opékali je na ohni. V receptu z pořadu Menutovka na MALL.tv kuchařka Koko předvedla, že ani listy kukuřice nejsou k zahození. Díky nim se totiž kukuřice při grilování nespálí. Stačí klasy před grilovačkou namočit.

Podívejte se, jak si Koko s kukuřičnými klasy poradila.

Kukuřice se stane doslova zlatým hřebem každé grilovačky. Ozvláštněte posezení s přáteli i dalšími grilovanými pochoutkami.

Kukuřičné zobání na sladký i slaný způsob

Chuť neodmyslitelně spojenou s návštěvou kina nebo poutě si můžete dopřát i u sebe doma nebo na zahradě. Ať už se rozhodnete pro stylový popcornovací stroj nebo se spokojíte s přípravou v hrnci, vypukanou dobrotu připravíte za pár minut.

Se sýrem, karamelem nebo jen s bylinkovou solí? Popcorn připravíte pro milovníky slaného i sladkého.Se sýrem, karamelem nebo jen s bylinkovou solí? Popcorn připravíte pro milovníky slaného i sladkého.

Rychlý koláč z kukuřičné mouky

Dezerty z kukuřičné mouky vás překvapí neobvyklou strukturou, která se v puse příjemně rozplyne. Až vás omrzí kombinace se švestkami, nahraďte je například jablky nebo sladkými jahodami.

Potřebujete:

  • 2 hrnky kukuřičné mouky,
  • 0,5 kila plnotučného tvarohu,
  • 2 hrnky pokrájených švestek,
  • 0,5 hrnku medu,
  • ⅓ hrnku rozpuštěného másla,
  • šťávu z poloviny citronu,
  • balíček prášku do pečiva,
  • 2 vejce,
  • špetku soli.

Postup:

  1. Mouku, sůl a prášek do pečiva smíchejte ve velké míse.
  2. V druhé míse smíchejte celá vejce, med, tvaroh, citronovou šťávu a rozpuštěné máslo.
  3. Tekutou směs přidejte k sypké a vše důkladně promíchejte. Přidejte jeden hrnek ovoce a znovu promíchejte.
  4. Do koláčové formy s pečicím papírem nalijte hladké těsto a posypte zbývajícím ovocem.
  5. Pečte na 180 °C přibližně 45 minut.

Zakončete kukuřičné hody sladkou tečkou.Zakončete kukuřičné hody sladkou tečkou.

Na jaké dobroty z kukuřice se chystáte? Napište nám do komentářů a podělte se s ostatními o vyzkoušené recepty.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.

 
  • +420 296 245 025