Kukuřice získává na popularitě nejen díky lahodné chuti a snadné přípravě, ale také kvůli tomu, že je vhodná pro bezlepkovou dietu.
Polévka z kukuřice
Odstartujte žluté menu chutnou hutnou polévkou. Nachystáte ji za půl hodiny.
Potřebujete:
- 0,5 kila kukuřice (klidně mražené nebo konzervované),
- 0,5 kila mixu kořenové zeleniny (mražené nebo čerstvé nakrájené na kostičky),
- 1 velkou cibuli,
- 1 litr zeleninového nebo masového vývaru,
- máslo na smažení zeleniny,
- kurkumu,
- kokosové mléko nebo smetanu na zjemnění,
- čerstvé bylinky na ozdobu,
- sůl a pepř.
Postup:
- V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kostičky kořenové zeleniny a nadrobno pokrájenou cibuli.
- Přidejte kukuřici, několik zrnek si můžete ponechat na ozdobu.
- Zeleninu osolte, opepřete, přidejte špetku kurkumy a zalijte horkým vývarem.
- Vařte přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Tyčovým mixérem připravte hladký krém. Dochuťte solí a pepřem, ozdobte zbylou kukuřicí, bylinkami a smetanou.
Krémové polévky se špetkou chilli, zázvoru nebo kurkumy příjemně nabudí celé tělo. • MALL.cz
Náš tip: Hutné žluté polévce přidáte asijský šmrnc, když ji na závěr ochutíte kokosovým mlékem a čerstvým koriandrem.
>> Tyčový mixér přesně podle vašich představ najdete na MALL.cz. <<
Kukuřičné placky
Netradiční příloha například ke grilovanému masu nebo dušené zeleninové směsi. Výborně poslouží i jako předkrm nebo bezmasá večeře.
Potřebujete:
- 250 gramů kukuřice,
- 220 gramů kukuřičné mouky,
- 2 velká vejce,
- 0,1 litru mléka,
- špetku římského kmínu a kari,
- nasekanou čerstvou pažitku,
- olej na smažení,
- sůl a pepř.
Postup:
- Smíchejte všechny suroviny a zpracujte těsto. Množství mouky můžete mírně upravit, aby těsto nebylo příliš tekuté.
- Na pánvi rozpalte olej a z obou stran osmažte asi centimetr vysoké placky.
Kukuřičné placky ocení i celiaci, tedy lidé, kteří nesnesou lepek. • MALL.cz
Grilované klasy
Klasika, která vám připomene chvíle, kdy jste na poli tajně „sklízeli” kukuřičné klasy a opékali je na ohni. V receptu z pořadu Menutovka na MALL.tv kuchařka Koko předvedla, že ani listy kukuřice nejsou k zahození. Díky nim se totiž kukuřice při grilování nespálí. Stačí klasy před grilovačkou namočit.
Podívejte se, jak si Koko s kukuřičnými klasy poradila.
Kukuřice se stane doslova zlatým hřebem každé grilovačky. Ozvláštněte posezení s přáteli i dalšími grilovanými pochoutkami.
Kukuřičné zobání na sladký i slaný způsob
Chuť neodmyslitelně spojenou s návštěvou kina nebo poutě si můžete dopřát i u sebe doma nebo na zahradě. Ať už se rozhodnete pro stylový popcornovací stroj nebo se spokojíte s přípravou v hrnci, vypukanou dobrotu připravíte za pár minut.
Se sýrem, karamelem nebo jen s bylinkovou solí? Popcorn připravíte pro milovníky slaného i sladkého. • MALL.cz
Rychlý koláč z kukuřičné mouky
Dezerty z kukuřičné mouky vás překvapí neobvyklou strukturou, která se v puse příjemně rozplyne. Až vás omrzí kombinace se švestkami, nahraďte je například jablky nebo sladkými jahodami.
Potřebujete:
- 2 hrnky kukuřičné mouky,
- 0,5 kila plnotučného tvarohu,
- 2 hrnky pokrájených švestek,
- 0,5 hrnku medu,
- ⅓ hrnku rozpuštěného másla,
- šťávu z poloviny citronu,
- balíček prášku do pečiva,
- 2 vejce,
- špetku soli.
Postup:
- Mouku, sůl a prášek do pečiva smíchejte ve velké míse.
- V druhé míse smíchejte celá vejce, med, tvaroh, citronovou šťávu a rozpuštěné máslo.
- Tekutou směs přidejte k sypké a vše důkladně promíchejte. Přidejte jeden hrnek ovoce a znovu promíchejte.
- Do koláčové formy s pečicím papírem nalijte hladké těsto a posypte zbývajícím ovocem.
- Pečte na 180 °C přibližně 45 minut.
Zakončete kukuřičné hody sladkou tečkou. • MALL.cz
Na jaké dobroty z kukuřice se chystáte? Napište nám do komentářů a podělte se s ostatními o vyzkoušené recepty.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.