7 nejčastějších chyb při sestavování kuchyně | Blog Mall.cz

7 nejčastějších chyb při sestavování kuchyně

Skládat novou kuchyni je tak trochu jako skládat puzzle. Všechny dílky do sebe musí perfektně zapadat, a pokud některý umístíte špatně, kuchyně přestane jako celek fungovat. Posbírali jsme nejčastější chyby, které lidé při sestavování kuchyně dělají, a doplnili je radami, jak se jim vyhnout.

1. Špatně seřazené zóny

Prostor v kuchyni si při plánování rozdělte na zóny. Jejich účelem je, aby se vám v kuchyni dobře pracovalo, plynule přecházelo od jedné činnosti ke druhé a vše bylo na dosah ruky.

Pořadí zón v kuchyni pro praváka je zleva doprava následující:

  • skladovacílednička, mrazák, spíž a další místa určená ke skladování potravin,
  • 1. pracovní – volný prostor ke krájení, míchání a další ruční přípravě jídla,
  • mycí – dřez s odkapávačem a myčka,
  • 2. pracovní – druhý volný prostor pro ruční přípravu, který odděluje umyvadlo a sporák,
  • varnásporák, trouba, digestoř,
  • odkládací – prostor za varnou deskou pro snadnou manipulaci s nádobím.

V takto seřazené kuchyni budete při přípravě jídla plynule přecházet od jednoho stanoviště ke druhému, aniž byste museli neustále pobíhat po kuchyni.

Takto vypadá kuchyně se správně vyřešenými zónami. Všimněte si, že myci i varná část část jsou oddělené pracovními a odkládacími zónami. • 

2. Trouba a sporák mají nevhodné sousedy

Se zónami souvisí i jeden z nejčastějších prohřešků v kuchyni. V ideálním případě se trouba a sporák nachází daleko od ledničky. Pokud stojí vedle sebe, chlad a horko na sebe vzájemně působí, a to vede k vyšší spotřebě energie. Navíc chladnička snižuje teplotu varné desky a trouby, proto vám vaření déle potrvá.

Pokud přesto chcete mít ledničku a troubu u sebe, nebo nemáte jinou možnost, pomůže vám izolace v podobě desek z materiálů na bázi dřeva nebo plastu. Řešením je například vestavná trouba, protože materiál skříňky dostatečně izoluje teplotu.

>> Vyberte si vestavnou troubu na MALL.cz. <<

Také si dejte pozor, ať sporák nestojí těsně u stěny. V takovém případě budete mít stěnu velmi rychle špinavou a jinak než vymalováním špínu neodstraníte.

3. Myčka je příliš daleko od dřezu

Problémy mohou nastat i v mycí zóně. Máte-li kromě dřezu také myčku, umístěte ji ke dřezu co nejblíž. Nemusí být přímo pod ním (to je vzhledem k potrubí často nemožné), ale ideálně pod pracovní zónou nalevo nebo napravo od mycí zóny. Díky tomu můžete opláchnuté nádobí rychle vkládat do myčky, aniž byste pocákali kuchyni.

>> Ke kuchyňské lince nejlépe ladí vestavné myčky. <<

4. Příliš vysoká nebo nízká linka

Při sestavování kuchyně myslete na svou postavu a přizpůsobte jí výšku kuchyňské linky. Pokud ji umístíte příliš vysoko, nebo naopak příliš nízko, bude se vám pracovat nepohodlně a z každého vaření vás budou bolet ruce.

Ideální výšku kuchyňské linky zjistíte, když nad ní dáte ruce do pravého úhlu – vaše dlaně by měly být zhruba 15 cm nad deskou. Správný odhad vám usnadní tento návod:

Spočítejte si správnou výšku kuchyňské linky podle výšky své postavy. • 

5. Nedostatek a přebytek úložného prostoru

Spousta skříněk zejících prázdnotou, nebo naopak přeplněné skříňky, ze kterých po otevření vypadají hrnce, jsou postrachem každého domácího kuchtíka. K těmto situacím typicky dojde, když si koupíte předem sestavený komplet skříněk, aniž byste se zamysleli, zda je prostor dostačující.

Trampotám s úložným prostorem se vyhnete jedině tak, že si skříňky pečlivě rozvrhnete:

  • Nakreslete si plánek a u každé skříňky se zamyslete, čím ji zaplníte.
  • Udělejte si seznam veškerého kuchyňského vybavení, které potřebujete uložit, a přiřaďte mu skříňku.
  • Až budete mít hotovo, snadno poznáte, zda vám nějaká skříňka schází, nebo přebývá.

6. Nedostatečné osvětlení

Bez kvalitního osvětlení lahodnou večeři jen tak neuvaříte. Kromě dostatečně intenzivního světla ve středu kuchyně nezapomeňte na osvětlení kuchyňské linky. Zpravidla stačí jeden panel osvětlující pracovní a mycí zónu a druhé světlo umístěné v digestoři, které osvětlí varnou zónu.

>> Vyberte si odsavač par se zabudovaným světlem. <<

V kuchyni se vám také bude lépe pracovat, pokud si vyberete linku a skříňky ve světlých odstínech. Nebudou splývat se šerem a prostor snáz osvětlíte. Světlé skříňky mají podle designérů z firmy Amica také pozitivní vliv na vnímání prostoru: „Světlé barvy dokážou prostor opticky zvětšit, takže jejich použitím na zdi a nábytku můžeme těsný interiér rozšířit. Nejlepší efekt má jednolitá bílá, ale stejně dobře se dá použít i krémová, béžová nebo pastelová barva jako žlutá, světle modrá nebo zelená.”

7. Mikrovlnka je příliš vysoko

Kvůli snaze ušetřit prostor je další častou chybou umísťování mikrovlnné trouby příliš vysoko, například na chladničku nebo do jedné z horních skříněk. I zde hraje důležitou roli výška vaší postavy. Máte-li metr devadesát, pravděpodobně bez problému dosáhnete i na mikrovlnku u stropu. Pokud jste však menší, hrozí vám, že při vyndávání talíř nahnete a rozlijete na sebe třeba horkou polévkou.

Obzvlášť při pořizování vestavné mikrovlnné trouby si důkladně spočítejte, zda na vás nebude příliš vysoko. • 

Pracuje se vám v kuchyni pohodlně? Napište nám do komentářů své tipy na sestavování kuchyně.

 

Instagram

@mall_czsk

Top 5