Rady před pečením
Pečivo vždy rychle mizí, proto se vám určitě naskytne dostatek příležitostí vyzkoušet různé recepty. Pečení housek, rohlíků, bagetek a nejrůznějších bulek není žádná věda a z vybavení si vystačíte s mísou, vařečkou, plechem a pečicím papírem. Pokud ale svoji pekařskou výbavu chcete rozšířit, pořiďte si například
- formy na housky,
- tvořítka na raženky
- nebo formy na bagety.
Experimentujte i s různými druhy posypek. Houstičky ochutíte například mákem, kmínem, hrubozrnnou solí, chia semínky, loupanou slunečnicí, sezamem nebo lněným semínkem. Na pečivu lépe drží, když jej před posypáním potřete rozšlehaným vajíčkem.
>> Dochuťte si housky vlastní bylinkovou solí. <<
Míšiny housky ze sádla
Vyžadují téměř dvě hodiny kynutí, ale zužitkujete do nich sádlo a mají luxusně vypečenou kůrčičku.
Potřebujete:
- 0,5 kila hladké mouky,
- 18 gramů čerstvého droždí nebo 9 gramů sušeného,
- 10 gramů soli,
- 55 gramů sádla
- a 275 gramů vlažné vody.
Postup:
- V míse promíchejte mouku se solí. Do mouky udělejte důlek, nalijte do něj přibližně třetinu vody a nadrobte droždí.
- Lžící v důlku míchejte vodu s drožím tak, aby se do ní dostalo i trochu mouky a vzniklo tekuté těstíčko uprostřed mouky.
- Mísu s moukou a těstíčkem zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny kynout.
- Přidejte do mísy zbytek vlažné vody, sádlo a vypracujte hladké těsto. Pokud se moc lepí, přidejte ještě trochu mouky. Nechte v míse pod utěrkou kynout hodinu.
- Rozdělte těsto na bochánky a z nich upleťte housky, vytvarujte raženky nebo rohlíky.
- Kousky pečiva přeneste na plech s pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě necelou půlhodinu kynout.
- Pečte v troubě předehřáté na 230 °C přibližně 10 minut.
Bagetky bez droždí podle Martiny
Jestli doma nemáte čerstvé ani sušené droždí, nezoufejte. Čerstvé pečivo zvládnete i s kypřicím práškem a jogurtem.
Potřebujete:
- 200 gramů hladké mouky,
- 200 gramů špaldové mouky (pokud nemáte, nahraďte hladkou moukou),
- 3 lžičky kypřicího prášku,
- 1 lžičku soli,
- 2 velká vejce
- a 400 gramů tučného bílého jogurtu.
Postup:
- V míse dobře promíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl.
- Přidejte vejce a jogurt a vypracujte těsto.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Z těsta lžící odkrajuje malé bochánky a ty pomoučenýma rukama vytvarujte.
- Pečte přibližně 20 minut.
Máslové rohlíčky od Hančiny babičky
Kombinace másla a mléka je naše nejoblíbenější. Pečivo je dokonale vláčné a vůně úžasná.
Potřebujete:
- 260 gramů polohrubé mouky,
- 120 mililitrů vlažného mléka,
- 25 gramů másla,
- 15 gramů čerstvého droždí,
- 1 lžičku cukru,
- 1 lžičku soli
- a 1 velké vejce.
Postup:
- Do poloviny mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte 20 minut na teplém místě pracovat.
- V míse smíchejte mouku se solí, přidejte zadělaný kvásek z mléka, droždí a cukru, zbytek vlažného mléka, vejce a rozměklé máslo. Zpracujte pružné těsto.
- V míse nechte hotové těsto ještě 40 minut kynout.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Z těsta vyválejte rohlíky, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 15 minut.
Náš tip: Na tyto rohlíky se skvěle hodí kombinace bílých a černých sezamových semínek.
Univerzální těsto na sladké i slané pečivo podle Koko
Do tohoto těsta zužitkujete tvaroh. Skvěle se hodí na pirožky, sladké pečivo i křehké drobné rohlíčky či houstičky, ze kterých vyrobíte kanapky. Koko vám ukáže, jak na ně.
>> Sledujte pořad Menutovka na MALL.TV. <<
Radčiny jednoduché bulky
Žádné pletení ani válení. Z vykynutého těsta lžící vykrojíte kousek, který v ruce rychle upravíte do tvaru malého bochánku a máte hotovo. Navíc si vystačíte s minimem přísad.
Potřebujete:
- 0,5 kila hladké mouky,
- 1 kostku čerstvého droždí,
- 1 lžičku soli
- a 300 mililitrů vody.
Postup:
- Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí, přidejte mouku se solí a vypracujte těsto.
- Hotové těsto nechte 90 minut kynout.
- Lžící z mísy odebírejte těsto, lehce ho uválejte do tvaru bulek a pokládejte na plech s pečicím papírem. Dejte houskám ještě přibližně 10 minut, během kterých si předehřejete troubu na 200 °C. Do spodní části trouby umístěte pekáček s vodou.
- Ztlumte teplotu na 180 °C a bulky pečte přibližně 25 minut.
>> Housky máte hotové? Upečte si domácí chleba. <<
Napečte velkou dávku a část zamrazte
Pokud ještě máte místo v mrazáku, užijete si čerstvě vláčné pečivo denně i bez každodenního pečení. Z velké várky napečených housek či rohlíků část zamrazte. Dodržujte u toho ale tři pravidla.
1. Nemrazte příliš staré pečivo
Vyhnete se tím riziku, že zamrazíte kousky, na kterých už pomalu vzniká plíseň. A s rozmrazováním neotálejte – pečivo spotřebujte ideálně do 4 týdnů od zamrazení. Čím déle v mrazáku je, tím spíše nasaje pachy z dalšího jídla a vy se ochudíte o krásný voňavý zážitek.
2. Pečivo zamrazujte, až když je dokonale vychladnuté
Teplé housky či rohlíky do mrazáku nepatří. Způsobily by totiž námrazu. Navíc by pára unikající z rychle chladnoucího pečiva zmrzla a poškodila vláčnou strukturu housek nebo rohlíků.
>> Námraza v mrazáku? Odmrazte ho správně. <<
3. Každý kousek zamrazte zvlášť
Pokud jste v izolaci sami nebo jen s partnerem a každý den rozmrazujete pouze jeden či dva kousky pečiva, zabalte každý zvlášť do alobalu. Ráno zabalené pečivo dáte do trouby a za pár minut vyndáte a rozbalíte dokonale křupavou housku nebo rohlík.
Náš tip: Pokud se vám nechce balit s každým kouskem zvlášť, nachystejte porce pečiva do uzavíratelné krabičky. Každý den jen vytáhnete krabičku, várku rozmrazíte a máte vystaráno.
Domácí pečivo krásně provoní dům a zlepší náladu. Nikam nechoďte, vše potřebné pro domácí kuchtění vám bezpečně přivezeme. Nezapomeňte, že v tom jsme spolu.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.