Domácí pečivo. Vyzkoušejte recepty s i bez droždí | Blog Mall.cz

Upečte si doma housky, bagety či rohlíky. Recepty s droždím i bez

Dopřejte si čerstvé pečivo každý den, nemusíte pro něj chodit do obchodu. Zůstaňte v klidu doma a napečte si vlastní housky, rohlíky nebo bagetky. Vyzkoušeli jsme za vás recepty s kvasnicemi i bez droždí.

Rady před pečením

Pečivo vždy rychle mizí, proto se vám určitě naskytne dostatek příležitostí vyzkoušet různé recepty. Pečení housek, rohlíků, bagetek a nejrůznějších bulek není žádná věda a z vybavení si vystačíte s mísou, vařečkou, plechem a pečicím papírem. Pokud ale svoji pekařskou výbavu chcete rozšířit, pořiďte si například

Experimentujte i s různými druhy posypek. Houstičky ochutíte například mákem, kmínem, hrubozrnnou solí, chia semínky, loupanou slunečnicí, sezamem nebo lněným semínkem. Na pečivu lépe drží, když jej před posypáním potřete rozšlehaným vajíčkem.

>> Dochuťte si housky vlastní bylinkovou solí. <<

Míšiny housky ze sádla

Vyžadují téměř dvě hodiny kynutí, ale zužitkujete do nich sádlo a mají luxusně vypečenou kůrčičku.

Potřebujete:

  • 0,5 kila hladké mouky,
  • 18 gramů čerstvého droždí nebo 9 gramů sušeného,
  • 10 gramů soli,
  • 55 gramů sádla
  • a 275 gramů vlažné vody.

Postup:

  1. V míse promíchejte mouku se solí. Do mouky udělejte důlek, nalijte do něj přibližně třetinu vody a nadrobte droždí.
  2. Lžící v důlku míchejte vodu s drožím tak, aby se do ní dostalo i trochu mouky a vzniklo tekuté těstíčko uprostřed mouky.
  3. Mísu s moukou a těstíčkem zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny kynout.
  4. Přidejte do mísy zbytek vlažné vody, sádlo a vypracujte hladké těsto. Pokud se moc lepí, přidejte ještě trochu mouky. Nechte v míse pod utěrkou kynout hodinu.
  5. Rozdělte těsto na bochánky a z nich upleťte housky, vytvarujte raženky nebo rohlíky.
  6. Kousky pečiva přeneste na plech s pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě necelou půlhodinu kynout.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 230 °C přibližně 10 minut.

Housky po upečení přetáhněte i s pečicím papírem na mřížku a nechte alespoň 20 minut vychladnout. • 

Bagetky bez droždí podle Martiny

Jestli doma nemáte čerstvé ani sušené droždí, nezoufejte. Čerstvé pečivo zvládnete i s kypřicím práškem a jogurtem.

Potřebujete:

  • 200 gramů hladké mouky,
  • 200 gramů špaldové mouky (pokud nemáte, nahraďte hladkou moukou),
  • 3 lžičky kypřicího prášku,
  • 1 lžičku soli,
  • 2 velká vejce
  • a 400 gramů tučného bílého jogurtu.

Postup:

  1. V míse dobře promíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl.
  2. Přidejte vejce a jogurt a vypracujte těsto.
  3. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  4. Z těsta lžící odkrajuje malé bochánky a ty pomoučenýma rukama vytvarujte.
  5. Pečte přibližně 20 minut.

Máslové rohlíčky od Hančiny babičky

Kombinace másla a mléka je naše nejoblíbenější. Pečivo je dokonale vláčné a vůně úžasná.

Potřebujete:

  • 260 gramů polohrubé mouky,
  • 120 mililitrů vlažného mléka,
  • 25 gramů másla,
  • 15 gramů čerstvého droždí,
  • 1 lžičku cukru,
  • 1 lžičku soli
  • a 1 velké vejce.

Postup:

  1. Do poloviny mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte 20 minut na teplém místě pracovat.
  2. V míse smíchejte mouku se solí, přidejte zadělaný kvásek z mléka, droždí a cukru, zbytek vlažného mléka, vejce a rozměklé máslo. Zpracujte pružné těsto.
  3. V míse nechte hotové těsto ještě 40 minut kynout.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. Z těsta vyválejte rohlíky, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 15 minut.

Náš tip: Na tyto rohlíky se skvěle hodí kombinace bílých a černých sezamových semínek.

Univerzální těsto na sladké i slané pečivo podle Koko

Do tohoto těsta zužitkujete tvaroh. Skvěle se hodí na pirožky, sladké pečivo i křehké drobné rohlíčky či houstičky, ze kterých vyrobíte kanapky. Koko vám ukáže, jak na ně.

>> Sledujte pořad Menutovka na MALL.TV. <<

Radčiny jednoduché bulky

Žádné pletení ani válení. Z vykynutého těsta lžící vykrojíte kousek, který v ruce rychle upravíte do tvaru malého bochánku a máte hotovo. Navíc si vystačíte s minimem přísad.

Potřebujete:

  • 0,5 kila hladké mouky,
  • 1 kostku čerstvého droždí,
  • 1 lžičku soli
  • a 300 mililitrů vody.

Postup:

  1. Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí, přidejte mouku se solí a vypracujte těsto.
  2. Hotové těsto nechte 90 minut kynout.
  3. Lžící z mísy odebírejte těsto, lehce ho uválejte do tvaru bulek a pokládejte na plech s pečicím papírem. Dejte houskám ještě přibližně 10 minut, během kterých si předehřejete troubu na 200 °C. Do spodní části trouby umístěte pekáček s vodou.
  4. Ztlumte teplotu na 180 °C a bulky pečte přibližně 25 minut.

>> Housky máte hotové? Upečte si domácí chleba. <<

Napečte velkou dávku a část zamrazte

Pokud ještě máte místo v mrazáku, užijete si čerstvě vláčné pečivo denně i bez každodenního pečení. Z velké várky napečených housek či rohlíků část zamrazte. Dodržujte u toho ale tři pravidla.

1. Nemrazte příliš staré pečivo

Vyhnete se tím riziku, že zamrazíte kousky, na kterých už pomalu vzniká plíseň. A s rozmrazováním neotálejte – pečivo spotřebujte ideálně do 4 týdnů od zamrazení. Čím déle v mrazáku je, tím spíše nasaje pachy z dalšího jídla a vy se ochudíte o krásný voňavý zážitek.

Jednou rozmrazené pečivo už do mrazáku nevracejte. • 

2. Pečivo zamrazujte, až když je dokonale vychladnuté

Teplé housky či rohlíky do mrazáku nepatří. Způsobily by totiž námrazu. Navíc by pára unikající z rychle chladnoucího pečiva zmrzla a poškodila vláčnou strukturu housek nebo rohlíků.

>> Námraza v mrazáku? Odmrazte ho správně. <<

3. Každý kousek zamrazte zvlášť

Pokud jste v izolaci sami nebo jen s partnerem a každý den rozmrazujete pouze jeden či dva kousky pečiva, zabalte každý zvlášť do alobalu. Ráno zabalené pečivo dáte do trouby a za pár minut vyndáte a rozbalíte dokonale křupavou housku nebo rohlík.

Náš tip: Pokud se vám nechce balit s každým kouskem zvlášť, nachystejte porce pečiva do uzavíratelné krabičky. Každý den jen vytáhnete krabičku, várku rozmrazíte a máte vystaráno.

Domácí pečivo krásně provoní dům a zlepší náladu. Nikam nechoďte, vše potřebné pro domácí kuchtění vám bezpečně přivezeme. Nezapomeňte, že v tom jsme spolu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.