Domácí pečivo. Vyzkoušejte recepty s i bez droždí | Blog Mall.cz

Upečte si doma housky, bagety či rohlíky. Recepty s droždím i bez

Dopřejte si čerstvé pečivo každý den, nemusíte pro něj chodit do obchodu. Zůstaňte v klidu doma a napečte si vlastní housky, rohlíky nebo bagetky. Vyzkoušeli jsme za vás recepty s kvasnicemi i bez droždí.

Rady před pečením

Pečivo vždy rychle mizí, proto se vám určitě naskytne dostatek příležitostí vyzkoušet různé recepty. Pečení housek, rohlíků, bagetek a nejrůznějších bulek není žádná věda a z vybavení si vystačíte s mísou, vařečkou, plechem a pečicím papírem. Pokud ale svoji pekařskou výbavu chcete rozšířit, pořiďte si například

Experimentujte i s různými druhy posypek. Houstičky ochutíte například mákem, kmínem, hrubozrnnou solí, chia semínky, loupanou slunečnicí, sezamem nebo lněným semínkem. Na pečivu lépe drží, když jej před posypáním potřete rozšlehaným vajíčkem.

>> Dochuťte si housky vlastní bylinkovou solí. <<

Míšiny housky ze sádla

Vyžadují téměř dvě hodiny kynutí, ale zužitkujete do nich sádlo a mají luxusně vypečenou kůrčičku.

Potřebujete:

  • 0,5 kila hladké mouky,
  • 18 gramů čerstvého droždí nebo 9 gramů sušeného,
  • 10 gramů soli,
  • 55 gramů sádla
  • a 275 gramů vlažné vody.

Postup:

  1. V míse promíchejte mouku se solí. Do mouky udělejte důlek, nalijte do něj přibližně třetinu vody a nadrobte droždí.
  2. Lžící v důlku míchejte vodu s drožím tak, aby se do ní dostalo i trochu mouky a vzniklo tekuté těstíčko uprostřed mouky.
  3. Mísu s moukou a těstíčkem zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny kynout.
  4. Přidejte do mísy zbytek vlažné vody, sádlo a vypracujte hladké těsto. Pokud se moc lepí, přidejte ještě trochu mouky. Nechte v míse pod utěrkou kynout hodinu.
  5. Rozdělte těsto na bochánky a z nich upleťte housky, vytvarujte raženky nebo rohlíky.
  6. Kousky pečiva přeneste na plech s pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě necelou půlhodinu kynout.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 230 °C přibližně 10 minut.

Housky po upečení přetáhněte i s pečicím papírem na mřížku a nechte alespoň 20 minut vychladnout.Housky po upečení přetáhněte i s pečicím papírem na mřížku a nechte alespoň 20 minut vychladnout.

Bagetky bez droždí podle Martiny

Jestli doma nemáte čerstvé ani sušené droždí, nezoufejte. Čerstvé pečivo zvládnete i s kypřicím práškem a jogurtem.

Potřebujete:

  • 200 gramů hladké mouky,
  • 200 gramů špaldové mouky (pokud nemáte, nahraďte hladkou moukou),
  • 3 lžičky kypřicího prášku,
  • 1 lžičku soli,
  • 2 velká vejce
  • a 400 gramů tučného bílého jogurtu.

Postup:

  1. V míse dobře promíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl.
  2. Přidejte vejce a jogurt a vypracujte těsto.
  3. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  4. Z těsta lžící odkrajuje malé bochánky a ty pomoučenýma rukama vytvarujte.
  5. Pečte přibližně 20 minut.

Máslové rohlíčky od Hančiny babičky

Kombinace másla a mléka je naše nejoblíbenější. Pečivo je dokonale vláčné a vůně úžasná.

Potřebujete:

  • 260 gramů polohrubé mouky,
  • 120 mililitrů vlažného mléka,
  • 25 gramů másla,
  • 15 gramů čerstvého droždí,
  • 1 lžičku cukru,
  • 1 lžičku soli
  • a 1 velké vejce.

Postup:

  1. Do poloviny mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte 20 minut na teplém místě pracovat.
  2. V míse smíchejte mouku se solí, přidejte zadělaný kvásek z mléka, droždí a cukru, zbytek vlažného mléka, vejce a rozměklé máslo. Zpracujte pružné těsto.
  3. V míse nechte hotové těsto ještě 40 minut kynout.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. Z těsta vyválejte rohlíky, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 15 minut.

Náš tip: Na tyto rohlíky se skvěle hodí kombinace bílých a černých sezamových semínek.

Univerzální těsto na sladké i slané pečivo podle Koko

Do tohoto těsta zužitkujete tvaroh. Skvěle se hodí na pirožky, sladké pečivo i křehké drobné rohlíčky či houstičky, ze kterých vyrobíte kanapky. Koko vám ukáže, jak na ně.

>> Sledujte pořad Menutovka na MALL.TV. <<

Radčiny jednoduché bulky

Žádné pletení ani válení. Z vykynutého těsta lžící vykrojíte kousek, který v ruce rychle upravíte do tvaru malého bochánku a máte hotovo. Navíc si vystačíte s minimem přísad.

Potřebujete:

  • 0,5 kila hladké mouky,
  • 1 kostku čerstvého droždí,
  • 1 lžičku soli
  • a 300 mililitrů vody.

Postup:

  1. Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí, přidejte mouku se solí a vypracujte těsto.
  2. Hotové těsto nechte 90 minut kynout.
  3. Lžící z mísy odebírejte těsto, lehce ho uválejte do tvaru bulek a pokládejte na plech s pečicím papírem. Dejte houskám ještě přibližně 10 minut, během kterých si předehřejete troubu na 200 °C. Do spodní části trouby umístěte pekáček s vodou.
  4. Ztlumte teplotu na 180 °C a bulky pečte přibližně 25 minut.

>> Housky máte hotové? Upečte si domácí chleba. <<

Napečte velkou dávku a část zamrazte

Pokud ještě máte místo v mrazáku, užijete si čerstvě vláčné pečivo denně i bez každodenního pečení. Z velké várky napečených housek či rohlíků část zamrazte. Dodržujte u toho ale tři pravidla.

1. Nemrazte příliš staré pečivo

Vyhnete se tím riziku, že zamrazíte kousky, na kterých už pomalu vzniká plíseň. A s rozmrazováním neotálejte – pečivo spotřebujte ideálně do 4 týdnů od zamrazení. Čím déle v mrazáku je, tím spíše nasaje pachy z dalšího jídla a vy se ochudíte o krásný voňavý zážitek.

Jednou rozmrazené pečivo už do mrazáku nevracejte.Jednou rozmrazené pečivo už do mrazáku nevracejte.

2. Pečivo zamrazujte, až když je dokonale vychladnuté

Teplé housky či rohlíky do mrazáku nepatří. Způsobily by totiž námrazu. Navíc by pára unikající z rychle chladnoucího pečiva zmrzla a poškodila vláčnou strukturu housek nebo rohlíků.

>> Námraza v mrazáku? Odmrazte ho správně. <<

3. Každý kousek zamrazte zvlášť

Pokud jste v izolaci sami nebo jen s partnerem a každý den rozmrazujete pouze jeden či dva kousky pečiva, zabalte každý zvlášť do alobalu. Ráno zabalené pečivo dáte do trouby a za pár minut vyndáte a rozbalíte dokonale křupavou housku nebo rohlík.

Náš tip: Pokud se vám nechce balit s každým kouskem zvlášť, nachystejte porce pečiva do uzavíratelné krabičky. Každý den jen vytáhnete krabičku, várku rozmrazíte a máte vystaráno.

Domácí pečivo krásně provoní dům a zlepší náladu. Nikam nechoďte, vše potřebné pro domácí kuchtění vám bezpečně přivezeme. Nezapomeňte, že v tom jsme spolu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.