Americké hot dogy a jejich nejoblíbenější náplně 🌭 | Blog Mall.cz

Úplně jiný párek v rohlíku: Ochutnejte pravé hot dogy

Oblíbenost hot dogů, tedy populárního amerického pouličního jídla, strmě stoupá i v České republice. Rychlé občerstvení v podobě hot dogu je však na hony vzdálené představě párku v rohlíku s kečupem nebo hořčicí. Připravte si domácí hot dogy podle receptů z Ameriky i jiných světadílů.

Horký pes aneb Kde se vzal hot dog

Podle některých pramenů sahá historie amerických hot dogů až do konce 19. století. Jak ale přišly ke svému názvu? Oblíbené pochoutce se někdy říká Frankfurter – zastánci této přezdívky tvrdí, že se hot dog „narodil“ v německém Frankfurtu. Na jednom baseballovém zápase, kde se tyto pochoutky konzumují ve velkém, vytvořil americký kreslíř veselý obrázek – jezevčíka v housce. Spojil tak dva německé výdobytky. Netušil však, jak se správně německy píše jezevčík. A tak svou kresbu nazval Hot Dog, tento veleslavný obrázek se však nikdy nenašel.

Pragmatici pak tvrdí, že název vznikl v důsledku používání psího masa do uzenin před rokem 1800. Dnes si naštěstí horké psy můžete vychutnat bez vyčítavého pohledu čtyřnohého miláčka.

Hot dogy se v základní variantě skládají z podélně rozříznutého světlého pečiva ve formě podlouhlé bulky a grilované nebo vařené uzeniny (většinou párku). Pokrm se dochucuje studenými omáčkami – majonézou, hořčicí, dresinky, kečupem a dalšími – krájenou zeleninou a kořením. Variant původního jednoduchého receptu existuje mnoho, a tak záleží jen na vaší chuti. Připravte si hot dogy podle našich receptů a stanete se králem každé zahradní oslavy.

Vnitřek housky na hot dog potřete máslem a opečte. Vynikne tak její chuť. Foto: Caleb Oquendo, Pexels • 

Příprava základní varianty hot dogu

Abyste si na domácím hot dogu opravdu pochutnali, vsaďte na kvalitní a čerstvé potraviny. Jako každá uzenina i párky nejsou mezi nutričními poradci ve velké oblibě. Dopřávejte si je tedy jen jednou za čas a vybírejte párky s vysokým obsahem masa a od prověřených dodavatelů. Přírodní střívko vám zaručí ještě masitější chuť.

Houska na hot dogy by měla být pevná a přitom měkká a nadýchaná. Speciální typ bagetky na hot dogy má lehce nasládlou chuť a připomíná briošku. Nařízněte ji podélně a před vložením párku a náplně její vnitřní stranu zlehka opečte na másle. Vynikne tak její báječná chuť.

Zabraňte prasknutí párku

Popraskaný párek v hot dogu žádnou parádu neudělá, proto jej nevařte, ale pouze ohřívejte. Párky vložte do vroucí vody, přiklopte pokličkou a hrnec ihned sundejte z horké plotýnky. Uzeninu nechte v horké koupeli asi 10 minut, aby se nožičky perfektně prohřály a přitom nepraskly.

Pokud jste opravdovým fajnšmekrem, můžete párky připravit na grilu. Z ohně získají „začouzenou“ chuť, která váš recept pozdvihne na novou úroveň. K přípravě můžete využít i speciální hotdogovače, které vám přípravu usnadní.

Jak na grilované párky

Abyste párek do hot dogu ugrilovali došťavnata, musíte si nejdříve připravit grilovací prostor.

  • Po zapnutí nebo zažehnutí grilu najděte jeho studenější část.
  • Na ni položte všechny párky a nechte je ohřívat mimo hlavní žár cca minutu z každé strany.
  • Párky rovnoměrně otáčejte.
  • Ohřáté nožičky přemístěte do horké části grilu.
  • Několik minut párky zostra grilujte, aby získaly nezaměnitelnou chuť a tmavě hnědou barvu.

Ugrilované párky si můžete vychutnat, i pokud venku není hezké počasí. Stolní elektrické grily totiž můžete využít i ve vaší interiérové kuchyni.

TIP: Netahejte se s dřevěným uhlím na grilování – MALL.CZ vám jej přiveze až před branku.

Párky do hot dogů grilujte do tmavě hnědé barvy. Můžete je předtím naříznout, aby se prohřály rychleji. Foto: Kaboompics .com, Pexels • 

Recepty na nejslavnější americké hot dogy

Následuje ta nejdůležitější věc, která pravý americký hot dog odlišuje od našeho českého párku v rohlíku – bohatá obloha. Existuje mnoho variant původní receptury a je jen na vás, jaké dáte přednost. Nechte se inspirovat a nebojte se nezvyklých chutí – objevíte Ameriku!

Newyorský hot dog

Pro přípravu typického newyorského občerstvení z ulice budete potřebovat košer hovězí párek, kysané zelí a pěkně ostrou hořčici. Mlsné jazýčky mohou přidat i cibulku pečenou v kečupu, kajenský pepř a špetku skořice a chilli.

Hot dogy z Jersey

Na jerseyských ulicích si pochutnáte na hot dogu s opečenými proužky paprik, plátky cibule a brambor. V podstatě dietní zeleninová úprava, že?

Chicagský hot dog

V Chicagu používají na hot dogy v páře ohřátý vídeňský párek a makovou bulku. Oblohu pak tvoří směs plátků rajčat, cibulky, nakládaček, naložených papriček a pikantní hořčice. V žádném případě si tento zážitek nekažte kečupem, chicagští obyvatelé by takové rouhání nikdy neodpustili.

Cincinnati chilli dog

V Cincinnati dokážou do hot dogu zpracovat i včerejší oběd – párek si hoví v housce zalitý typickým cincinnatským chilli (rajčatová omáčka s mletým masem), posypaný pořádnou vrstvou čedaru a nakrájené cibule.

Rhode Island hot wieners

Na Rhode Islandu nemají hot dogy, ale wieners – podobně jako v Česku mají někde párky a jinde uzenky. Wieners podávají s hořčicí, krájenou cibulí a velkou porcí kořeněné omáčky z mletého masa.

Seattle hot dog

Pokud hledáte něco netypického, vložte nařezaný a ugrilovaný párek do housky potřené jemným krémovým sýrem. Párek pak zasypte opečenou cibulkou a pro milovníky pikantního jídla i krájenými jalapeños.

Jalapeños dodají hot dogům ten správný říz. Foto: 272447, Pixabay • 

Sonoran hot dog

V kalifornské Sonoře připravují hot dogy takto: párek obalí ve slanině a opečou ho. V housce jej pak zasypou fazolemi, krájenými rajčaty, cibulkou a zalijí omáčkou dle vašeho přání – hořčicí, majonézou nebo salsou.

Kansas City hot dog

Párek z vepřového masa, bulka posypaná sezamem, rozpuštěný sýr, kysané zelí a hořčice. Odvážlivci si do kansaského hot dogu přidávají i slavný dresing Tisíce ostrovů.

Neamerické hot dogy

Hot dog ovlivnil pouliční gastronomii po celém světě. Můžete tak ochutnat i párek v housce na způsob:

  • japonský (s wasabi majonézou obsahující dashi prášek),
  • dánský (z tradiční vepřové klobásy, hořčice, smažené cibule a remulády),
  • francouzský (v bagetě s omáčkou z plísňového sýra, s karamelizovanou cibulkou a čerstvými bylinkami),
  • thajský (grilovaný párek s cibulí, koriandrem, limetou, rybí a sladkou chilli omáčkou),
  • chilský (obrovské hot dogy s guacamole, salsou, chilli a sýrem) a
  • mnoho dalších variací.

Unikátní recepty na hot dogy nalezneme po celém světě. Americkou pochoutku si místní upravují podle svých tradičních jídel. Foto: Youjeen Cho, Unsplash • 

TIP: Plánujete uspořádat grilovačku hot dogů na zahradě? Stolujte na pořádně velkém zahradním stolu, kam se pohodlně vejde celá rodina. Potřebujete i křesílka? Koukněte, jaké nabízíme sety zahradního nábytku.

Váš domácí hot dog

Všimli jste si, co mají všechny americké recepty na hot dogy společného? Kromě dokonale připraveného párku a housky jsou to chuťově výrazné ingredience. Můžete si tak vytvořit i vlastní recept. Nebojte se vyzkoušet kombinace kyselých, pikantních nebo nasládlých obloh.

Jediným problémem může být příliš mnoho skvělé náplně. Tak dejte pozor, ať vám nevypadne – faux pas vem čert, ale škoda tak dobrého jídla.

Témata:
  hot dog, hot dog recept