Upečte si na Velikonoce nejlepší jidáše | Blog Mall.cz

3 odzkoušené recepty na nejlepší velikonoční jidáše

Na Zelený čtvrtek upečte jidáše, pochutnejte si na nich s medem a zajistíte si pevné zdraví i ochranu před vosím bodnutím. Alespoň tak se k tomuto svátečnému pečivu staví tradice. Kolik je na ní pravdy zjistěte už tyhle Velikonoce. Odzkoušeli jsme pro vás tři recepty.

Podle jednoho příběhu symbolizují jidáše provaz, na kterém se oběsil zrádný apoštol. Někdo jejich tvar přirovnává k hadům, šnekům či housatům. Ať tak či tak, tahle sladká dobrota symbolizuje konec zimy a začátek nového období.

Chcete-li dostát tradici, upečte jidáše na Zelený čtvrtek a servírujte je hned z rána, ještě teplé a potřené medem.  Podle zvyku uchrání před vosím bodnutím či uštknutím hada a zajistí vám pevné zdraví.

I pokud na pověry nevěříte, zařaďte jidáše do pekařského repertoáru hned vedle tradičního beránka a mazance – chuť nadýchaného kynutého těsta vás pozitivně naladí na celý den.

Tradiční jidášky podle Pavly

Maminka Pavla zadělává na jidáše tradiční kynuté těsto, které dochutí citronovou kůrou. Zkuste její recept.

Potřebujete:

  • 500 g polohrubé mouky,
  • 80 g moučkového cukru,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • špetku soli,
  • 100 g másla,
  • 2 žloutky,
  • 250 ml mléka,
  • 30 g droždí
  • kůru z jednoho citronu,
  • 1 vejce, máslo a med na potření.

Postup:

  1. Nechte vzejít kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte kvasnice, přidejte lžičku cukru a lžíci hladké mouky. Překryjte utěrkou a postavte na hřející topení (nebo na jiné teplé místo). Hotový kvásek poznáte tak, že asi za patnáct minut zdvojnásobí svůj objem a tvoří se v něm bublinky.
  2. Zatímco čekáte na kvásek, smíchejte suché ingredience – mouku, oba cukry a sůl. Ve velké míse pak utřete do pěny žloutky s máslem. Přidejte směs suchých surovin a citronovou kůru. Zamíchejte, přidejte kvásek a těsto dobře propracujte. Hladké těsto uložte do mísy, zakryjte a na teplém místě nechte kynout. Těsto asi dvojnásobně zvětší svůj objem – tak poznáte, že je čas na pletení.
  3. Vál posypte moukou, lehce na něm prohněťte rukama těsto a z pruhů stáčejte šneky nebo copánky. Hotové jidáše položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě 20 minut kynout. Mezitím nastavte troubu na 190 °C a až bude vyhřátá, pečte jidáše 15 minut až se zpevní a zezlátnout.
  4. Jen co pečivo vytáhnete z trouby, potřete ho rozpuštěným máslem s medem a servírujte, dokud je teplé.

Kvásek je alfou a omegou kynutého těsta. Používejte na něho čerstvé droždí, nezapomeňte na cukr a teplo. Do půl hodiny máte kvas plný bublinek, z něhož se stane voňavé těsto.Kvásek je alfou a omegou kynutého těsta. Používejte na něho čerstvé droždí, nezapomeňte na cukr a teplo. Do půl hodiny máte kvas plný bublinek, z něhož se stane voňavé těsto.

Náš tip: Pokud chcete všechny kousky pečiva stejně velké, odvažte si těsto na 40–50gramové kousky. Z těch pak tvarujte jidáše.

>> Pořiďte si pomůcky na pečení na MALL.CZ. <<

Zdravé jidáše ze špaldové mouky

Pokud si na Velikonoce hlídáte figuru, vyzkoušejte jidášky z celozrnné mouky. Skvěle chutnají nejen na snídani, ale i svačinu s jablíčkem a hrstkou vlašských ořechů.

Potřebujete:

  • 500 g celozrnné špaldové mouky,
  • 30 g droždí,
  • 250 ml mléka,
  • 3 lžíce medu,
  • 70 g másla,
  • 1 žloutek,
  • špetku soli,
  • rozinky.

Postup:

  1. Začněte kváskem. Ohřejte 100 ml mléka, aby bylo vlažné, a přidejte kvasnice a lžíci cukru. Na teplém místě nechte vzejít.
  2. Do větší mísy přelijte rozpuštěné máslo, zbytek mléka a přidejte kvásek. Přimíchejte med, mouku a sůl, dobře prohněťte a nechte odpočívat na teplém místě.
  3. Až těsto nakyne, smotejte libovolné tvary a hotové jidáše přeneste na plech s pečicím papírem. Potřete žloutkem, ozdobte rozinkami a nechte ještě čtvrt hodiny odpočívat. Jidáše pečte 15–20 minut v troubě předehřáté na 180°C.

>> Vylepšete své pečení s vestavnou troubou z MALL.CZ <<

Opilé jidáše s mandlemi

Rum, med a mandle – tenhle trojboj dodá jidášům sváteční chuť.

Potřebujete:

  • 450 g hladké mouky,
  • 150 ml smetany,
  • 100 ml vlažného mléka,
  • 100 g másla,
  • 20 g čerstvého droždí,
  • 80 g cukru,
  • 1 lžíci vanilkového cukru,
  • 2 žloutky,
  • 40 g mletých mandlí a plátky mandlí na zdobení,
  • 1 lžičku citronové kůry,
  • špetku soli,
  • bílek, máslo, med a rum na potření.

Postup:

  1. Pomozte si robotem, do jehož mísy prosejte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte vařečkou a uprostřed udělejte důlek. Do něho nalijte vlažné mléko a rozdrobte droždí. S trochou mouky zamíchejte, dokud nevznikne řídké těstíčko, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi půl hodiny.
  2. Do hotové směsi přidejte smetanu, mleté mandle, kůru z citronu, žloutky a rozpuštěné, ale ne horké máslo. V robotu hněťte těsto asi deset minut, dokud není hladké. V míse nechte kynout do dvojnásobného objemu.
  3. Z hotového těsta tvarujte jidáše, které na vyloženém plechu potřete rozšlehanými bílky a ozdobíte plátky mandlí. Pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C a po vytažení potřete směsí másla, medu a rumu.

Mandle obohatí jidáše o hromadu vitamínů a minerálů. Obsahují totiž železo, vápník, hořčík a zinek i vitamíny B a E. Mandle obohatí jidáše o hromadu vitamínů a minerálů. Obsahují totiž železo, vápník, hořčík a zinek i vitamíny B a E.

Náš tip: Před kynutím vložte těsto do plastové mísy. V ní těsto kyne lépe než v kovové, která je součástí robotu.

>> Pořiďte si kuchyňský robot na MALL.CZ. <<

Jidáše, ať už zvolíte klasiku, zdravou nebo mandlovou verzi, si nejlépe vychutnáte s vynikající ranní kávou nebo třeba kakaem. A nezapomeňte si jeden zobnout ještě před svítáním – jenom tak prý fungují nejlépe.

A nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Cokoliv potřebujete na pečení i pro hladký chod domácnosti, vám dovezeme rychle a bezpečně.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.