Podle jednoho příběhu symbolizují jidáše provaz, na kterém se oběsil zrádný apoštol. Někdo jejich tvar přirovnává k hadům, šnekům či housatům. Ať tak či tak, tahle sladká dobrota symbolizuje konec zimy a začátek nového období.
Chcete-li dostát tradici, upečte jidáše na Zelený čtvrtek a servírujte je hned z rána, ještě teplé a potřené medem. Podle zvyku uchrání před vosím bodnutím či uštknutím hada a zajistí vám pevné zdraví.
I pokud na pověry nevěříte, zařaďte jidáše do pekařského repertoáru hned vedle tradičního beránka a mazance – chuť nadýchaného kynutého těsta vás pozitivně naladí na celý den.
Tradiční jidášky podle Pavly
Maminka Pavla zadělává na jidáše tradiční kynuté těsto, které dochutí citronovou kůrou. Zkuste její recept.
Potřebujete:
- 500 g polohrubé mouky,
- 80 g moučkového cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- špetku soli,
- 100 g másla,
- 2 žloutky,
- 250 ml mléka,
- 30 g droždí
- kůru z jednoho citronu,
- 1 vejce, máslo a med na potření.
Postup:
- Nechte vzejít kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte kvasnice, přidejte lžičku cukru a lžíci hladké mouky. Překryjte utěrkou a postavte na hřející topení (nebo na jiné teplé místo). Hotový kvásek poznáte tak, že asi za patnáct minut zdvojnásobí svůj objem a tvoří se v něm bublinky.
- Zatímco čekáte na kvásek, smíchejte suché ingredience – mouku, oba cukry a sůl. Ve velké míse pak utřete do pěny žloutky s máslem. Přidejte směs suchých surovin a citronovou kůru. Zamíchejte, přidejte kvásek a těsto dobře propracujte. Hladké těsto uložte do mísy, zakryjte a na teplém místě nechte kynout. Těsto asi dvojnásobně zvětší svůj objem – tak poznáte, že je čas na pletení.
- Vál posypte moukou, lehce na něm prohněťte rukama těsto a z pruhů stáčejte šneky nebo copánky. Hotové jidáše položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě 20 minut kynout. Mezitím nastavte troubu na 190 °C a až bude vyhřátá, pečte jidáše 15 minut až se zpevní a zezlátnout.
- Jen co pečivo vytáhnete z trouby, potřete ho rozpuštěným máslem s medem a servírujte, dokud je teplé.
Náš tip: Pokud chcete všechny kousky pečiva stejně velké, odvažte si těsto na 40–50gramové kousky. Z těch pak tvarujte jidáše.
>> Pořiďte si pomůcky na pečení na MALL.CZ. <<
Zdravé jidáše ze špaldové mouky
Pokud si na Velikonoce hlídáte figuru, vyzkoušejte jidášky z celozrnné mouky. Skvěle chutnají nejen na snídani, ale i svačinu s jablíčkem a hrstkou vlašských ořechů.
Potřebujete:
- 500 g celozrnné špaldové mouky,
- 30 g droždí,
- 250 ml mléka,
- 3 lžíce medu,
- 70 g másla,
- 1 žloutek,
- špetku soli,
- rozinky.
Postup:
- Začněte kváskem. Ohřejte 100 ml mléka, aby bylo vlažné, a přidejte kvasnice a lžíci cukru. Na teplém místě nechte vzejít.
- Do větší mísy přelijte rozpuštěné máslo, zbytek mléka a přidejte kvásek. Přimíchejte med, mouku a sůl, dobře prohněťte a nechte odpočívat na teplém místě.
- Až těsto nakyne, smotejte libovolné tvary a hotové jidáše přeneste na plech s pečicím papírem. Potřete žloutkem, ozdobte rozinkami a nechte ještě čtvrt hodiny odpočívat. Jidáše pečte 15–20 minut v troubě předehřáté na 180°C.
>> Vylepšete své pečení s vestavnou troubou z MALL.CZ <<
Opilé jidáše s mandlemi
Rum, med a mandle – tenhle trojboj dodá jidášům sváteční chuť.
Potřebujete:
- 450 g hladké mouky,
- 150 ml smetany,
- 100 ml vlažného mléka,
- 100 g másla,
- 20 g čerstvého droždí,
- 80 g cukru,
- 1 lžíci vanilkového cukru,
- 2 žloutky,
- 40 g mletých mandlí a plátky mandlí na zdobení,
- 1 lžičku citronové kůry,
- špetku soli,
- bílek, máslo, med a rum na potření.
Postup:
- Pomozte si robotem, do jehož mísy prosejte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte vařečkou a uprostřed udělejte důlek. Do něho nalijte vlažné mléko a rozdrobte droždí. S trochou mouky zamíchejte, dokud nevznikne řídké těstíčko, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi půl hodiny.
- Do hotové směsi přidejte smetanu, mleté mandle, kůru z citronu, žloutky a rozpuštěné, ale ne horké máslo. V robotu hněťte těsto asi deset minut, dokud není hladké. V míse nechte kynout do dvojnásobného objemu.
- Z hotového těsta tvarujte jidáše, které na vyloženém plechu potřete rozšlehanými bílky a ozdobíte plátky mandlí. Pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C a po vytažení potřete směsí másla, medu a rumu.
Náš tip: Před kynutím vložte těsto do plastové mísy. V ní těsto kyne lépe než v kovové, která je součástí robotu.
>> Pořiďte si kuchyňský robot na MALL.CZ. <<
Jidáše, ať už zvolíte klasiku, zdravou nebo mandlovou verzi, si nejlépe vychutnáte s vynikající ranní kávou nebo třeba kakaem. A nezapomeňte si jeden zobnout ještě před svítáním – jenom tak prý fungují nejlépe.
A nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Cokoliv potřebujete na pečení i pro hladký chod domácnosti, vám dovezeme rychle a bezpečně.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.