Úpal a úžeh: jak je rozeznat a léčit | Blog Mall.cz

Úpal, nebo úžeh? Zjistěte, čím se liší a jak se s nimi vypořádáte

Teplé letní počasí přímo vybízí k opalování nebo celodenním výletům na koupaliště, sluneční paprsky umí ale i pěkně potrápit. Dlouhodobý pobyt na sluníčku spojený s vysokými teplotami a dehydratací totiž snadno může skončit úpalem nebo úžehem. Přečtěte si, jak se od sebe tyto nemoci z horka liší a jak zmírníte jejich příznaky.

Úpal a úžeh se mohou vzhledem ke svým názvům i příznakům zdát skoro totožné, rozdíl je však především v jejich původu. Například úpal můžete dostat, aniž byste se pohybovali na sluníčku.

Jak vzniká úpal

Úpal je vlastně reakce vašeho těla na vysoké teploty. Jedná se o celkové přehřátí organismu, ke kterému může dojít, pokud se dlouhou dobu pohybujete ve vyhřátých nevětraných prostorech se zvýšenou vlhkostí vzduchu.

Přispívá k němu i dehydratace, nedostatek čerstvého vzduchu nebo příliš teplé oblečení. Tělo v tuto chvíli není schopné produkovat takové množství potu, které by ho ochladilo a přehřívá se. Úpal tak můžete dostat třeba i při delší letní cestě autobusem.  

Příznaky úpalu

Mezi nejčastější příznaky úpalu patří:

  • bolest hlavy,
  • nevolnost,
  • zvracení,
  • horečka,
  • malátnost,
  • suchá kůže
  • a v některých případech i ztráta vědomí.

Jak zmírnit příznaky úpalu

Pokud se potýkáte s úpalem, je nejdůležitější co nejdříve snížit teplotu těla. Přesuňte se do chladnějšího a dobře větraného prostředí. V žádném případě si ale nepouštějte větrák nebo klimatizaci, tělo by mohlo utrpět teplotní šok. Sundejte si neprodyšné oblečení, lehněte si a podložte si nohy tak, aby byly výš než zbytek těla.

V takovém případě pomůže i vlažná sprcha. Jestli jste ovšem malátní a točí se vám hlava, raději sprchování neriskujte a nachystejte si mokrý ručník nebo gelový obklad.

Nezapomeňte také doplnit tekutiny, ideálně s vyšším obsahem minerálů. Sáhněte například po iontovém nápoji nebo minerální vodě. Ujistěte se, že tekutina není příliš studená a popíjejte ji jen po malých doušcích.

>> Zjistěte, které potraviny vás v létě nejlépe ochladí. <<

Jak vzniká úžeh

Úžeh vzniká po dlouhodobém pobytu na přímém slunci, kdy dojde k přehřátí mozku. Pokud tedy strávíte celý den někde u vody na přímém slunci a večer se projeví nepříjemné příznaky, přivezli jste si z výletu úžeh, nikoliv úpal.

Úžeh hrozí nejčastěji u seniorů a malých dětí, které často podcení sílu slunečních paprsků a odmítají pokrývku hlavy nebo pobyt ve stínu. Děti navíc zatím nemají dostatečně rozvinutou termoregulaci, takže je nemoc z horka může postihnout snáz než dospělé. 

Příznaky úžehu

Přehřátí mozku, tedy úžeh, se nejčastěji projevuje:

  • nevolností,
  • bolestí hlavy,
  • horečkou,
  • zimnicí
  • a horkou spálenou kůží.

Jak zmírnit příznaky úžehu

Stejně jako v případě úpalu byste měli postupně ochlazovat organismus. Přesuňte se na chladné místo, k ruce si vezměte dostatečné množství tekutin a odpočívejte. I v tomto případě vám uleví studený obklad v podobě mokrého ručníku nebo gelový obklad.

Pokud máte od sluníčka spálenou kůži, použijte speciální přípravky pro její ochlazení. Doporučují se například krémy a spreje s obsahem kyseliny pantothenové, která přispívá k rychlejšímu hojení postižené kůže.

Jak se před úpalem nebo úžehem bránit

Základním pravidlem během horkých letních dní je pitný režim a ochrana před slunečními paprsky. Takže pokud vyrážíte někam za sluníčkem, nezapomeňte si přibalit dostatek tekutin, pokrývku hlavy i opalovací krém. A kolem poledne, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější, si ideálně odpočiňte někde ve stínu.

Při pobytu na slunci nezapomeňte na opalovací krém s ochranným faktorem a pokrývku hlavy.

>> Vyberte si z nabídky opalovacích krémů na MALL.CZ. <<