Připravte se na dovolenou s miminkem od A do Z | Blog Mall.cz

Připravte se na dovolenou s miminkem od A do Z

Výprava na dovolenou dá někdy pořádně zabrat. A co teprve když vyrážíte s malým miminkem. Přizpůsobte mu průběh cesty a dovolenou do detailu promyslete. Čtěte, jak na to.

Na dovolenou s miminkem vyražte až bude mít alespoň dva a půl měsíce, do té doby je jeho imunitní systém příliš slabý a dovolená by se vám mohla snadno pokazit. Připravili jsme pro vás seznam 5 věcí, na které byste neměli při plánování cesty s miminkem zapomenout.

1. Důkladně si rozmyslete, kdy a kam vyrazíte

Klíčový je přitom věk dítěte. Malý kojenec ještě nemá dobře vyvinutou termoregulaci, takže by mu vysoké teploty neudělaly dobře. Zvolte proto destinaci, kde venkovní teploty nepřekračují české rekordní teploty. Klima kolem 25 °C bude to pravé.

Jestli toužíte po dovolené u moře, vyražte raději mimo hlavní sezónu – v květnu, červnu nebo září, kdy je chladněji. Miminku nehrozí přehřátí a navíc se vyhnete davům turistů.

Vyberte také místo, které není moc daleko. Váš drobeček snáz vydrží cestu do blízkého Rakouska nebo na chorvatské pobřeží než na jih Španělska. A to nejdůležitější – poraďte se předem s pediatrem, zda cestu doporučuje.

Náš tip: Pokud si nejste jistí, jak miminko cestu zvládne, zkuste to nejdřív nanečisto – vydejte se na delší výlet nebo prodloužený víkend nejprve v Česku. Zjistíte, jak se dítko chová v autě a jak často potřebuje přestávky.

Zvolte pečlivě destinaci i čas, kdy na dovolenou vyrazíte. V červenci byste třeba do Itálie přijeli v těch největších vedrech a vaše dítko by se trápilo. • 

2. Prověřte si hotel, zda počítá s dětmi

Je na pokoji dětská postýlka a budete mít k dispozici kuchyňku? To všechno jsou otázky, které si musíte před výběrem hotelu položit. Zjistěte také, zda:

  • se hotel nenachází v rušném prostředí,
  • je v areálu dětské hřiště nebo třeba bazén s brouzdalištěm,
  • vám personál půjčí dětskou stoličku.

Pokud už vaše dítko leze nebo se pomalu staví, vyberte hotel s pokojem, který je dost velký a čistý. Pomůžou vám v tom recenze bývalých návštěvníků. Ověřte si také, že nábytek nebude vaší ratolesti překážet – z fotografií na internetu nebo v katalogu zkuste zjistit, zda nemá ostré hrany.

Jestli už miminko chodí, potřebuje kolem sebe dostatek prostoru, žádné zbytečné dekorace a také nábytek, který mu neublíží – s oblými hranami. Prozkoumejte důkladně fotografie pokoje v hotelu, zda splňuje všechny vaše požadavky. • 

3. Pořiďte miminku doklady

Časy, kdy měli rodiče potomky zapsané ve svém pasu a jelo se, jsou dávno pryč. Dnes musí mít každé dítě vlastní doklady, chcete-li s ním vyrazit za hranice. Pořiďte miminku:

  • buď cestovní pas,
  • nebo dětský občanský průkaz.

Jaký je mezi nimi rozdíl? Pokud se chystáte cestovat jen po Evropě, stačí dítku občanka – je levnější a platí v zemích Evropské unie. Cestovní pas je univerzální, takže s ním můžete vyrazit i dál.

Náš tip: Pokud jedete na dovolenou se starším dítkem a pas jste mu nechali zhotovit už loni, zkontrolujte raději fotografii, zda odpovídá skutečnosti – jestli dítko roste jako z vody a na fotce není k poznání, nechte vyrobit nový.

Kromě toho s sebou vezměte i:

  • průkaz pojištěnce,
  • očkovací průkaz
  • a cestovní pojištění pro danou cestu.

Plánujte dovolenou s předstihem a udělejte si časovou rezervu na zařizování dokladů – vyhotovení občanského průkazu pro miminko trvá většinou měsíc. • 

4. Zvažte, čím pojedete

Auto se hodí na kratší vzdálenosti. Je také ideální pro malé děti – průběh cesty totiž snáze přizpůsobíte jejich režimu. Když je to potřeba, zastavíte, miminko nakrmíte a přebalíte. Novorozence navíc kodrcání po silnicích uspává.

Nezapomeňte ale na kvalitní autosedačku. V klasickém vajíčku by se miminko několik hodin trápilo, lepší je polohovatelná sedačka, kterou můžete sklopit do lehu. Máte-li možnost, nastavte také klimatizaci na ideálních 22 °C nebo trochu víc.

>> Pořiďte polohovatelnou autosedačku na MALL.cz. <<

Na delší vzdálenosti se vypravte letadlem, které cestu několikanásobně zkrátí. Připravte se ale na nepříjemný pocit při vzletu i přistání – miminko v těch chvílích raději vzbuďte, nakojte nebo nakrmte z láhve. Pomůže i dudlík – pohyby pusou při dudání nebo polykání totiž vyrovnávají tlak.

V letadle je také velmi suchý vzduch, myslete proto na hydrataci a dítku dopřejte dostatek tekutin. U dané aerolinky si navíc zjistěte, jak můžete s miminkem cestovat a kolik to stojí:

  • někde cestují miminka zdarma nebo velmi levně, takže nemají nárok na zvláštní sedadlo,
  • jinde dopravci nabízí speciální sedadla pro rodiny s miminky.

Ať už jedete autem nebo letadlem, vyrážejte nejlépe na noc, kdy je miminko unavené a je větší šance, že usne. Před odjezdem ho nezapomeňte nakrmit a přebalit. 

Při cestování autem vám tato pravidlo pomůžou. Delší cesty, které trvají více než 10 hodin, pak rozdělte raději do dvou dnů a přespěte cestou v hotelu. • 

5. Buďte vždy připravení

Vezměte s sebou dostatek jídla a sušeného mléka pro miminko. Myslete na to, že v zahraničí vaši oblíbenou značku nemusíte vůbec sehnat, a udělejte si zásoby. Svačinu na cestu neschovávejte do kufru, ale mějte ji pořád při ruce – například v termotašce.

Zdraví přeje připraveným – neponechejte proto nic náhodě a sbalte všechny základní léky. V cestovní lékárničce by vám neměly chybět léky proti horečce, sirup proti kašli, kapky do očí, mast na opruzeniny, léky proti průjmu nebo třeba teploměr.

V neposlední řadě nezapomeňte, že cesta je dlouhá a miminko se může nudit. Proto nezapomeňte doma:

  • oblíbenou deku,
  • novou neokoukanou hračku, která dítko zabaví,
  • usínáčka,
  • knížku s pohádkami
  • a CD s ukolébavkami.

A poslední rada – s malými caparty nejezděte na dovolenou déle než na týden. Nikdy totiž nevíte, jak neznámé prostředí přijmou.

Povinnou výbavou na cesty jsou oblíbené hračky. Pořiďte ale na dovolenou i jednu novou, kterou váš potomek zatím nezná – zaměstná ho po cestě na delší čas. • 

Chystáte se na dovolenou s miminkem? Napište nám do komentářů, bez čeho byste se na cesty určitě nevypravili.