Jak na exotickou dovolenou bez zažívacích potíží | Blog Mall.cz

Zažívání v pohodě i na exotické dovolené? Zjistěte, jak na to

S cestami do exotických krajin se často pojí jeden velký strašák, a sice zažívací potíže. Netradiční jídla a kombinace, velké porce, horší hygiena v restauracích i bakterie, na které není evropský organismus zvyklý, umí natropit pěknou neplechu. Snadno se pak může stát, že strávíte polovinu dovolené zavření na hotelovém pokoji. Přečtěte si, jak se problémům se zažíváním vyhnout.

Připravte zažívání předem

Týden nebo dva před odjezdem na dovolenou začněte užívat probiotika. Obsahují probiotické kmeny a živé organismy, díky kterým posílí střeva a exotické potraviny pro vás budou snáz stravitelné.

Probiotika si přibalte na cesty a pravidelně je užívejte i po příletu. V cestovní lékárničce by vám pak nemělo chybět ani černé uhlí, které z těla pomáhá vyloučit škodlivé látky. 

>> Dovolená za rohem? Pořiďte si pořádný kufr na MALL.CZ. <<

Popíjejte mátový čaj

Máta pomáhá zklidnit zažívání, a navíc příznivě působí i na psychiku. Popíjejte mátový čaj pravidelně a před odjezdem na dovolenou budou v klidu vaše střeva i nervy.

S pobytem na sluníčku opatrně

Už v letadle se těšíte, až se uvelebíte na pláži a budete se celý den slunit? S pobytem na sluníčku byste ale měli být hlavně po příjezdu opatrní. Teplotní šok je pro organismus velmi nepříjemný a často způsobuje zažívací potíže. V prvních dnech se proto raději držte častěji ve stínu, aby měl organismus čas zvyknout si na vyšší teploty. 

>> Zjistěte, které potraviny vás v létě ochladí lépe než zmrzlina. <<

Jezte střídmě

V hotelových jídelnách se stoly většinou prohýbají pod náporem nejrůznějších exotických lahůdek a takovému lákadlu se těžko odolává. Člověk pak má pocit, že musí všechno ochutnat. Váš trávicí trakt ale z all inclusive stravy pravděpodobně nebude tak nadšený jako vy. Nové druhy potravin i nezvyklé kombinace ho dost zatíží a výsledkem mohou být nepříjemné zažívací potíže.

První dny se pro jistotu vyhýbejte street food občerstvení. Zajděte raději do klasické restaurace a ke stánku se zastavte, až si organismus na místní jídlo trochu přivykne.

Vodu jen balenou

Zažívací potíže na dovolené jsou v mnoha případech způsobené konzumací vody. Ta ale nemusí být vždy zdravotně závadná, v některých zemích například obsahuje pouze větší množství minerálů, což může být pro středoevropský organismus šok, který se projeví podrážděným zažíváním. 

Na dovolené proto pijte hlavně v začátcích jenom balenou vodu a používejte ji i při čištění zubů. Pozor si dávejte také na led, který se běžně vyrábí z kohoutkové vody. Pár letních koktejlů s ledem by se vám mohlo vymstít.

Dodržujte základy hygieny

Riziko zažívacích potíží způsobených bakteriemi či viry snížíte také důkladnou hygienou. Pravidelně si myjte ruce mýdlem a horkou vodou a na výlety si vždy přibalte vlhčené ubrousky nebo antibakteriální gel.

Na hygienu nezapomínejte také při stravování u stánků nebo na tržištích. Zakoupené ovoce vždy pořádně omyjte balenou vodou.

Zakoupené ovoce a zeleninu před konzumací vždy důkladně omyjte.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.