S tímhle dárkem zabodujete: voňavé domácí mýdlo | Blog Mall.cz

S tímhle dárkem zabodujete: voňavé domácí mýdlo

Ručně vyráběný dárek potěší nejvíc. To ale neznamená, že musíte po večerech plést svetry nebo strávit hodiny malováním obrazu. Jde to i rychleji. A pod vánočním stromečkem si ostudu rozhodně neuděláte. Vrhněte se na výrobu domácího mýdla podle našeho návodu.

Proměňte svůj domov na jeden večer na alchymistickou dílnu a dejte se do výroby vlastního mýdla. Nejjednodušším způsobem je výroba z předpřipravené mýdlové hmoty, kterou si dotvoříte k obrazu svému. A pomáhat mohou klidně i děti. Tak pojďte na to.

Co budete potřebovat:

  • Asi 100 gramů mýdlové hmoty (na jedno větší nebo dvě menší mýdla),
  • 1–3 kapky esenciálního oleje,
  • pár kapek přírodního barviva,
  • sušené bylinky nebo kůru,
  • speciální odstraňovač bublinek ve spreji,
  • formičku na mýdlo,
  • metličku
  • a misku.

NÁŠ TIP: Jestli chcete mít mýdlo čiré, zvolte průhlednou mýdlovou hmotu. Pro matné mýdlo je zase ideální neprůhledná. Mýdlo můžete obohatit i o částečky, které v něm poslouží jako peeling. Hodí se například lógr z kávy nebo jemný písek. Hrubá zrníčka odstraní při používání mýdla odumřelé částečky kůže a pomohou tak k obnově pleti.

Chcete-li mít mýdlo dokonalé, slaďte vůni s barvou mýdla. K levandulové esenci se nejlépe hodí fialová, pomerančové mýdlo zase vylaďte oranžovou nebo žlutou barvou. • 

Jak na to:

1. Mýdlovou hmotu nakrájejte na menší kousky, aby se rychleji rozpustila. Vložte je do misky a nechte rozehřát – buď ve vodní lázni v hrnci nebo jen tak v mikrovlnce. Ale pozor! Hmota se nesmí vařit. Pohlídejte si, ať má maximálně 60–80 °C.

NÁŠ TIP: Jestli dáváte hmotu rozpustit do mikrovlnky, začněte nejprve na pár vteřinách a postupně čas po troškách přidávejte – jen tak si pohlídáte, že se hmota rozpustí, ale nedosáhne varu.

2. Jakmile je mýdlová hmota tekutá, přidejte do ní pár kapek éterického oleje – většinou postačí 2–3 kapky. Vyberte takovou vůni, která je vám příjemná. Svěží citrusy nebo třeba směs bylinek budou pro relaxační koupel to pravé.

3. Chcete-li mít mýdlo barevné, kápněte do misky pár kapek přírodního barviva. Buďte opatrní – barviva jsou hodně sytá. Začněte jen s kapkou nebo dvěma a pořádně je v tekutině rozmíchejte.

4. Nakonec přisypte sušené bylinky (levanduli, heřmánek či měsíček), usušenou pomerančovou kůru nebo třeba jahodová zrníčka pro peeling – záleží jen na vás. Pořádně všechno rozmíchejte – v mýdlové kostce vytvoří přísady jedinečnou kombinaci.

Kromě sušených kousků kůry můžete přidat na dno mýdla celé sušené ovocné plátky, ale i lístky růží, kávová zrnka nebo třeba ovesné vločky. • 

5. Hotový mýdlový základ nalijte do formičky – nejlepší jsou silikonové, ze kterých pak hotový výrobek jednoduše vyklepnete. Hravě si ale poradíte i s plastovou miskou. A pokud doma žádnou nádobku nemáte, nevadí:

  • Vezměte prázdnou krabici od mléka.
  • Odřízněte spodní část, asi na výšku 10 centimetrů.
  • Pořádně spodní část krabice vymyjte a usušte. A formička na mýdlo je na světě.

NÁŠ TIP: Tvoří se v mýdle bublinky? Jednoduše ještě za mokra postříkejte nalité mýdlo odstraňovačem bublinek. A jestli se vám nechce speciální sprej kupovat, jednoduše po zatuhnutí vrchní část s bublinkami odkrojte.

6. Teď už zbývá jen mýdlo nechat zatuhnout – středně velké kostce by měla stačit hodina. Jestli jste ale nalili mýdlo do velké formy a chcete z něj krájet více menších mýdlíček, nechte ho tuhnout raději přes noc.

7. Jakmile je mýdlo tuhé, vyklepněte ho a je hotovo. Ideální nechte mýdlo ještě dva až tři týdny odležet, ať se zpevní.

Připravit na svátky, pozor, bal

Povedlo se? Máte ideální dárek pod stromeček, který ocení kamarádka i dědeček. Nezapomeňte ho ale nakonec hezky zabalit:

  • Darujete mýdlo spíš na dekoraci a ovonění skříně? Jen ho převažte provázkem a doplňte cedulkou.
  • Jestli ale máte v plánu, aby se s ním obdarovaný skutečně myl, myslete i na hygienu a zabalte nejprve mýdlo do potravinářské fólie či celofánu. Teprve potom ozdobte mašlí.

Pokud po vyklepnutí budou na okrajích mýdla nerovnosti, neváhejte je odkrojit nožem a hrany seříznout – mýdlo je sice tuhé, ale nůž si s ním poradí. • 

Což takhle dvoubarevné mýdlo?

Až zkusíte základní postup a povede se vám, pusťte se i do dvoubarevného mýdla. Je to sice vyšší mýdlová, ale vy to zvládnete.

  1. Připravte si tentokrát průhlednou i neprůhlednou hmotu. Obě rozpusťte, ovoňte a obarvěte každou jinou barvou. 
  2. Do formičky je pak lijte na střídačku. Nejprve udělejte jednu vrstvu z průhledné hmoty a nechte chvíli zatuhnout. Pak přilijte druhou vrstvu z neprůhledné hmoty.
  3. Proces opakujte tolikrát, kolik chcete mít proužků v mýdle.

NÁŠ TIP: Pokud vám mezi čekáním připravené mýdlo v misce nechtěně začne houstnout a tuhnout, nic se neděje – dejte ho na pár sekund do mikrovlnky a znovu se rozpustí.

Střídáním hmoty různých barev vznikne duhové mýdlo. A když prostřídáte průhlednou a neprůhlednou hmotu, vytvoříte originální dárek, který prozáří každou koupelnu. • 

Jestli se nechcete spoléhat na kupovanou mýdlovou hmotu, můžete si mýdlo doma vyrobit i úplně od základů. Budete k tomu ale potřebovat hydroxid sodný, který je žíravinou, takže s ním musíte pracovat velmi opatrně – nezapomeňte na ochranné rukavice i brýle a malé pomocníky přivolejte až při další části tvoření.

Chcete-li si užít při výrobě zábavu i s dětmi, sáhněte raději po mýdlové hmotě, která je bezpečná. A když budete v tvořivé náladě, vyrobte si i šumivé bomby do vany.

Máte vlastní tipy na výrobu domácího mýdla? Napište nám do komentářů, jaké kombinace vůní a barev nejraději tvoříte.