Průvodce balení: jak hezky zabalit dárky všech tvarů | Blog Mall.cz

Průvodce balení: jak hezky zabalit dárky všech tvarů

Vybírání dárků je pěkná fuška. Ale ještě větší dřina je občas dárek hezky zabalit. Zvlášť, pokud má neobvyklý tvar, se kterým si jednoduše neporadíte. Podle našeho průvodce letos zvládnete zabalit třeba i měkouše nebo láhev. A bez zbytečných nervů.

1. Jak na měkouše – udělejte z něj bonbón

Jestli dá něco při balení dárků opravdu zabrat, jsou to měkouši. Ať už se snažíte balit ponožky, svetr nebo třeba šál, nedrží tvar a uhýbají. Existuje přitom snadný způsob, jak si s měkkými neposedy poradit – udělejte z nich praktický bonbón. Co na něj budete potřebovat:

Jak na to:

  1. Dárek složte a stočte do ruličky, ať vytvoří váleček. Půjde to s tričkem i ponožkami.
  2. Balicí papír ustřihněte o pár centimetrů větší, než je obvod dárku – na každé straně musíte mít dostatek místa.
  3. Dárek položte doprostřed papíru a zabalte po obvodu stejně, jako když chystáte dětem svačinu. Nezapomeňte k sobě uprostřed spojené strany přilepit izolepou, ať drží papír u sebe. Máte?
  4. Opatrně chytněte oba konce přebytečného papíru, jemně je stočte a svažte stužkou. Je-li to potřeba, rovnoměrně je roztáhněte tak, aby vám vznikl krásný tvar bonbónu.

>> Pořiďte si balicí papír a další potřeby na tvoření na MALL.cz <<

Z každé strany dejte mašličku. Nebo bonbón dozdobte dekoracemi – šišky, dřevěné vločky či větvičky jehličnatého stromu vykouzlí tu správnou vánoční atmosféru. • 

2. Jak na poukaz – šup s ním do ruličky

I když jste se snažili vymyslet ten nejlepší dárek, někdy prostě stejně zůstane u bankovek nebo poukazů. Nejjednodušší cestou je strčit papírové vouchery do obálky. Jde to ale i jinak – stočte je do originální ruličky. Nachystejte si:

Jak na to:

  1. Z vlnitého kartonu ustřihněte obdélník – velikost přizpůsobte rozměrům poukazu. Máte-li voucher menší, ideální bude 12×25 centimetrů.
  2. Jednu z kratších stran vystřihněte do obloučku. Vezměte si na to ozdobné nůžky, které vytvoří originální zubatý okraj.
  3. Doprostřed obloučku vyrazte pomocí děrovačky dírku.
  4. Na karton položte bankovky nebo dárkový poukaz a společně je stočte do ruličky směrem dovnitř. Vystřižená obloučková strana vytvoří přední stranu.
  5. Nakonec převažte ruličku stužkou: přeložte stužku na polovinu, protáhněte vyraženou dírkou, oba konce omotejte kolem ruličky a provlékněte vzniklým očkem.

3. Jak na láhev vína – ozdobte to vějířem

Lahvinka vína patří k nejčastějším vánočním dárkům. Její balení je ale tak trochu vyšší balicí. Na druhou stranu, když to zvládnete, budete u stromečku za hvězdu. Na vějířové balení láhve vám stačí jen 3 pomůcky:

Jak na to:

  1. Nejprve si změřte láhev na výšku. Pak ustřihněte balicí papír do tvaru čtverce tak, aby jeho úhlopříčka byla 2× delší než naměřená výška láhve.
  2. Podél úhlopříčky papír přeložte na polovinu, vznikne trojúhelník. Okraje slepte lepidlem nebo třeba oboustrannou lepicí páskou.
  3. Položte si trojúhelník před sebe špičkou nahoru. Z jedné boční strany kousek odstřihněte – začněte ve špičce a postupně odstřižek rozšiřujte, aby byl trojúhelník z jedné strany víc zkosený.
  4. Ustřihlou stranu přiložte rožkem k láhvi – srovnejte kraj papíru se dnem a přilepte.
  5. Láhev papírem omotejte, ale jen do poloviny! Z druhé strany začněte skládat vějířek – inspirujte se u svých dětí, stejným způsobem si skládají harmoniku.
  6. Naskládaný vějířek pak roztáhněte a přilepte páskou ze strany vína. Nakonec převažte stužkou nebo doplňte mašlí a je hotovo.

Skládání vějířku klidně odkoukejte od svých dětí. Zdroj: Pinterest • 

4. Jak na drobnosti – kornout to vyřeší

Stejně jako neforemné předměty vás při balení potrápí i drobnosti. Chcete-li darovat spoustu malých dárků, netrapte se balením jednoho po druhém. Bonbóny, sponky do vlasů nebo třeba psací potřeby nechte pěkně pohromadě. Třeba v praktickém kornoutu. Vyrobíte ho z:

Jak na to:

  1. Z tvrdšího papíru vystřihněte čtverec a jeden roh sestřihněte do obloučku – hezky od rohu do rohu.
  2. Na jeden okraj nalepte oboustrannou lepenku a stočte papír směrem dovnitř do kornoutku. Máte-li hotovo, základ je na světě. Teď už stačí jen kornout ozdobit a naplnit.
  3. Z ozdobného balicího papíru vystřihněte čtverec asi o 2 centimetry větší než ten první a zabalte přes kornout. (Anebo v prvním kroku použijte tvrdý papír s ornamenty, se kterým bude kornout barevný hned.)
  4. Do kornoutu vložte dárky.
  5. Nakonec celý kornoutek zabalte do celofánu (ten ustřihněte asi 1,5× větší než základ na kornout) a nahoře celofán stáhněte mašlí. Jen tak dárky nevypadnou.

5. Jak na míč – obtočte ho dokola

Malé sportovce nejvíc potěšíte novým míčem. Jenže kulatý neřád se nevejde do žádné krabice ani tašky. Co teď? S naším trikem ho zvládnete zabalit, i když zrovna ručním pracím nevládnete. Stačí vám na to:

  • neprůhledný celofán,
  • mašle.

Jak na to:

  1. Nachystejte si celofán – na balení míče je lepší než klasický balicí papír, protože se neprotrhne a vypadají na něm dobře i nepravidelné sklady. Vystřihněte z něj velký čtverec a míč dejte doprostřed.
  2. Okraje postupně tahejte směrem k míči a zvedejte nahoru.
  3. Jakmile budete mít obalený celý míč, vznikne vám nad ním chocholka z papíru. Tu podvažte stužkou a pořádně utáhněte.
  4. Pokud jsou cípy moc dlouhé, klidně je sestřihněte. Jestli chcete, doplňte nakonec dárek velkou mašlí, která zakryje případné nedokonalosti.

NÁŠ TIP: Tento postup není dobrý jen na míče. Stejně můžete zabalit i jiné kulaté dárky nebo třeba plyšového medvěda.

Nemáte-li zrovna po ruce celofán, nevadí – stejně dobře vám poslouží i organza nebo tyl – pracujte s nimi stejně jako z celofánem. Jen se nebojte míč zabalit do více vrstev, aby skrz děrovanou látku neprosvítal. Zdroj: Pinterest • 

A co s velkým dárkem? Šup na něj s mašlí

Pokud se chystáte darovat opravdu velký dárek, na klasické balení raději zapomeňte. Spotřebovali byste zbytečně moc papíru a výsledek by stejně nestál za to. Kolo nebo třeba koloběžku totiž do papíru jednoduše nezabalíte.

Vánoční obry nechte proto klidně jen tak. Když je doplníte pořádnou mašlí, bude balení dokonalé i bez papíru.

Možností, jak vyrobit mašli, je spousta. Zkuste tenhle jednoduchý návod. • 

Jak jste na tom s balením dárků vy? Napište nám do komentářů, jestli to zvládáte, nebo byste raději tuhle část předvánočních povinností vypustili.