3 recepty na šípkové sladkosti ke kávě | Blog Mall.cz

Podzimní pečení: 3 recepty na šípkové sladkosti ke kávě

Už jste někdy pekli ze šípků? Tuhle typickou podzimní plodinu seženete zadarmo v přírodě, mají zajímavou chuť a ještě ke všemu jsou zdravé. Čtěte, jak si k víkendové kávě připravíte nepečené šípkové sušenky, šípkový crumble a piškotovou roládu ze šípkové marmelády.

Šípky jsou plné vitamínů, a navíc se z nich až tak často nepeče. Dezertem z šípků tedy překvapíte nejenom svoje hosty, ale i sebe.

Kdy sbírat šípky? Tyto podzimní plody dozrávají v září a dají se sbírat až do prvních mrazíků. Trhejte ty, které jsou pěkně červené. Narozdíl od jiných plodů je měkkost na škodu, protože je v nich méně vitamínů. Zajímejte se tedy o tvrdé pevné kousky.

Šípkové sladkosti si upečte k dobré kávě a oslaďte si tak sychravé podzimní dny. 

>> Kávovary pro chutnou kávu koupíte na MALL.CZ. <<

 

Zdravější šípkový crumble

Crumble je trochu netradiční typ koláče, který pochází z Anglie. Spojuje v sobě ovoce a křupavou drobenkovou vrstvu. Je prostě dokonalý a ještě ke všemu rychlý. 

Upečte ho ve větší formě, ze které ho vydlabávejte lžičkou. Nebo ho připravte do malých zapékacích misek po porcích.

Potřebujete: 

  • 4 jablka,
  • skořici,
  • hrnek šípků,
  • 4 lžíce třtinového cukru,
  • 2 lžíce vlašských ořechů,
  • 2 lžíce ovesných vloček,
  • 2 lžíce hrubé celozrnné mouky,
  • 3 lžíce studeného másla,
  • špetku soli,
  • půl hrnku vody.

Jak na to: 

  1. Šípky očistěte, odkrojte zadní a přední stranu, rozkrojte a odstraňte semínka. 
  2. Očistěte jablka, pokrájejte je na kousky.
  3. Očištěné šípky a jablka dejte do kastrůlku, podlijte vodou a poduste se skořicí, špetkou soli a dvěma lžícemi cukru.
  4. Změklé ovoce dejte do vymazané koláčové formy nebo do menších formiček. 
  5. Připravte si drobenku ze zbylého cukru, vloček, ořechů, másla a mouky.
  6. Drobenkou zasypejte ovoce ve formě.
  7. Pečte na 180 °C dozlatova. 

Z šípků si připravte také chutnou marmeládu. Uvítáte ji k snídaním i do lineckého.

Nepečené šípkové sušenky

Základ těchto sušenek se podobá marcipánu, který je ozvláštněný o šípkovou marmeládu.

Potřebujete: 

  • 3 lžíce šípkové marmelády,
  • 100 g blanšírovaných mandlí,
  • 70 g moučkového cukru,
  • vanilkové aroma,
  • špetku soli.

Jak na to: 

  1. Mandle pomelte na jemnou moučku.
  2. Přidejte všechny ostatní suroviny včetně marmelády a pořádně prohněťte, aby vzniklo těsto.
  3. Pak ho vyválejte a vykrojte vykrajovátky.
  4. Sušenky nechejte den uschnout
  5. Poprašte je cukrem a pak je můžete rovnou jíst.

>> Domácí horká čokoláda: zahřejte se podle našeho receptu. <<

 

Jednoduchá piškotová roláda se šípkovou marmeládou

Tato dobrota se skládá jen z pár ingrediencí a máte ji hotovou raz dva. Kombinace šípkové marmelády a lískových oříšků je navíc lahoda.

Potřebujete: 

  • 5 vajec,
  • 5 lžic cukru krupice,
  • 5 lžic polohrubé mouky,
  • šípkovou marmeládu,
  • nasekané lískové ořechy.

Jak na to: 

  1. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  2. Žloutky rozšlehejte s cukrem.
  3. Do žloutků zlehka vetřete sníh.
  4. Pomalu přisypávejte mouku a spojte, dokud nevznikne jednotlivé těsto.
  5. Na plech položte pečicí papír a na papír rozetřete těsto.
  6. Upečte ho na 180 °C dorůžova, potrvá to asi 10 minut.
  7. Až vychladne, rozetřete po těstě marmeládu a posypejte oříšky. Marmeládou nešetřete.
  8. Roládu zaviňte a před podáváním nechejte odpočinout v lednici.

>> Čtěte také dalších 5 receptů na šípkové dobroty. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.