Šípky jsou plné vitamínů, a navíc se z nich až tak často nepeče. Dezertem z šípků tedy překvapíte nejenom svoje hosty, ale i sebe.
Kdy sbírat šípky? Tyto podzimní plody dozrávají v září a dají se sbírat až do prvních mrazíků. Trhejte ty, které jsou pěkně červené. Narozdíl od jiných plodů je měkkost na škodu, protože je v nich méně vitamínů. Zajímejte se tedy o tvrdé pevné kousky.
Šípkové sladkosti si upečte k dobré kávě a oslaďte si tak sychravé podzimní dny.
>> Kávovary pro chutnou kávu koupíte na MALL.CZ. <<
Zdravější šípkový crumble
Crumble je trochu netradiční typ koláče, který pochází z Anglie. Spojuje v sobě ovoce a křupavou drobenkovou vrstvu. Je prostě dokonalý a ještě ke všemu rychlý.
Upečte ho ve větší formě, ze které ho vydlabávejte lžičkou. Nebo ho připravte do malých zapékacích misek po porcích.
Potřebujete:
- 4 jablka,
- skořici,
- hrnek šípků,
- 4 lžíce třtinového cukru,
- 2 lžíce vlašských ořechů,
- 2 lžíce ovesných vloček,
- 2 lžíce hrubé celozrnné mouky,
- 3 lžíce studeného másla,
- špetku soli,
- půl hrnku vody.
Jak na to:
- Šípky očistěte, odkrojte zadní a přední stranu, rozkrojte a odstraňte semínka.
- Očistěte jablka, pokrájejte je na kousky.
- Očištěné šípky a jablka dejte do kastrůlku, podlijte vodou a poduste se skořicí, špetkou soli a dvěma lžícemi cukru.
- Změklé ovoce dejte do vymazané koláčové formy nebo do menších formiček.
- Připravte si drobenku ze zbylého cukru, vloček, ořechů, másla a mouky.
- Drobenkou zasypejte ovoce ve formě.
- Pečte na 180 °C dozlatova.
Nepečené šípkové sušenky
Základ těchto sušenek se podobá marcipánu, který je ozvláštněný o šípkovou marmeládu.
Potřebujete:
- 3 lžíce šípkové marmelády,
- 100 g blanšírovaných mandlí,
- 70 g moučkového cukru,
- vanilkové aroma,
- špetku soli.
Jak na to:
- Mandle pomelte na jemnou moučku.
- Přidejte všechny ostatní suroviny včetně marmelády a pořádně prohněťte, aby vzniklo těsto.
- Pak ho vyválejte a vykrojte vykrajovátky.
- Sušenky nechejte den uschnout.
- Poprašte je cukrem a pak je můžete rovnou jíst.
>> Domácí horká čokoláda: zahřejte se podle našeho receptu. <<
Jednoduchá piškotová roláda se šípkovou marmeládou
Tato dobrota se skládá jen z pár ingrediencí a máte ji hotovou raz dva. Kombinace šípkové marmelády a lískových oříšků je navíc lahoda.
Potřebujete:
- 5 vajec,
- 5 lžic cukru krupice,
- 5 lžic polohrubé mouky,
- šípkovou marmeládu,
- nasekané lískové ořechy.
Jak na to:
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Žloutky rozšlehejte s cukrem.
- Do žloutků zlehka vetřete sníh.
- Pomalu přisypávejte mouku a spojte, dokud nevznikne jednotlivé těsto.
- Na plech položte pečicí papír a na papír rozetřete těsto.
- Upečte ho na 180 °C dorůžova, potrvá to asi 10 minut.
- Až vychladne, rozetřete po těstě marmeládu a posypejte oříšky. Marmeládou nešetřete.
- Roládu zaviňte a před podáváním nechejte odpočinout v lednici.
>> Čtěte také dalších 5 receptů na šípkové dobroty. <<
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.