Recept na domácí horkou čokoládu | Blog Mall.cz

Domácí horká čokoláda: zahřejte se podle našeho receptu

Sychravý podzim přímo vybízí k domácí pohodě. My se nejraději zabalíme do deky, pijeme horkou čokoládu a koukáme na dobrý seriál. Udělejte si horkou čokoládu i vy. Stačí vám k tomu kvalitní čokoláda, mléko, solamyl a dobrý recept. Přečtěte si ten náš: najdete v něm tipy, jak nic nezkazíte.

Horká čokoláda není náročná na ingredience. Na dvě porce potřebujete jenom

  • 100 g kvalitní čokolády (1 tabulka),
  • 300 ml plnotučného mléka,
  • lžičku solamylu
  • a trochu třtinového cukru.

U horké čokolády platí, že čím kvalitnější máte ingredience, tím pak bude lepší. Nespoléhejte se tedy jenom na čokoládu na vaření. Kupte klidně nějakou prémiovější. Při nákupu kontrolujte hlavně složení na obalu: tady by mělo být co nejmíň položek. Skládat by se měla minimálně z 50 % kakaových bobů.

Solamyl je potřeba, aby čokoláda zhoustla a ve výsledku byla trochu jako pudink.

Cukr zvolte, pokud máte velmi hořkou čokoládu nebo jste prostě jste na sladké. Třtinový cukr je lepší než cukr bílý, protože má lepší chuť. Čím víc melasy obsahuje, tím lépe. Klidně zvolte přímo sušenou třtinovou šťávu (neboli panelu), která chutná trochu jako karamel.

Na mléce také nešetřete. Pro jednou se vykašlete na nízkotučná mléka a běžte do toho naplno, abyste si čokoládu opravdu užili. Ideální je bio mléko od farmáře.

Jak na to:

  1. Udělejte vodní lázeň: zapněte plotýnku na mírný plamen a dejte na ni hrnec s vodou s menším hrncem uvnitř.
  2. Do menšího hrnce uvnitř vhoďte rozlámanou čokoládu.
  3. V dalším hrnci bokem zahřejte mléko.
  4. Až se čokoláda rozpustí, nevypínejte plamen a mléko do ní přilijte.
  5. Pořádně vše rozmíchejte.
  6. Až se obě suroviny spojí, opatrně ochutnejte. Pokud je na vás nápoj málo sladký, doslaďte podle chuti.
  7. V hrnečku rozmíchejte solamyl ve dvou lžících vody.
  8. Rozpuštěný solamyl přidejte k čokoládě.
  9. Minutu povařte a pořád míchejte.
  10. Nalívejte do menších hrnečků.

Náš tip: Vegani mohou použít sojové nebo mandlové mléko. Vybírejte si ale to neslazené, abyste drink případně sami dosladili třtinovým cukrem.

>> Vyberte si kvalitní čokoládu na MALL.CZ. <<

Horká čokoláda zahřeje tělo a potěší smysly. Prostě ideální drink do sychravého podzimu.

Na co si dát pozor

Jak jsme popsali v receptu, čokoládu vařte ve vodní lázni. Není to o moc složitější a na výsledku je to znát. Čokoláda se totiž nepřipálí.

Vodní lázeň znamená, že do hrnce s vodou vložíte nádobu, která vydrží var (např. nerezovou misku nebo menší hrnec). Voda by do menší nádoby neměla vtéct, ani když začne vařit.

A buďte opatrní, rendlík z lázně vyndavejte v rukavicích, abyste se nespálili.

>> Pomůcky pro práci s čokoládou pořídíte na MALL.CZ. <<

Pokud už jste měli horkou čokoládu tak stokrát, vylepšete ji třeba marshmallow.

Vylepšete čokoládu něčím zajímavým

Pokud pro tradiční dobrotu hledáte zajímavý twist, pohrajte si s kořením. Při vaření použijte trochu skořice nebo chilli, které vás rozehřejí. Fajnšmekři v čokoládě ocení špetku mořské soli.

Z amerických seriálů možná znáte čokoládu s pěnovými bonbony marshmallow. Bonbony použijte místo cukru, abyste drink nepřesladili. Marshmallow nechejte jednoduše rozpustit na hladině nápoje v oblíbeném hrnku.

>> Hygge, lykke a lagom: severské štěstí u vás doma. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.