5+1 šípkových dobrot, které jste možná ještě nejedli | Blog Mall.cz

5+1 šípkových dobrot, které jste možná ještě nejedli

Sezóna šípků je v plném proudu. Vezměte červenou záplavu keřů útokem a nasbírejte si pořádnou zásobu. Poradíme, jaké pochoutky z šípků uvařit.

Jestli jste nikdy nevyužívali šípky jinak než k navlékání na šňůrku, pak je nejvyšší čas na změnu. Červené plody růže šípkové jsou totiž zázrakem i v kuchyni. Kromě své typicky sladké svíravé chuti vynikají blahodárnými léčivými účinky.

Hrstka šípků vám do těla napumpuje dávku vitaminů A, B i K. Nejbohatší je na vitamin C, kterého se v malých kuličkách skrývá až desetkrát víc než v citronu. Šípky také:

  • posilují imunitní systém,
  • odvádí škodliviny z organismu,
  • působí proti infekcím a nachlazení,
  • zpevňují cévy,
  • chrání před onemocněním dásní.

Září a říjenjsou ideální měsíce, kdy vyrazit na sběr. Po prvních mrazech už šípky ztrácí své léčivé účinky. Vybírejte jen zralé plody, které mají tuhou slupku a červeno-oranžovou dužinu.

Na sušení trhejte jen ty šípky, které ještě neprošly mrazem. • 

Z čerstvých i sušených šípků si pak můžete připravit léčivé dobroty. Klasikou je šípkový čaj. Hrst sušených šípků rozdrťte a dejte do litru studené vody. Nechte šípky vylouhovat přes noc, ať má čaj sílu. Ráno směs pomalu ohřejte.

Náš tip: Šípky v sobě mají malé chloupky, které mohou dráždit v krku nebo vyvolat alergickou reakci. Odstraňte je z šípků hned po sběru, nebo alespoň vždy přeceďte čaj přes plátno nebo filtr.

Správná příprava čaje je klíčová. Šípkovou drť nezalévejte horkou vodou, přišli byste o vitamin C. Před podáváním směs s vodou pomalu zahřejte. • 

Jaké lahůdky z šípků ukuchtíte? Nechte se inspirovat dalšími 5 recepty.

1. Šípkový sirup

Půl kila rozmixovaných šípků zalijte půl litrem vody a přiveďte k varu asi na 15 minut. Odvar přeceďte přes plátýnko a vmíchejte do něj půl kila cukru nebo medu. Až se rozpustí, je hotovo. Oslaďte si sirupem čaj nebo ho zalijte perlivou vodou a připravte domácí limonádu.

2. Šípková marmeláda

Ideální zdravou pochoutkou do zimního počasí je šípková marmeláda. Zralé šípky rozkrojte napůl a zbavte zrníček i chloupků. Nasypejte je do hrnce a povařte ve vodě. Až plody změknou, přeceďte je přes síto a přidejte cukr (na kilo šípků postačí půl kila cukru). Směs znovu vařte, dokud nezhoustne.

Hotovou marmeládu nalejte do sklenic a pořádně je uzavřete. Sladký džem si můžete schovat, až dostanete zimní chutě, nebo ho začít mlsat hned jako prevenci proti nachlazení. V pěkné zavařovací sklenici vám poslouží i jako originální dárek.

Sklenice po zavaření otočte dnem vzhůru. Ve sklenici tak vznikne vzduchová bublina, která vytvoří podtlak a víčko dokonale utěsní. • 

3. Šípková omáčka

S šípkovou nebo se zelím? S šípkovou! Dolaďte své domácí zvěřinové hody omáčkou, která správně naladí vaše chuťové pohárky i zdraví.

Šípky dejte vařit s trochou vody, hřebíčkem a citronovou kůrou. Stačí 3 lžíce čerstvě nasbíraných nebo sušených šípků. Až se rozvaří, propasírujte je přes sítko. Přidejte 3 deci masového vývaru, deci červeného vína a dochuťte cukrem a citronovou šťávou. Kančí maso nebo vepřovou pečínku už nebudete chtít jinak.

4. Šípkový likér

Po sladké marmeládě nebo omáčce možná dostanete chuť na něco ostřejšího. Využijte výrazné chuti šípků a pochlubte se vlastním likérem.

Očištěné šípky rozdrťte a zalijte vodkou. Půl kila šípků zvládne litr alkoholu. Přidejte skořici, citronovou a pomerančovou kůru a nechte asi tři týdny odležet na tmavém místě. Pak likér přeceďte a smíchejte s cukerným roztokem, který získáte povařením litru vody s 350 g cukru. Po dalším týdnu můžete ochutnávat.

5. Šípkové cukroví

Možná vás nikdy nenapadlo, že se šípky hodí i do dezertů. S červenými plody ale můžete originálně ozvláštnit nedělní stůl. Připravte si z nich třeba jednoduché nepečené cukroví.

Smíchejte 50 gramů mandlové mouky, 100 gramů cukru a dvě vrchovaté lžíce vaší domácí šípkové marmelády. Vypracované těsto vyválejte. Do práce zapojte i děti, vykrajování nejrůznějších tvarů si užijí. 

Vykrájené kousky nechte ztuhnout nebo využijte sušičku. Každý kousek můžete ozdobit třeba pekanovým ořechem nebo mandlí.

Připravte si k šípkovému čaji i cukroví stejné chuti. Těsto z šípkového džemu nemusíte péct. • 

Využíváte v kuchyni šípky? Podělte se s námi o svoje zkušenosti v komentářích nebo na Facebooku.