Nalaďte svůj domov na jaro. Máme pro vás 7 tipů, jak na to | Blog Mall.cz

Nalaďte svůj domov na jaro. Máme pro vás 7 tipů, jak na to

Jaro už je sice za dveřmi, ale proč si ho nepustit domů o pár týdnů dřív. Tady máte 7 tipů, jak si navodit jarní náladu, ještě než začnou kvést první sněženky.

Živé květiny rozzáří každý interiér

Každý byt vypadá hned veseleji, když jsou v něm květiny. Pro jarní měsíce jsou charakteristické cibuloviny. Zajděte do květinářství a nakupte si několik hyacintů a narcisů. Buď si je rozmístěte po bytě jednotlivě v květináčích, anebo si z nich vytvořte květinové aranžmá třeba na jídelní stůl:

  • Vezměte si hlubší, třeba skleněnou misku,
  • vložte do ní květiny, které vyjmete i s hlínou z květináčů,
  • zasypte je hlínou
  • a shora je obložte mechem.

Náš tip: Hyacinty pronikavě voní, takže si je dejte spíš do obýváku než do ložnice. Při jejich odéru by se vám mohlo špatně usínat.

Pokud máte radši řezané květiny, kupte si aspoň jednou za týden několik tulipánů nebo gerberek a dejte si je doma do barevných váziček. Rozveselí i ten nejtmavší pokoj.

>> Květiny nemusíte jen kupovat. Vše pro pěstování rostlin najdete na MALL.cz <<

Hyacinty, narcisy a tulipány jsou jarní klasika. Pokud však máte radši nenáročné květiny, co vydrží delší dobu, zkuste třeba aranžmá ze sukulentů. • 

2. Ať se váš dům zazelená

Zelená je barva jara. Zvolte si jakýkoliv odstín, typicky jarní je hrášková zelená nebo jasná zelenožlutá. Zamyslete se nad tím, kde všude by mohly zelené detaily a dekorace vašemu bytu prospět. V interiéru nemusíte dělat žádné velké změny, spíš ho jen doplňte o:

Náš tip: Květináče nekupujte nové pokaždé, když chcete barevnou změnu. Stačí si koupit akrylové barvy, které jsou po zaschnutí voděodolné, a nádoby s nimi pomalovat.

Stačí jen pár jarně laděných maličkostí a váš domov ihned prokoukne. • 

3. Prostřete na stůl jaro

Pokud chcete mít doma jaro po celý rok, pořiďte si zelenkavé nádobí nebo talíře s květinovým vzorem. Připravit jarní tabuli ale zvládnete i bez toho. Sežeňte:

  • zelené nebo žluté ubrousky,
  • jasně barevné svíčky,
  • běhounna stůl s květinovým vzorem
  • a květiny.

I s málem vykouzlíte jarní stůl, za který by se nemuseli stydět ani designéři. Stačí žluté tulipány a tyrkysové prostírání. • 

4. Večer ulehněte do květinových peřin

Jarní atmosféru vykouzlíte v každé místnosti – klidně i v ložnici. Vyberte si povlečení ve veselých barvách nebo s květinovými vzory, ale nekombinujte obojí. Do postele si přece jen chodíte odpočinout, tak na to při výběru povlečení myslete. Ať vás z divokých vzorů nebolí oči.

Nezapomeňte si rostliny pořídit i do pokoje, kde spíte. Některé květiny čistí a zvlhčují vzduch, takže se vám bude krásně spát. • 

5. Ozdobte stěny barevnými samolepkami

Se samolepkami na zeď se pracuje se s nimi snadno, rychle a když je budete chtít zase odlepit, omítka zůstane neporušená. Umístěte samolepky buď přímo nad postel, kde hezky vyniknou, nebo s nimi polepte třeba šatní skříně. Jen pozor, podklad musí být hladký a odmaštěný.

>> Efektní samolepky na zeď koupíte na MALL.cz. <<

Vybírejte samolepky s veselými nebo květinovým vzory, které pokoj rozjasní. I tuhle samolepku na stěnu najdete na MALL.cz. • 

6. Jarnímu úklidu se nevyhýbejte

Pečlivý úklid čtyřikrát do roka před příchodem každého ročního období není nic, co byste nezvládli. Při tom jarním je důležité hlavně dobře umýt okna, která jsou po zimě většinou tak ušpiněná, že vám zbytečně ubírají světlo.

>> Kupte si na MALL.cz pomocníka, se kterým bude mytí oken hračka. <<

Zkuste si také protřídit šatník. Marie Kondo, japonská odbornice na úklid, radí, abyste vyhodili věci, které vám už nedělají radost a zbytek smotali do speciálních válečků. Díky tomu totiž máte okamžitý přehled o všech věcech, které ve skříni máte, a oblečení může dýchat.

7. Obměňte své oblečení

Vneste barvy i do svého šatníku. Vyražte na jarní nákupy a pořiďte si něco v sytých nebo pastelových barvách. Ten správný odstín vyberete podle barevné typologie. Stačí, když si uděláte radost jen nějakou maličkostí, třeba elegantním šátkem.

Váš šatník nemusí hýřit všemi barvami. Stačí, když si vyberete jednu zářivou barvu, která vám sluší, a tou doplníte svou černobílou klasiku. • 

Jak chystáte svůj domov na jaro vy? Napište nám do komentářů.