Přečtěte si náš článek, prohlédněte obrázky a pak vyrazte na průzkum zahrady, parku nebo louky. S prázdnou se určitě nevrátíte.
1. Popenec
Když se řekne popenec, dělá se milovníkům dokonalých anglických trávníků rudo před očima. Tahle rostlina s fialovými kvítky se totiž ráda usidluje v trávě, kde ji úspěšně zastiňuje a vytlačuje.
Popenec přitom udělá dobrou službu v kuchyni. Zkuste ho promnout mezi prsty – připomíná vám ta vůně něco? Možná se vám vybaví jiné bylinky jako šalvěj, máta či mateřídouška. Stejně jako ony totiž patří popenec do čeledi hluchavkovitých.
Popenec sbírejte v době, kdy kvete – tedy přibližně od dubna do července. Využijete ho čerstvý i usušený. Perfektně se hodí do:
- karbanátků,
- zeleninových polévek,
- pesta,
- bylinkového másla,
- smoothie
- nebo bylinkového čaje.
Pomáhá při odkašlávání a udělá dobře také vašemu zažívání. Zkuste třeba popencový sirup proti kašli:
- 200 gramů čerstvé popencové nati zalijte litrem vody a přidejte 3 oloupané a na plátky nakrájené pomeranče.
- Nechte 24 hodin louhovat. Pozor – bylinky a pomeranče musí být celé ponořené ve vodě.
- Druhý den vše povařte asi po dobu 5 minut.
- Přeceďte a přidejte 1 kilo cukru.
- Mírně vařte, dokud se objem nezredukuje a sirup nezhoustne.
2. Česnáček lékařský
Na stinných a vlhkých místech ale i na záhoncích narazíte na rostlinu s malými bílými květy. Ještě než ji nemilosrdně vyhodíte, aby nepřekážela rajčatům, ověřte si, že je to česnáček lékařský. Stačí promnout lístek mezi prsty a bezpečně ho poznáte podle výrazné vůně po česneku.
Po celou dobu, kdy česnáček roste, sbírejte vrchní lístky rostliny. Posekané je přidejte do:
- salátu,
- pesta,
- bramboráků,
- pomazánek,
- mletého masa.
Česnáček má antiseptické a hojivé účinky. Lístky se žvýkají při zánětech ústní dutiny, čaj má desinfekční účinky a působí příznivě na močové ústrojí.
Vyzkoušejte bylinkové máslo z čerstvého česnáčku.
- Posekejte na jemno listy česnáčku, petržele a jarní cibulky.
- Utřete je s pepřem, solí a změklým máslem.
- Kus másla si nechejte v misce na okamžitou spotřebu, zbytkem naplňte tvořítka na ledové kostky. Tvořítka můžete pro jistotu vystlat igelitovým sáčkem, aby šly kostky pěkně ven.
- Po ztuhnutí v lednici kostky přendejte do igelitového sáčku a zamrazte na později.
3. Ptačinec žabinec
Nenápadně schovaný pod jahodami, bramborami nebo paprikami se vine ptačinec žabinec. Vyhovují mu hnojené půdy a vždycky se drží při zemi. Poznáte ho podle drobných lístků a bílých květů.
Ptačinec můžete sbírat od dubna až do začátku zimy. Je opravdu vytrvalý – vydrží růst až do mrazu.
Listy s květy se hodí do:
- polévek,
- špenátu
- nebo na chleba s máslem.
Kromě toho se z ptačince lisuje také šťáva, která se používá při léčbě tuberkulózy nebo ekzémů, čištění pleti a například také k úpravě metabolismu.
Při zpracování myslete na to, že ptačinci nevyhovuje dlouhá tepelná úprava. Proto ho třeba do polévky přidejte těsně před dokončením.
Ideální je ptačinec i do salátu, kam se dává bez květů. Smíchejte ho s jakýmkoliv listovým salátem, třeba:
- polníčkem,
- rukolou
- nebo ledovým salátem.
K tomu přidejte ředkvičky, nastrouhanou mrkev a listy česnáčku a vše zalijte francouzskou zálivkou.
4. Vlčí mák
Zemědělci nemají na polích radost ze záplavy červené, děti ji zbožňují – protože jsou to přece sukýnky Makové panenky. Řeč je o krásně barevném vlčím máku. I když je planý a považovaný za plevel, nebojte se ho vzít do kuchyně.
Z vlčího máku využijete květy. Sbírají se od května do července, ale pozor – jsou velmi choulostivé na vlhko, takže je trhejte vždy za slunečného počasí. Jinak totiž hrozí, že zfialoví.
Květy vlčího máku se používají při problémech s dýchacími cestami. Poradí si s kašlem i s chrapotem. Zároveň působí proti nespavosti.
Z květů vlčího máku vyrobíte:
- čaj,
- sirup
- ozdobu dezertu
- nebo ozdobné ledové kostky do pití.
Při kašli, zahlenění nebo chřipce je nejlepší vlčí mák kloktat. Díky tomu, že odvar nepolykáte, můžete si kloktadlo připravit i několikrát denně.
Stačí jen hodit do konvičky 10 gramů květů a přelít půl litrem horké vody. Nechte pár minut louhovat, přeceďte a je to.
Přečtěte si také o pěstování léčivých bylinek a nezapomeňte na rýmovník, který je čím dál tím oblíbenější.
Které kytky jsou podle vás neprávem označované jako plevel? Napište nám pod článek do komentáře, co používáte v kuchyni vy.