5 snadných receptů na zdravé muffiny pro malé i velké | Blog Mall.cz

5 receptů na zdravé muffiny, na kterých si pošmáknou děti i dospělí

Pečení muffinů je jednoduché, rychlé a zvládnete ho i s dětmi. Klasické recepty jsou ale mnohdy tučné, přeslazené a kalorické. Proto jsme pro vás vybrali 5 zdravých muffinových receptů, na kterých si pochutnáte bez výčitek.

1. Celozrnné muffiny s meruňkami

Vyzkoušejte muffiny, ve kterých pšeničnou mouku nahrazuje celozrnná špaldová mouka. Ta oproti bílé mouce obsahuje nejen jádra zrn, ale i klíčky a otruby. Proto v ní najdete víc vitamínů a minerálů. Tělo navíc otruby tráví déle, a proto vás pečivo z této mouky zasytí na delší dobu.

Připravte si:

  • 6 meruněk,
  • 300 g celozrnné špaldové mouky,
  • 2 vejce,
  • 120 g moučkového cukru,
  • 100 g rozpuštěného másla,
  • ¾ balíčku kypřicího prášku do pečiva,
  • 250 ml smetany,
  • lžičku vanilkového extraktu
  • a kůru z citronu.

Pusťte se do pečení:

  1. Do jedné mísy nasypte mouku, cukr, nastrouhanou kůru z citronu a prášek do pečiva. Vše promíchejte.
  2. V další míse rozmíchejte vejce, smetanu, máslo a vanilkový extrakt.
  3. Obsah obou nádob spojte dohromady a míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Formu na muffiny nebo košíčky naplňte těstem zhruba do ⅔. Do každého pak vložte měsíček nebo půlku měsíčku meruňky (podle velikosti).
  5. Pečte na 180 °C. Zhruba za 20 minut budou muffiny upečené dozlatova.

Díky své výrazné chuti oživí meruňky každé pečivo a muffiny nejsou výjimkou.Díky své výrazné chuti oživí meruňky každé pečivo a muffiny nejsou výjimkou.

2. Banánovo-ovesné muffiny

Sportovci nedají na ovesné vločky dopustit, protože snižují cholesterol, jsou plné bílkovin a zadržují pocit hladu. Když je v muffinech doplníte ještě banány, máte o zdravé mlsání postaráno.

Připravte si:

  • 500 g ovesných vloček,
  • 2 zralé banány,
  • 220 g bílého jogurtu (ideálně řeckého),
  • 60 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • a 5 lžic medu nebo agáve sirupu.

Pusťte se do pečení:

  1. Ovesné vločky nasypte do mixéru a rozmixujte na mouku.
  2. Rozmačkejte banány a v míse je smíchejte s rozmixovanými vločkami. Za stálého míchání postupně přidávejte všechny ostatní suroviny.
  3. Těsto vlijte do formy na muffiny a pečte na 200 °C zhruba 25 minut.

Náš tip: Chcete-li si ještě víc zamlsat, přidejte do těsta kousky ořechů nebo čokolády.

>> Pořiďte si formu na muffiny na MALL.CZ. <<

Těsto s rozmačkanými banány po upečení výborně drží tvar.Těsto s rozmačkanými banány po upečení výborně drží tvar.

3. Pohankové muffiny s borůvkami

Pohanku si u nás oblíbili lidé už před staletími, zejména pro její široké využití a snadnou dostupnost. Dnes na ni nedají dopustit lidé s bezlepkovou dietou a zastánci zdravého životního stylu. Kromě spousty živin totiž obsahuje rutin, který zvyšuje pružnost cév. Proto pohanka pomáhá lidem, kteří mají problémy s křečovými žilami, sklonem ke krvácení z nosu nebo silnou menstruací. Přihoďte hrst borůvek a udělejte si z pohanky nadýchané muffiny.

Připravte si:

  • 250 g pohankové mouky (pokud neseženete, pohanku rozmixujte),
  • hrst mražených borůvek,
  • 100 g třtinového cukru,
  • 2 vejce,
  • 300 ml mléka,
  • 85 ml oleje,
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • a 1 lžičku vanilkového extraktu.

Pusťte se do pečení:

  1. V jedné míse smíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku, cukr a prášek do pečiva. Nakonec přidejte borůvky a vše promíchejte.
  2. V druhé míse smíchejte vejce, mléko a olej a vanilkový extrakt.
  3. Obě směsi smíchejte dohromady a míchejte tak dlouho, dokud nevznikne těsto.
  4. Formu na muffiny vymažte olejem, vysypte moukou a naplňte těstem až ke kraji.
  5. Pečte zhruba 25 minut na 180 °C.

Borůvky mají výraznou chuť, takže to s nimi v muffinech raději nepřehánějte.Borůvky mají výraznou chuť, takže to s nimi v muffinech raději nepřehánějte.

>> Vyzkoušejte také naše recepty na slané muffiny. <<

4. Čokoládové muffiny z řeckého jogurtu

Ne nadarmo se řecký jogurt řadí mezi superpotraviny. Jde o nejlepší zdroj bílkovin mezi jogurty a díky probiotikům a vápníku prospívá střevům a kostem. Přidejte ho do muffinů a uvidíte, jak vám zachutná.

Připravte si:

  • 500 g špaldové mouky,
  • 180 g třtinového cukru,
  • 100 g hořké čokolády,
  • 180 ml řeckého jogurtu,
  • 2 vejce,
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • a 60 ml oleje.

Pusťte se do pečení:

  1. V jedné míse smíchejte sypké ingredience (mouku cukr, prášek do pečiva a čokoládu nalámanou na malé kousky) a ve druhé tekuté (vejce, olej a jogurt).
  2. Obsah obou mís spojte dohromady a promíchejte do těsta.
  3. Těsto nalijte do formy nebo košíčků a pečte na 180 °C zhruba 20 minut.

Pokud čokoládu zamícháte přímo do těsta, budou i ze spodu příjemně sladké.Pokud čokoládu zamícháte přímo do těsta, budou i ze spodu příjemně sladké.

5. Mrkvové muffiny podle Agáty Prachařové

Mrkev posilňuje zrak, imunitu a navíc z ní připravíte vynikající buchty – milovníci mrkvových bábovek mohou potvrdit. Mrkněte na nový díl pořadu MALL BOXING, ve kterém si spolu s Agátou Prachařovou připravíte zdravé mrkvové muffiny, které jsou ideální pro děti.

>> Vyzkoušejte kromě zdravého pečení také zdravé smažení. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.