Snadný recept na čokoládový dort, který zvládne každý | Blog Mall.cz

Snadný recept na dort, který zvládne i začátečník

Pečení se nejčastěji nepovede třeba kvůli špatné teplotě surovin nebo předčasnému otevírání trouby. Těsto se pak může srazit nebo hrudkovatět. Přečtěte si, jak se těmto chybám vyhnete a upečte snadný dort polévaný čokoládou podle našeho receptu.

8 obecných rad pro to, aby se dort vždycky povedl

1. Nejdřív si přečtěte celý recept a nachystejte všechny ingredience

Nebývá výjimkou, že některé kroky v receptu vyžadují počkat pár hodin. A hodně lidí si to přečte až s rukama od mouky. Postup si proto předem nastudujte, aby vám pak pečení nevycházelo na třetí hodinu ráno.

Stejně tak si dopředu nachystejte potřebné suroviny, abyste najednou nezjistili, že poslední mléko včera vypily děti.

2. Nespěchejte

Dort nějakou chvíli zabere, o to pak bude lepší. Když zbytečně spěcháte, můžete ho zbytečně zničit. Jak se říká, spěchejte pomalu.

Nezkoušejte třeba máslo rozehřát na rendlíku, když recept vyžaduje změklé máslo. Některé postupy prostě neurychlíte.

>> Rady, jak do vaření zapojit i děti. <<

3. Nepodceňujte množství přísad

Říkáte si: „Chtějí tři vejce, ale mám jenom jedno. No ono se nic nestane...“? Možná že se stane.

Zvlášť pokud pečení ještě nerozumíte, držte se přesných poměrů mouky, mléka, vajec a podobně. Jinak riskujete, že vám těsto nevykyne nebo se po upečení rozpadne.

4. Suroviny z ledničky nechejte pár hodin na pokojové teplotě

Když něco vyndáváte z ledničky a něco ze špajzu, mezi surovinami je velký teplotní rozdíl a může se vám zdrcnout těsto. Suroviny tedy před zpracováním nechejte několik hodin na pokojové teplotě.

Kdyby se vám těsto opravdu zdrclo, vmíchejte do něj jednu lžíci mouky a půl lžičky kypřicího prášku. Nebude ideální, ale zlepšíte ho. Což je lepší než kdyby letělo do koše.

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, pokud to v receptu nestojí jinak.Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, pokud to v receptu nestojí jinak.

5. Smíchejte suché a mokré zvlášť, pak až to spojte

Mokré (např. vajíčka, mléko, máslo) a suché (např. mouka, sůl, kypřicí prášek) míchejte zvlášť. To je rada, kterou najdete ve většině receptů a na kterou se hodně lidí vykašle. Přitom si ale zbytečně zaděláte na nerozmíchatelné hrudky mouky v těstě, které pokazí výsledek.

Při míchání si můžete vypomoct kuchyňským robotem, který všechny přísady spojí za vás a vy se nenadřete.

>> Prohlédněte si nabídku kuchyňských robotů na MALL.CZ. <<

6. Před nalitím těsta do formy si ještě jednou projděte všechny přísady

… a zkontrolujte, jestli jste na něco nezapomněli. Udělejte z toho svůj zvyk při každém pečení. Uvidíte, že zachráníte hned několik těst, která by jinak byla bez cukru, bez soli nebo bez kypřicího prášku.

7. Rozehřátou troubu neotvírejte zbytečně

Jinak do ní dostanete studený vzduch a těsto kvůli tomu může spadnout.

Pokud do trouby špatně vidíte a zabudované světlo moc nesvítí, klidně si na pomoc přizvěte svítilnu na mobilu.

>> Vyberte si novou vestavnou troubu na MALL.CZ. <<

8. Pokud potřebujete rozkrojit korpus, pomozte si nití

Korpus potřebujete před plněním podélně rozpůlit na dvě stejně tlusté placky. Jde o obtížný řez. Pokud nejste zkušení, nožem korpus akorát porušíte. Rozkrojte proto těsto obyčejnou (čistou) nití:

Korpus nejdřív ovažte tak, aby nit byla v polovině jeho výšky, konce nitě pak překřižte a pomalu zatáhněte do stran.

Náš tip: S krájením těsta počkejte, až vychladne, jinak vám korpus může spadnout.

Tenhle dort je bohatě polévaný čokoládou. Klidně ho ale ještě ozdobte ovocem, které máte rádi.Tenhle dort je bohatě polévaný čokoládou. Klidně ho ale ještě ozdobte ovocem, které máte rádi.

Recept na dort polévaný čokoládou, který se vždycky povede

Dort je piškotový a bez šlehačkové náplně. Dobrý je ale i tak, protože kombinuje ovocné chutě a čokoládu.

Na tenhle dort sice nemusíte pořizovat žádné profi přístroje, ale dvě věci si přece jenom sežeňte: formu na korpus a mřížku na chladnutí. Uvidíte, že je uplatníte i v budoucnu.

Potřebujete:

●     150 g cukru krupice (nejlépe třtinového),

●     150 g polohrubé mouky,

●     5 vajec,

●     polovinu sáčku kypřicího prášku,

●     špetku soli,

●     výraznou marmeládu (nejlépe z rybízu).

Na polevu a zdobení potřebujete:

●     200 g kvalitní čokolády (alespoň 60%),

●     150 g másla,

●     3 lžíce mléka,

●     pokud chcete, tak ovoce na ozdobu (třeba hrušky nebo rybíz).

Postup pro přípravu korpusu:

  1. Rozehřejte troubu na 180 °C, horní a spodní ohřev.
  2. Vymažte formu na korpus máslem a vysypejte ji polohrubou moukou. Pokud máte formu ze silikonu, udělejte to raději také, abyste si pojistili snadné vyndání. Přebytky mouky z formy vysypte.
  3. Vyšlehejte vejce s cukrem, ideálně pomocí šlehače. Pokud ho nemáte, tak vám stačí ruční metlička.
  4. V míse smíchejte mouku, špetku soli a kypřicí prášek a směs pak opatrně přisypejte do rozšlehaných vajec s cukrem. Vše lehce a důkladně promíchejte metličkou nebo šlehačem.
  5. Těsto nalijte do vysypané formy.
  6. Až se rozpálí trouba, těsto umístěte doprostřed trouby a pečte 20 minut do zezlátnutí. Že je upečené zjistíte, když do prostředku píchnete špejlí a vytáhnete ji bez nalepeného těsta.
  7. Až korpus trochu vychladne, vyklopte ho na mřížku a nechejte ho zchladnout úplně.
  8. Po vychladnutí ho podélně rozřízněte nití, odklopte horní polovinu (pomozte si prkýnkem) a spoj bohatě namažte marmeládou.
  9. Pak obě poloviny zase složte na sebe.

Dokončení dortu:

  1. Až budete mít dort promazaný marmeládou, pusťte se do polevy. Budete rozpouštět čokoládu takzvaně ve vodní lázni. Dělá se to tak, že do rendlíku nalijete trochu vody, do vody postavíte misku (z materiálu, kterému nevadí teplo, třeba porcelánovou nebo nerezovou) a rozpalíte plotnu na mírný plamen. Voda by do misky neměla vtékat ani když začne vřít.
  2. Do misky hned nasypejte na kostičky nalámanou čokoládu a přidejte máslo i mléko. Čokoláda se začne pomalu rozpouštět.
  3. Čas od času vše promíchejte.
  4. Až bude čokoláda dokonale rozpuštěná, misku opatrně vyndejte (pozor, bude horká, použijte rukavice).
  5. Nachystejte si vychladnutý a marmeládou promazaný korpus, který je stále umístěný na mřížce.
  6. Pod mřížku dejte plech, aby přebytečná čokoláda nevytekla na linku.
  7. Dort polévejte čokoládou, kterou už dál neroztírejte. Čokoládu nalévejte doprostřed dortu a ona sama rozteče.
  8. Na čokoládu můžete naaranžovat čerstvé ovoce, výborný je třeba rybíz nebo na plátky nakrájená hruška.
  9. Čokoládu nechte ztuhnout a dort pak přemístěte do lednice.
  10. A nezapomeňte nám napsat, jak se vám dort povedl.

>> 3 recepty na cheesecake ke kávě. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.