Rýže 4× jinak: uvařte ji nasladko i naslano | Blog Mall.cz

Rýže 4× jinak: zkuste tyhle slané i sladké recepty

Už od začátku března si lidé dělali kvůli pandemii zásoby potravin. Pokud se vám doma nahromadila i rýže, využijte toho a udělejte si hody, ve kterých hraje rýže hlavní roli. Vybrali jsme slané i sladké recepty, které neznáte.

Rýži milují hlavně v Asii, ale své místo si našla i v české kuchyni. Zvlášť v době koronaviru zmizely krabice s rýží z obchodů jako první – není divu, rýže je totiž levná, trvanlivá potravina, která se dobře skladuje. A navíc ji připravíte na desítky způsobů.

Než se pustíte do vaření, ověřte si, jakou rýži doma máte. Každý druh se totiž hodí na přípravu jiného jídla. Druhů existuje víc, vám ale stačí, když si zapamatujete základní rozdělení na:

  • kulatozrnnou rýži – drobná kulatá zrna jsou po uvaření velmi měkká a lepivá, hodí se proto spíš na přípravu krémových pokrmů, nákypů nebo mléčných kaší, typickým druhem je rýže arborio nebo carnaroli,
  • dlouhozrnnou rýži – i po uvaření jsou delší špičatá zrnka stále sypká a oddělená, dlouhozrnná rýže je ideální na dušení nebo jako příloha k masu, v obchodě hledejte třeba basmati nebo jasmínovou rýži.

Připravte si rýži naslano

Už dávno neplatí, že se rýže hodí jen jako obyčejná příloha k pečenému kuřeti. Připravíte z ní třeba polévku nebo plnohodnotný hlavní chod.

Orientální rýžová polévka

Máte-li rádi orientální chutě, uvařte si čínskou rýžovou polévku – svou lehce pikantní zázvorovou chutí vás dostane. Nachystejte si na ni:

  • hrnek rýže (ideálně jasmínové),
  • 4 hrnky vody,
  • kuřecí maso,
  • zázvor,
  • jarní cibulku,
  • sójovou omáčku
  • a sůl.

Jak na to:

  1. Rýži propláchněte a dejte do hrnce. Zalijte vodou, osolte a nechte vařit.
  2. Přidejte kousky kuřecího masa a trochu zázvoru – ten nijak nekrájejte, vhoďte do hrnce klidně část kořene vcelku.
  3. Všechno promíchejte a přiveďte k varu. Jakmile polévka probublává, stáhněte plamen na minimum a vařte asi hodinu, až bude rýže i maso měkké.
  4. Hotovou polévku nalijte do misky, posypte nakrájenou jarní cibulkou a tenkými plátky zázvoru. Nakonec ještě dochuťte sójovou omáčkou.

Někteří kuchaři podávají čínskou rýžovou polévku i s vajíčkem. • 

Smažená rýže s vejcem

Pokud vám zbyla uvařená rýže ze včerejší večeře, tahle smažená pochoutka je nejlepší způsob, jak ji zpracujete. Na 4 porce potřebujete:

  • 300 gramů dlouhozrnné rýže,
  • 2 vejce,
  • slaninu,
  • jarní cibulku,
  • 100 gramů cukrového hrášku,
  • olej,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Do pánvičky kápněte trochu oleje. Až se rozpálí, osmahněte na něm nakrájené plátky slaniny dokřupava.
  2. Přidejte uvařenou rýži a orestujte ji, vhoďte do pánve také nasekané hráškové lusky a jarní cibulku.
  3. Zatím si připravte vajíčka a v oddělené nádobě je rozšlehejte s trochou soli a pepře.
  4. Jakmile je rýžová směs v pánvi orestovaná, odhrňte ji směrem ke krajům pánve tak, aby vám uprostřed vznikl prostor. Tam vajíčka nalijte a postupně smíchejte s rýží.
  5. Až jsou vejce hotová (mají podobnou konzistenci, jako když děláte míchaná vajíčka), pánev odstavte a servírujte.

>> Ideální pro smažení rýže je hlubší pánev wok – sežente ji na MALL.CZ. <<

Máte-li rádi jídlo pikantní, přidejte při smažení do pánve ještě nakrájené stroužky česneku. • 

Vyzkoušejte sladké rýžové recepty

Rýži připravíte stejně chutně i jako dezert nebo sladkou svačinu. Vyzkoušejte třeba domácí mléčnou rýži nebo čokoládové rizoto.

Mléčná rýže s ovocem

Hodí se ke svačině a připravíte ji v mnoha příchutích – stačí přidat ovoce, na které máte zrovna chuť. Pro 4 uvaříte mléčnou rýži z:

  • 300 gramů rýže (ideálně carnaroli),
  • 1 litru mléka,
  • 2 lžic moučkového cukru,
  • vanilkového lusku (nebo vanilkového cukru).

Jak na to:

  1. Do hrnce nasypte rýži, nalijte mléko a zahřejte. Až mléko začne probublávat, přidejte cukr a vyškrábněte do hrnce semínka z vanilkového lusku. Pokud ho nemáte, použijte místo něj trochu vanilkového cukru.
  2. Všechno vařte, dokud rýže nezměkne – zabere vám to kolem 20–30 minut. Mléko se rádo připaluje, pořád ho proto míchejte.
  3. Hlídejte si také konzistenci, jídlo by mělo vypadat jako hustá kaše. Pokud se mléko vyvařilo, klidně trochu přilijte.
  4. Servírujte s nakrájeným ovocem, hodí se například jahody, třešně, meruňky nebo švestky.

Mléčnou rýži ještě vylepšíte třeba karamelem nebo kompotovaným ovocem. • 

Čokoládovo-hruškové rizoto

Rizoto vaří z rýže spousta lidí, ale zkuste ho jednou připravit nasladko. Na 4 porce si nachystejte:

  • 2 hrušky,
  • citron,
  • 100 gramů rýže (ideálně arborio),
  • 500 mililitrů mléka,
  • 250 gramů cukru krupice,
  • 100 gramů čokolády,
  • 2 lžíce másla,
  • vodu
  • a celou skořici.

Jak na to:

  1. Do misky nalijte vodu a vymačkanou šťávu z citronu. Pak oloupejte hrušky, překrojte je na půl, zbavte jádřince a vhoďte do studené vody s citronem. Díky tomu vám hrušky nezhnědnou.
  2. Mezitím přiveďte k varu 750 mililitrů vody s krupicí a skořicí. Počkejte, až se cukr rozpustí, a přihoďte do hrnce hrušky. Vařte, dokud nezměknou – trvá to asi 10–15 minut. Pak hrnec odstavte z plamene a hrušky nechte ve sladkém nálevu vychladnout.
  3. V rendlíku rozpusťte máslo a zhruba 2–3 minuty na něm za stálého míchání restujte rýži.
  4. Přilijte do rendlíku část horkého mléka a přiveďte k varu. Jakmile se mléko vyvaří, přilijte další část a vařte, dokud rýže nezměkne. Poslední várku mléka nenechte vyvařit úplně, ať je rizoto krémové.
  5. Nakonec vmíchejte do rendlíku nalámanou čokoládu (čím víc procent má, tím lépe) a nechte rozpustit.
  6. Čokoládové rizoto podávejte s povařenou hruškou. A pokud chcete, talíř ještě posypte plátky mandlí.

>> Všechny pomocníky na vaření najdete na MALL.CZ. <<

Čokoládové rizoto chutná skvěle s hruškou, ale i jiným ovocem – vyzkoušejte ho třeba s čerstvými jahodami. • 

Náš tip: Podívejte se, jaká další rychlá jídla si zvládnete uvařit i v izolaci – poradí vám Koko v pořadu Menutovka na MALL.TV.

Rýže pomáhá i vašemu zdraví

Dopřejte si rýžové hody častěji – kromě toho, že si pochutnáte, uděláte také něco pro své zdraví. Tahle obilovina totiž obsahuje vitamíny B a E, ale také minerály jako železo, zinek nebo vápník. Navíc:

  • posiluje imunitu,
  • zlepšuje trávení a zbavuje tělo škodlivin,
  • snižuje krevní tlak,
  • je prevencí proti ledvinovým kamenům.

Rýži si pro její skvělé vlastnosti oblíbili i kulturisté – má nízký obsah cholesterolu a je dobrým zdrojem sacharidů, takže pomáhá nabírat svalovou hmotu. Navíc neobsahuje lepek, takže si na rýžových dobrotách mohou pochutnat i lidé, kteří drží bezlepkovou dietu.

>> Inspirujte se také na rychlé obědy, které uvaříte i při home office. <<

Nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Rychle a s ohledem na dodržení bezpečnostních pravidel vám dovezeme všechno, co vám doma chybí.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.