Pusťte se do vaření s dětmi: kdy, proč a jak nejlépe začít | Blog Mall.cz

Pusťte děti do kuchyně: proč vařit s dětmi a kterým receptem začít

Vaření s dětmi není jen legrace, která vás s prckem sblíží. Dítě se díky němu naučí také samostatnosti, zručnosti nebo stravovat zdravě. Poradíme vám, kdy a jak se společným vařením začít a přihodíme i tip na první recept.

Proč vařit s dětmi

  1. Děti si začnou vážit jídla. Zjistí, že potraviny mají hodnotu, nesmí se jimi plýtvat a že za každým talířem, který jim přistane na stole, je spousta úsilí, času a trpělivosti.
  2. Vaření v útlém věku je pro děti prvním krokem na cestě k samostatnosti. Už po prvních společně uvařených pokrmech budete mít jistotu, že se o sebe v budoucnu dokážou postarat a zvládnou si samy uvařit. S vlastnoručně připravenými jídly navíc roste sebedůvěra, trpělivost a disciplína. Plus jak říkaly naše babičky – vlastnoručně uvařené jídlo nejlépe chutná.
  3. Děti si v kuchyni otestují vyzkouší základy fyziky, biologie a matematiky. Například měřením hmotnosti a objemu ingrediencí, sledováním odpařující se vody nebo pozorovávním vlivu tepla na suroviny.
  4. Vaření je především ruční práce, takže si děti procvičí motorické dovednosti a potrénují svoji zručnost, což je zejména v dnešní digitálně době cenná zkušenost.
  5. Při společném vaření se děti naučí komunikaci a spolupráci. Proto děti, které doma vaří, obvykle excelují ve školních skupinových aktivitách. S tím souvisí i odpovědnost, protože děti rychle pochopí, že každé vaření s sebou nese i úklid a umývání nádobí.
  6. Podle dietologů si děti na vaření rychle zvyknou a sníži se šance, že v budoucnu propadnou nezdravým jídlům z polotovarů a fast foodům. Od malička je tak budete motivovat k zdravému stravování.

Děti, které doma vaří, jsou typicky zručnější než většina jejich vrstevníků.Děti, které doma vaří, jsou typicky zručnější než většina jejich vrstevníků.

>> Přečtěte si rady, které zjednoduší život každé mamince. <<

Kdy mohou děti začít s vařením

Ač to zní neuvěřitelně, tak začněte už u miminek. Děti do 3 let sice pořádně neudrží vařečku, ale minimálně je občas posaďte na nosič a nechte je, ať vás během vaření pozorují. Díky tomu kuchyňské prostředí průběžně navnímají, sžijí se s ním a ochotněji pak přiloží ruku k dílu. Do prvního společného vaření se pusťte mezi 3. a 5. rokem.

Děti mají v kuchyni tendenci tropit hlouposti. Během vaření je proto pečlivě hlídejte, ať si vyváděním neublíží.Děti mají v kuchyni tendenci tropit hlouposti. Během vaření je proto pečlivě hlídejte, ať si vyváděním neublíží.

Jak s dětmi v kuchyni postupovat

Zpočátku děti nepouštějte k tepelné úpravě a od trouby nebo sporáku je držte v bezpečné vzdálenosti. Jako první dětem přidělte přípravné činnosti. Než se pustí do akce, vždy jim nejprve ukažte, jak se daná činnost správně dělá. Klidně je chyťte za ruku a navádějte je. Nechte je třeba:

  • opláchnout ovoce nebo zeleninu,
  • natrhat salát,
  • míchat, tvarovat a vykrajovat těsto,
  • dochutit jídlo solí, kořením nebo strouhaným sýrem
  • nebo mazat pomazánku.

Jakmile si děti osvojí tyto základy, začněte s krájením přísad a první tepelnou úpravou. Vysvětlete jim, proč musí dávat pozor, ale zároveň je uklidněte, že pokud se budou držet vašich rad, tak jim nic nehrozí.

Poprvé nechte děti tepelně upravovat ohříváním na pánvi. Zde totiž nehrozí, že se opaří horkou vodou. Nechte je vařit pouze na první řadě plotýnek a na nízký ohřev. Nechte je takto připravit třeba míchaná vajíčka nebo palačinky.

>> Pánev na společné vaření pořídíte na MALL.CZ. <<

Jakmile si budou děti s pánvičkou jisté v kramflecích, můžete přejít k vaření v hrnci. Nenechávejte je ale slívat vodu. Vyberte buď pokrmy, které se slívat nemusí, nebo u kterých jídlo jen vylovíte z hrnce. Pro tyto účely se skvěle hodí polévky.

K troubě děti pusťte až ve chvíli, kdy jim budete v kuchyni plně důvěřovat, ideálně ne dříve jak v 8 letech. Ukažte dětem, jak se trouba otvírá a jak u ní bezpečně stát. Pro první seznámení s troubou dobře poslouží moučníky jako třeba bábovka nebo muffiny.

>> Formy na muffiny i bábovky najdete na MALL.CZ. <<

Tip na první recept: pizza šneci z listového těsta

Přivítat děti ve světě vaření prostřednictvím pizza šneků má několik výhod:

  • příprava zahrnuje snadné kroky, které zvládnou i nejmenší děti,
  • proces přípravy je hravý a připomíná hry ve výtvarné výchově,
  • je to velká dobrota, takže děti pořádně namotivujete.

Pizza šneci jsou oblíbená pochoutka malých i velkých.Pizza šneci jsou oblíbená pochoutka malých i velkých.

Připravte si:

  • chlazené listové těsto,
  • 100 g anglické slaniny,
  • 100 g goudy,
  • hrst baby špenátu,
  • 70 g rajčatového protlaku,
  • vejce,
  • stroužek česneku,
  • lžičku bazalkového pesta,
  • oregano,
  • sůl. 

A pusťte se do toho

  1. Nejprve připravte pizza náplň. Dejte do misky rajčatový protlak, bazalkové pesto, najemno nasekaný česnek a dochuťte solí a oreganem. Nechte dítko, ať obsah misky promíchá.
  2. Vyválejte listové těsto a pak dítko nechte, ať po něm náplň rozetře. Pohlídejte ale, ať cca 5 cm horního okraje zůstane prázdných.
  3. Společně na těsto rozložte plátky anglické slaniny, sýru a lístky baby špenátu.
  4. Nechtě dítko, ať těsto odspodu pevně sroluje. Pak roládu nakrájejte a mezitím dítě nechte, ať šneky skládá na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Před pečením ještě každého šneka potřete rozšlehaným vejcem.
  6. Vložte šneky do trouby a pečte je na 200 stupňů zhruba 15 minut. Pak už si jen pochutnejte na společném výtvoru.

>> Upečte si s dětmi muffiny podle našich receptů. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.