Jak poznáte čerstvé exotické ovoce? | Blog Mall.cz

Jak poznáte čerstvé exotické ovoce?

Na vánoční stůl už dávno nepatří jen to, co se vypěstuje v české kotlině, ale i ovoce z dalekých krajů. Poradíme, jak určíte, jestli jsou ananas, mango, avokádo, kokos a další exotické kousky čerstvé, a jak se vlastně jedí.

Ananas

Ananas má na vánočním stole své královské místo. Jak by ne, když jeho listy tvoří tak pěknou korunu. Listy vám také napoví, jestli je čerstvý, nebo ne.

„Zralý ananas poznáte podle vnitřního lístku. Když jde lísteček z koruny až moc snadno vytáhnout, už má ananas něco za sebou a je přestárlý. U přezrálých nebo nahnilých plodů dokonce lístek ze středu sám vypadává a v koruně nedrží. Ideální je, když list klade mírný odpor, ale přesto ho zvládnete snadno vytáhnout – pak je ananas zralý tak akorát. Ananas si také osahejte, měl by být pevný.”

Jan Krumpholc, manažer prodeje, Hortim International s.r.o.

Pokud ananas kupujete s tím, že ještě dozraje jako banány, tak se zklamete. Ananas po odtržení nedozrává. Jeho čerstvost si musíte ohlídat přímo při nákupu.

A jak ho nejsnadněji zpracujete? Existuje spousta způsobů, měli byste se ale zbavit vnější tvrdé slupky a tvrdšího vnitřku:

  • Uřízněte korunu ananasu.
  • Odkrojte tvrdou slupku.
  • Ananas podélně rozčtvrťte.
  • Vykrojte z každé čtvrtiny tvrdý střed.
  • Sladkou a měkkou dužinu už jen pokrájejte na kostičky.

Náš tip: Listovou korunu nevyhazujte. Nechejte ji zakořenit a vypěstujte nový ananas.

Ananas pomáhá při snížení rizika trombózy, čištění ledvin a odbourávání celulitidy. • 

Kokos

Čerstvý kokos se s tím sušeným nemůže rovnat. Krásně voní, chutná nasládle a klidně zastoupí zdravou svačinku.

Čerstvý kokos poznáte hlavně podle toho, jestli v něm ještě šplouchá voda. Pokud ano, je to dobré znamení – čím je jí víc, tím líp. V obchodě se s ním tedy nestyďte zatřást přímo u ucha. Také byste měli vidět, že nikde nemá naprasklou nebo porušenou skořápku.

Jak takový kokos otevřete i bez mačety? Pořádně si ho prohlédněte. Na jeho vršku najdete tři dírky. Nehtem při zmáčknutí poznáte, která je měkká (je to vždy jenom jedna z nich). Tuto dírku propíchněte třeba šroubovákem a nechejte z kokosu vytéct vodu.

Abyste ořech rozlouskli, strčte ho na chvíli do rozpálené trouby, kde povolí. Pak ho nechejte chvíli vychladnout, zabalte ho do utěrky a párkrát do něj klepněte kladivem. Dužinu od slupky už oddělíte obyčejným jídelním nožem.

Náš tip: Otevřený kokos spotřebujte co nejdříve, rychle se totiž kazí. A to i když z něj jenom vypustíte šťávu, ale necháte ho vcelku. Že je zkažený poznáte podle nakyslého zápachu a změny barvy dužiny z bílé na nahnědlou nebo nažloutlou.

V kokosu nešplouchá mléko, ale voda. Kokosové mléko vzniká až zpracováním dužiny. • 

>> Uvařte si doma pochoutky z vánočních trhů. <<

Mango

Zralé mango poznáte docela snadno. Aby v sobě mělo dostatek šťávy a nebylo kyselé, musí být měkké. Při nákupu ho tedy opatrně zmáčkněte prstem, zralé mango je měkké a pružné asi jako zralá broskev.

Při zpracování budete potřebovat ostrý nůž:

  • nejdřív mango podélně rozřízněte,
  • pak z něj odstraňte velkou pecku,
  • do dužiny vyřízněte mřížku (pozor, abyste při tom neporušili slupku),
  • slupku prohněte a kostičky dužiny od ní odřízněte.

Avokádo

Avokádo se označuje jako superpotravina. Není divu, obsahuje v sobě totiž velmi zdravé tuky, které jsou pro naše tělo cenné a můžete je jíst i při zvýšeném cholesterolu. Jak si v obchodě vyberete to pravé?

„Existují zelené a hnědé odrůdy avokáda. Ty hnědé se označují jako „ready to eat“ – to znamená, že jsou dozrálé a můžete je rovnou konzumovat. Vždy by ale měla být avokáda měkká tak akorát. Poznáte to podle stopky. Nesmí na ní být plíseň (nesmí být avokádo okolo stopky bílé) a když na ni zmáčknete, nesmí se stopka propadnout dovnitř.”

Jan Krumpholc, manažer prodeje, Hortim International s.r.o.

Při zpracování avokádo podélně rozřízněte, do pecky zasekněte nůž a tím ji snadno vyndáte. Dužinu pak vyloupněte lžičkou.

Pozor ale na správné skladování avokáda:

„Máte-li doma tvrdé avokádo a chcete, aby vám dřív dozrálo, skladujte ho pohromadě s jablky nebo jiným ovocem, které vylučuje etylen (dozrávací plyn).”

Jan Krumpholc, manažer prodeje, Hortim International s.r.o.

Pomelo

Tohle trendy ovoce vypadá jako velký grep, na rozdíl od grepu je ale sladší. Zralé pomelo je šťavnaté, při nákupu se vyhýbejte vyschlým kouskům. Dobré je nevybírat pomelo přímo zelené, ale nažloutlé nebo naoranžovělé. Když ho lehce zmáčknete prstem, mělo by být měkké.

Před jídlem pomelo oloupejte jako pomeranč a jednotlivé měsíčky zbavte bílého povlaku.

Granátové jablko

Granátovému jablku se přezdívá ovoce lásky. Do jeho sladké a šťavnaté chuti se zamilujete i vy, musíte si ho ale v obchodě správně vybrat. Nenechejte se odradit vzhledem slupky, která na chuť nemá vliv. Jablko pro kontrolu kvality potěžkejte v ruce. Pokud je těžší, než byste vzhledem k jeho velikosti čekali, pak jste narazili na pěkný kousek.

Tohle jablko sníte tak, že ho jednoduše rozříznete a červená semínka vyjíte lžičkou. Granátovou svačinkou dostanete do těla dávku antioxidantů a zaženete bacily. Slupka se u granátového jablka nejí, můžete ji hodit do kompostu.

Ne nadarmo se mu říká granátové jablko. Jeho barva připomíná granáty, drahé kameny. • 

Kaki

Vypadá jako oranžové jablko, ale je měkčí a má pevnější slupku. Kaki pochází z Asie a do našich obchodů se poslední dobou dostává více a více.

Zdravé kaki poznáte podle toho, že má pěknou a neporušenou slupku a na omak je měkké, ale pořád pevné. Pokud kaki neplánujete jíst hned, kupte spíš tvrdší kousky, rychle totiž dozrávají.

Kaki někteří chutí a konzistencí přirovnávají ke kiwi. Podobně se také jí. Prostě ho rozřízněte a dužinu vyjezte lžičkou.

>> Vyberte si prostírání na vánoční stůl z nabídky MALL.CZ. <<

Kaki se do zimy hodí, protože nabíjí energií a posiluje imunitu. Obsahuje totiž spoustu vitamínu C. • 

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.