1. Domácí trdelník
Vypadá jako větší dutá kremrole a na vánočních trzích se na něj stojí fronty. I když Češi přijali trdelník za svůj, původně pochází z Rumunska a za národní symbol ho považují i v Maďarsku.
Chcete-li si na zatočené dobrotě pochutnat, jde to i v teple domova. Připravte si na něj:
- 250 gramů polohrubé mouky,
- 10 gramů droždí,
- 40 gramů másla,
- 15 gramů moučkového cukru,
- 120 mililitrů mléka,
- celé vejce,
- špetku soli,
- trošku oleje na potření formičky,
- bílek a směs cukru a skořice na obalení.
Jak na to:
- Nejprve si připravte kvásek – do vlažného mléka nasypejte trošku cukru a nadrobte kvasnice. Přikryjte mísu utěrkou a počkejte, až kvásek vzejde.
- Pak přidejte ke kvásku mouku, změklé máslo, zbytek mléka, cukru a celé vejce. Nezapomeňte ani na špetku soli a všechny suroviny důkladně promíchejte.
- Zadělané těsto nechte asi 40 minut kynout na teplém místě, ideálně mísu přikryjte utěrkou a dejte třeba na parapet nad radiátor.
- Jakmile je těsto vykynuté, ještě ho propracujte. Pak těsto vyválejte a rozkrájejte na proužky široké asi 1,5 centimetru nebo klidně jen vyválejte z kousku těsta dlouhého hada.
- Připravte si formičky na kremrole – pokud je nemáte, stejně dobře vám poslouží i oblé zavařovací sklenice. Formičky nebo sklenice obalte alobalem, potřete trochou oleje a obtočte proužky těsta tak, aby se překrývaly a při pečení se těsto spojilo.
- Nakonec trdelník potřete bílkem a obalte ve směsi cukru a mleté skořice.
- Obtočené sklenice nebo formičky postavte na plech a pečte na 180 °C. Trdelník důkladně hlídejte, v troubě mu stačí jen 10 minut. Aby se upekl rovnoměrně, v polovině času formičku nebo sklenici obraťte vzhůru nohama.
- Jakmile je hotovo, můžete na závěr trdelník ještě jednou obalit ve sladké směsi.
2. Langoše jako od babičky
Sladkého je na Vánoce všude dost. Jestli se vám sbíhají sliny na slanou chuťovku, udělejte si domácí langoše, které budou chutnat ještě lépe než ty trhové. Stačí vám na ně:
- 350 mililitrů mléka,
- 500 gramů hladké mouky,
- 42 gramů droždí,
- půl lžičky cukru,
- půl lžičky soli
- a olej na smažení.
Jak na to:
- Stejně jako u trdelníku začněte přípravou kvásku – do vlažného mléka nasypejte cukr a nadrobte droždí. Nechte chvíli odpočinout, dokud kvásek nevzejde.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a kvásek. Všechno důkladně promíchejte a vypracujte v hladké těsto. To dejte asi na půl hodiny kynout.
- Jakmile je hotovo, začněte tvarovat langoše. Buď vytvořte z kousku těsta bochánek a prsty ho roztáhněte na placku, nebo těsto vyválejte na silnější plát (asi 2 centimetry) a větší sklenicí z něj vykrajujte kolečka.
- V pánvi nebo hrnci rozehřejte větší vrstvu oleje a placky osmažte z obou stran do zlatova. Osmažený langoš ještě před podáváním položte na papírový ubrousek, aby z něj okapal přebytečný tuk.
A s čím langoše podávat? Českou klasikou je kečup a nastrouhaný sýr. Přidat můžete ale klidně kostičky šunky a nebo vyměňte rajčata za prolisovaný česnek utřený se solí.
3. Pečené kaštany, které mají říz
Další vánoční klasikou jsou pečené kaštany. Kromě toho, že mají příjemně nasládlou chuť, jsou také vitamínovou bombou a pomůžou vám zahnat únavu i stres. Nezapomeňte je ale vždy předem tepelně upravit, syrové se nejí. Klíčová je přitom správná příprava:
- Kaštany nejprve důkladně očistěte a pak nařízněte slupku – to je důležité, aby se vám po upečení kaštany dobře loupaly. Nařízněte ji na vypouklé straně do tvaru písmene X, řez by měl být dlouhý asi 3 centimetry a hluboký několik milimetrů.
- Nařízlé kaštany vyskládejte na plech řezem nahoru a dejte do předehřáté trouby na 200 °C. Nechte je tam asi 15–20 minut.
- Slupka postupně ztmavne a řez se rozevře, v té chvíli kaštany vyndejte. Když je tam necháte moc dlouho, slupka zčerná a kaštany zhořknou.
Po vytažení z trouby dlouho neotálejte. Upečené kaštany loupejte ještě teplé, dokud je slupka měkká a poddajná.
4. Vánoční punč, který zahřeje
Až budete mlsat sladké i slané dobroty, připravte si i něco na zapití – třeba tradiční vánoční punč. Budete na něj potřebovat:
- půl litru vody,
- půl litru vína,
- 130 mililitrů rumu,
- 140 gramů cukru,
- pomeranč,
- citron
- a koření (celou skořici, hřebíček, badyán).
Jak na to:
- Do hrnce nalijte vodu, smíchejte ji s cukrem, přidejte koření a nechte projít varem. Jen tak se vám dostatečně uvolní chuť koření a punč bude silný.
- Pak stáhněte plamen na minimum, aby voda nevřela, a přilejte vymačkanou pomerančovou a citronovou šťávou. Nezapomeňte ani na rum a víno podle své chuti – punč můžete vyrobit z bílého i červeného. Množství v receptu je orientační, jestli chcete, aby byl punč ostřejší, klidně přilejte rumu víc.
- Jakmile je punč hotový, nalejte ho do sklenic a vhoďte dovnitř kousky nakrájeného ovoce.
A když budete ve vánoční náladě, prozkoumejte našeho vánočního rádce a pořiďte pod stromeček dárky pro své blízké.
Které pochoutky z vánočních trhů máte nejraději? Napište nám do komentářů, jaké jídlo si nikdy nenecháte ujít.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.