Sladké, ale přesto dietní: poznejte výhody vaření s hruškami

Sezóna hrušek vrcholí, a proto je ideální čas proměnit je v nějaké dobroty. Prozradíme vám, proč jsou hrušky zdravé, jak si je připravíte a přihodíme pár receptů na sladká i slaná jídla.

V hruškách se ukrývá spousta prospěšných látek a vitamínů, takže rčení o tom, že jablko denně vás uchrání před doktorem, platí i pro hrušky. Hrušky jsou plné tříslovin a pektinu, díky čemuž čistí střeva, odstraňují zácpu a chrání před dalšími potížemi s trávicí soustavou.

Hruškou ke zdraví

Velká část vitamínů se nachází těsně pod slupkou, takže hrušky zbytečně neloupejte. A k čemu vám hrušky budou dobré?

  • Kyselina listová pomáhá s krvetvorbou,
  • vitamíny C a B posílí vaši imunitu (například odvar z hrušek je vhodný při teplotách),
  • vysoký obsah vápníků prospěje vašemu zažívání
  • a draslík pomůže při poruchách srdeční činnosti.

Syrové hrušky jezte vždy se slupkou, neboť je velmi zdravá. Pouze při vaření hrušky pro lepší konzistenci loupejte.Syrové hrušky jezte vždy se slupkou, neboť je velmi zdravá. Pouze při vaření hrušky pro lepší konzistenci loupejte.

I přestože jsou hrušky sladké, mají nízkou energetickou hodnotu a nízký obsah cukru. Jde tedy o ideální stravu při redukčních dietách.

Koláč i kotletka

A co si s hruškami počít? Můžete je jíst za syrova, vařit, péct, kompotovat i sušit. Z hrušek připravíte celou řadu lahodných dezertů a moučníků, ale skvěle se hodí také k masu a slaným pokrmům. Jsou velmi oblíbené jako pyré, čatný nebo povidla.

1. Hruškový koláč

Nudí vás už jablečné koláče? Zkuste hruškový! Příprava je stejně jednoduchá a výsledná dobrota je chuťově výraznější.

Ingredience:

  • 6 zralých hrušek,
  • 150 g hladké mouky,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 125 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • 3 lžíce oleje,
  • 1 kypřicí prášek,
  • 80 g másla a kousek másla na vymaštění,
  • citronová šťáva,
  • rum,
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • a špetka soli.

Postup:

1. Oloupejte hrušky, odstraňte z nich jadřince a nakrájejte je na půlky. Poté je pokapejte citronovou šťávou a dejte odležet.

2. V míse rozšlehejte krupicový cukr a vajíčka se špetkou soli. Po částech vmíchejte mouku, kypřicí prášek, mléko a olej.

3. Formu vytřete máslem a vysypte moukou. Nalijte do ní ⅔ těsta a rovnoměrně na něj položte hrušky. Následně dolijte zbytek těsta.

4. Předehřejte si troubu na 180 stupňů a pečte koláč zhruba 45 minut.

5. Máslo rozpusťte s pár kapkami rumu a krystalovým cukrem a směsí koláč přelijte.

Jablečný koláč zná každý, tak zkuste návštěvu okouzlit hruškovým koláčem.Jablečný koláč zná každý, tak zkuste návštěvu okouzlit hruškovým koláčem.

2. Vepřové kotlety na hruškách

Hrušky se skvěle hodí ke kuřecímu a vepřovému masu, a proto by byla škoda toho nevyužít. Tuto jednoduchou dobrotu si připravíte do 30 minut a pochutnáte si na ní například s bramborem.

Ingredience:

  • 4 vepřové kotlety,
  • 2 větší hrušky,
  • 2 červené cibule,
  • 50 g plísňového sýra,
  • 1 lžíce slunečnicového oleje,
  • sůl, pepř a rozmarýn.

Postup:

1. Oloupejte hrušky, vyjměte z nich jadřince a nakrájejte je na čtvrtky. Nakrájejte také cibuli na klínky a sýr na kostičky.

2. Menší pekáč pokapejte olejem a rozehřejte na plotně (můžete i přes dva hořáky). Přidejte do něj cibuli, hrušky, nasekaný rozmarýn a vše osolte a opepřete.

3. Jakmile směs začne karamelizovat, přidejte do pekáče osolené a opepřené kotletky a z každé strany je zhruba dvě a půl minuty opékejte.

4. Nakonec maso posypejte sýrem a vložte do trouby rozehřáté na 220 stupňů. Jakmile se sýr začne rozpouštět, můžete pekáč vyndat a jídlo podávat.

Hrušky skvěle chutnají také se šunkou a sýrem. Této kombinace můžete využít například u přípravy chlebíčků.Hrušky skvěle chutnají také se šunkou a sýrem. Této kombinace můžete využít například u přípravy chlebíčků.

3. Hrušková povidla

Oslaďte si příchod nového dne a posnídejte hrušková povidla třeba s pečivem. Skvěle se také hodí jako náplň do kynutých knedlíků nebo jako poleva na koláč.

Ingredience:

  • 2 kg hrušek,
  • 200 g třtinového cukru,
  • 200 ml vody,
  • 1 citrón,
  • 1 špalíček skořice
  • a 2 hřebíčky.

Postup:

1. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky.

2. Vložte je do hrnce se zhruba 200 ml vody a 20 minut je vařte.

3. Přidejte do hrnce cukr, koření a šťávu z citronu. Vše promíchejte a obsah hrnce přelijte do pekáče.

4. Rozehřejte si troubu na 90 stupňů a pekáč do ní vložte. Nechte směs zhruba tři hodiny odpařovat do zhoustnutí a občas ji zamíchejte. Po vytažení z touby nezapomeňte zbylou skořici a hřebíčky.

5. Povidly naplňte zavařovací sklenice a po uzavření je postavte víčkem dolů. Jakmile vychladnou, můžete je začít skladovat v chladné místnosti.

Jaké dobroty z hrušek máte nejradši vy? Napište nám své tipy do komentářů.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025