Sladké, ale přesto dietní: poznejte výhody vaření s hruškami | Blog Mall.cz

Sladké, ale přesto dietní: poznejte výhody vaření s hruškami

Sezóna hrušek vrcholí, a proto je ideální čas proměnit je v nějaké dobroty. Prozradíme vám, proč jsou hrušky zdravé, jak si je připravíte a přihodíme pár receptů na sladká i slaná jídla.

V hruškách se ukrývá spousta prospěšných látek a vitamínů, takže rčení o tom, že jablko denně vás uchrání před doktorem, platí i pro hrušky. Hrušky jsou plné tříslovin a pektinu, díky čemuž čistí střeva, odstraňují zácpu a chrání před dalšími potížemi s trávicí soustavou.

Hruškou ke zdraví

Velká část vitamínů se nachází těsně pod slupkou, takže hrušky zbytečně neloupejte. A k čemu vám hrušky budou dobré?

  • Kyselina listová pomáhá s krvetvorbou,
  • vitamíny C a B posílí vaši imunitu (například odvar z hrušek je vhodný při teplotách),
  • vysoký obsah vápníků prospěje vašemu zažívání
  • a draslík pomůže při poruchách srdeční činnosti.

Syrové hrušky jezte vždy se slupkou, neboť je velmi zdravá. Pouze při vaření hrušky pro lepší konzistenci loupejte.

I přestože jsou hrušky sladké, mají nízkou energetickou hodnotu a nízký obsah cukru. Jde tedy o ideální stravu při redukčních dietách.

Koláč i kotletka

A co si s hruškami počít? Můžete je jíst za syrova, vařit, péct, kompotovat i sušit. Z hrušek připravíte celou řadu lahodných dezertů a moučníků, ale skvěle se hodí také k masu a slaným pokrmům. Jsou velmi oblíbené jako pyré, čatný nebo povidla.

1. Hruškový koláč

Nudí vás už jablečné koláče? Zkuste hruškový! Příprava je stejně jednoduchá a výsledná dobrota je chuťově výraznější.

Ingredience:

  • 6 zralých hrušek,
  • 150 g hladké mouky,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 125 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • 3 lžíce oleje,
  • 1 kypřicí prášek,
  • 80 g másla a kousek másla na vymaštění,
  • citronová šťáva,
  • rum,
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • a špetka soli.

Postup:

1. Oloupejte hrušky, odstraňte z nich jadřince a nakrájejte je na půlky. Poté je pokapejte citronovou šťávou a dejte odležet.

2. V míse rozšlehejte krupicový cukr a vajíčka se špetkou soli. Po částech vmíchejte mouku, kypřicí prášek, mléko a olej.

3. Formu vytřete máslem a vysypte moukou. Nalijte do ní ⅔ těsta a rovnoměrně na něj položte hrušky. Následně dolijte zbytek těsta.

4. Předehřejte si troubu na 180 stupňů a pečte koláč zhruba 45 minut.

5. Máslo rozpusťte s pár kapkami rumu a krystalovým cukrem a směsí koláč přelijte.

Jablečný koláč zná každý, tak zkuste návštěvu okouzlit hruškovým koláčem.

2. Vepřové kotlety na hruškách

Hrušky se skvěle hodí ke kuřecímu a vepřovému masu, a proto by byla škoda toho nevyužít. Tuto jednoduchou dobrotu si připravíte do 30 minut a pochutnáte si na ní například s bramborem.

Ingredience:

  • 4 vepřové kotlety,
  • 2 větší hrušky,
  • 2 červené cibule,
  • 50 g plísňového sýra,
  • 1 lžíce slunečnicového oleje,
  • sůl, pepř a rozmarýn.

Postup:

1. Oloupejte hrušky, vyjměte z nich jadřince a nakrájejte je na čtvrtky. Nakrájejte také cibuli na klínky a sýr na kostičky.

2. Menší pekáč pokapejte olejem a rozehřejte na plotně (můžete i přes dva hořáky). Přidejte do něj cibuli, hrušky, nasekaný rozmarýn a vše osolte a opepřete.

3. Jakmile směs začne karamelizovat, přidejte do pekáče osolené a opepřené kotletky a z každé strany je zhruba dvě a půl minuty opékejte.

4. Nakonec maso posypejte sýrem a vložte do trouby rozehřáté na 220 stupňů. Jakmile se sýr začne rozpouštět, můžete pekáč vyndat a jídlo podávat.

Hrušky skvěle chutnají také se šunkou a sýrem. Této kombinace můžete využít například u přípravy chlebíčků.

3. Hrušková povidla

Oslaďte si příchod nového dne a posnídejte hrušková povidla třeba s pečivem. Skvěle se také hodí jako náplň do kynutých knedlíků nebo jako poleva na koláč.

Ingredience:

  • 2 kg hrušek,
  • 200 g třtinového cukru,
  • 200 ml vody,
  • 1 citrón,
  • 1 špalíček skořice
  • a 2 hřebíčky.

Postup:

1. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky.

2. Vložte je do hrnce se zhruba 200 ml vody a 20 minut je vařte.

3. Přidejte do hrnce cukr, koření a šťávu z citronu. Vše promíchejte a obsah hrnce přelijte do pekáče.

4. Rozehřejte si troubu na 90 stupňů a pekáč do ní vložte. Nechte směs zhruba tři hodiny odpařovat do zhoustnutí a občas ji zamíchejte. Po vytažení z touby nezapomeňte zbylou skořici a hřebíčky.

5. Povidly naplňte zavařovací sklenice a po uzavření je postavte víčkem dolů. Jakmile vychladnou, můžete je začít skladovat v chladné místnosti.

Jaké dobroty z hrušek máte nejradši vy? Napište nám své tipy do komentářů.