V hruškách se ukrývá spousta prospěšných látek a vitamínů, takže rčení o tom, že jablko denně vás uchrání před doktorem, platí i pro hrušky. Hrušky jsou plné tříslovin a pektinu, díky čemuž čistí střeva, odstraňují zácpu a chrání před dalšími potížemi s trávicí soustavou.
Hruškou ke zdraví
Velká část vitamínů se nachází těsně pod slupkou, takže hrušky zbytečně neloupejte. A k čemu vám hrušky budou dobré?
- Kyselina listová pomáhá s krvetvorbou,
- vitamíny C a B posílí vaši imunitu (například odvar z hrušek je vhodný při teplotách),
- vysoký obsah vápníků prospěje vašemu zažívání
- a draslík pomůže při poruchách srdeční činnosti.
I přestože jsou hrušky sladké, mají nízkou energetickou hodnotu a nízký obsah cukru. Jde tedy o ideální stravu při redukčních dietách.
Koláč i kotletka
A co si s hruškami počít? Můžete je jíst za syrova, vařit, péct, kompotovat i sušit. Z hrušek připravíte celou řadu lahodných dezertů a moučníků, ale skvěle se hodí také k masu a slaným pokrmům. Jsou velmi oblíbené jako pyré, čatný nebo povidla.
1. Hruškový koláč
Nudí vás už jablečné koláče? Zkuste hruškový! Příprava je stejně jednoduchá a výsledná dobrota je chuťově výraznější.
Ingredience:
- 6 zralých hrušek,
- 150 g hladké mouky,
- 100 g krupicového cukru,
- 125 ml mléka,
- 2 vejce,
- 3 lžíce oleje,
- 1 kypřicí prášek,
- 80 g másla a kousek másla na vymaštění,
- citronová šťáva,
- rum,
- 3 lžíce krystalového cukru
- a špetka soli.
Postup:
1. Oloupejte hrušky, odstraňte z nich jadřince a nakrájejte je na půlky. Poté je pokapejte citronovou šťávou a dejte odležet.
2. V míse rozšlehejte krupicový cukr a vajíčka se špetkou soli. Po částech vmíchejte mouku, kypřicí prášek, mléko a olej.
3. Formu vytřete máslem a vysypte moukou. Nalijte do ní ⅔ těsta a rovnoměrně na něj položte hrušky. Následně dolijte zbytek těsta.
4. Předehřejte si troubu na 180 stupňů a pečte koláč zhruba 45 minut.
5. Máslo rozpusťte s pár kapkami rumu a krystalovým cukrem a směsí koláč přelijte.
2. Vepřové kotlety na hruškách
Hrušky se skvěle hodí ke kuřecímu a vepřovému masu, a proto by byla škoda toho nevyužít. Tuto jednoduchou dobrotu si připravíte do 30 minut a pochutnáte si na ní například s bramborem.
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety,
- 2 větší hrušky,
- 2 červené cibule,
- 50 g plísňového sýra,
- 1 lžíce slunečnicového oleje,
- sůl, pepř a rozmarýn.
Postup:
1. Oloupejte hrušky, vyjměte z nich jadřince a nakrájejte je na čtvrtky. Nakrájejte také cibuli na klínky a sýr na kostičky.
2. Menší pekáč pokapejte olejem a rozehřejte na plotně (můžete i přes dva hořáky). Přidejte do něj cibuli, hrušky, nasekaný rozmarýn a vše osolte a opepřete.
3. Jakmile směs začne karamelizovat, přidejte do pekáče osolené a opepřené kotletky a z každé strany je zhruba dvě a půl minuty opékejte.
4. Nakonec maso posypejte sýrem a vložte do trouby rozehřáté na 220 stupňů. Jakmile se sýr začne rozpouštět, můžete pekáč vyndat a jídlo podávat.
3. Hrušková povidla
Oslaďte si příchod nového dne a posnídejte hrušková povidla třeba s pečivem. Skvěle se také hodí jako náplň do kynutých knedlíků nebo jako poleva na koláč.
Ingredience:
- 2 kg hrušek,
- 200 g třtinového cukru,
- 200 ml vody,
- 1 citrón,
- 1 špalíček skořice
- a 2 hřebíčky.
Postup:
1. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky.
2. Vložte je do hrnce se zhruba 200 ml vody a 20 minut je vařte.
3. Přidejte do hrnce cukr, koření a šťávu z citronu. Vše promíchejte a obsah hrnce přelijte do pekáče.
4. Rozehřejte si troubu na 90 stupňů a pekáč do ní vložte. Nechte směs zhruba tři hodiny odpařovat do zhoustnutí a občas ji zamíchejte. Po vytažení z touby nezapomeňte zbylou skořici a hřebíčky.
5. Povidly naplňte zavařovací sklenice a po uzavření je postavte víčkem dolů. Jakmile vychladnou, můžete je začít skladovat v chladné místnosti.
Jaké dobroty z hrušek máte nejradši vy? Napište nám své tipy do komentářů.