Brusinky rostou na brusnicích, což jsou malé plazivé keříky. V Česku se vyskytují vzácně, a proto jsou ve volné přírodě chráněné. To ale vůbec nevadí, protože si brusinky můžete sami vypěstovat.
Sazenicím se bude dařit na zahradních záhoncích i v květináči, pokud bydlíte v bytě. Vyhovuje jim kyselá půda s nízkým obsahem živin a jsou velmi citlivé na množství vody, takže je nepřelévejte. Brusinky zrají od června do září.
A pokud jste neměli zrovna bohatou úrodu, můžete si v obchodě pořídit kupované brusinky ve vaničkách. Nejčastěji pochází z okolních zemí nebo se vozí z Ameriky.
Ve zdravém těle spousta brusinek
Brusinky jsou pro zdraví jedinečné tím, že obsahují odlišné látky než ostatní bobule, zejména A-typ polyfenol. Ten zabraňuje infekcím v močovém ústrojí, snižuje cholesterol a krevní tlak a působí protizánětlivě. Brusinky jsou navíc i účinným antioxidantem.
Co s brusinkami v kuchyni?
Z brusinek si připravíte spoustu dobrot. Často se jí jen syrové, ale připravíte z nich marmelády, kompoty, šťávy i omáčky. Výhodou je, že se skvěle hodí ke sladkým i slaným pokrmům. Pochutnáte si proto na sladkých brusinkových muffinech i na steaku s brusinkovou omáčkou.
V syrovém stavu mají brusinky spíše kyselou chuť, ale po uvaření jsou sladší. Obecně však mají nízký obsah cukru, a proto si je doslaďte dle libosti. Nezapomeňte ani na lístečky, ze kterých si v kombinaci se samotnými bobulemi můžete udělat čaj.
1. Brusinkové muffiny
Čokoládové nebo tvarohové jsou klasika. Což takhle zkusit muffiny neotřele – s brusinkami?
Ingredience:
- 175 gramů čerstvých brusinek,
- 200 g hladké mouky,
- 250 g krupicového cukru,
- 75 ml oleje,
- 2 vejce,
- 2 lžičky kypřicího prášku,
- 1 lžička vanilkového extraktu
- a špetka soli.
Postup:
1. Brusinky dejte s 25 g cukru do hrnce, zapněte sporák a míchejte, dokud nezačnou brusinky praskat. Poté je rozmačkejte lžičkou nebo vidličkou.
2. Do mísy vsypte mouku, zbytek cukru, prášek do pečiva a špetku soli. Rozklepněte vajíčka a vmíchejte je spolu s olejem, vanilkovým extraktem a brusinkami do těsta.
3. Předehřejte troubu na 190 stupňů a připravte si formu s košíčky. Pečte zhruba 25 minut a pak už si jen nechte chutnat.
2. Brusinková omáčka
S šípkovou, nebo se zelím? Kdyby myslivci ve známém filmu Slavnosti sněženek znali brusinky, možná by jejich hádka vypadala úplně jinak. Vyzkoušejte k masu neobvyklou omáčku z červených bobulí.
Ingredience:
- 350 g čerstvých brusinek,
- 200 g krupicového cukru
- a 0,25 l vody.
Postup:
1. Do hlubší pánve nalijte vodu a rozpusťte v ní cukr. Poté ji přiveďte do varu a přidejte omyté brusinky.
2. Jakmile brusinkám popraskají slupky, snižte teplotu a za občasného míchání vařte zhruba 10 minut.
3. Hotovo – můžete podávat omáčku.
A pokud zrovna nemáte na vaření náladu, můžete si pochutnat i na sušených brusinkách nebo si můžete přidat čerstvé brusinky do jogurtu a müsli.
Jaké dobroty s brusinkami připravujete vy? Napište nám tipy do komentářů.