Zdravé a lahodné: naplňte si bříška brusinkami | Blog Mall.cz

Zdravé a lahodné: naplňte si bříška brusinkami

Brusinky nejsou jen nenápadné kuličky, které najdete na talíři svíčkové. Tyto drobné bobulky jsou univerzální ingrediencí, která se skvěle hodí ke slaným i sladkým pokrmům, a navíc jsou velmi zdravé.Dáme vám pár tipů, co z nich v kuchyni vykouzlit.

Brusinky rostou na brusnicích, což jsou malé plazivé keříky. V Česku se vyskytují vzácně, a proto jsou ve volné přírodě chráněné. To ale vůbec nevadí, protože si brusinky můžete sami vypěstovat.

Sazenicím se bude dařit na zahradních záhoncích i v květináči, pokud bydlíte v bytě. Vyhovuje jim kyselá půda s nízkým obsahem živin a jsou velmi citlivé na množství vody, takže je nepřelévejte. Brusinky zrají od června do září.

A pokud jste neměli zrovna bohatou úrodu, můžete si v obchodě pořídit kupované brusinky ve vaničkách. Nejčastěji pochází z okolních zemí nebo se vozí z Ameriky.

Ve volné přírodě na brusinky nejčastěji narazíte v lese. • 

Ve zdravém těle spousta brusinek

Brusinky jsou pro zdraví jedinečné tím, že obsahují odlišné látky než ostatní bobule, zejména A-typ polyfenol. Ten zabraňuje infekcím v močovém ústrojí, snižuje cholesterol a krevní tlak a působí protizánětlivě. Brusinky jsou navíc i účinným antioxidantem.

Co s brusinkami v kuchyni?

Z brusinek si připravíte spoustu dobrot. Často se jí jen syrové, ale připravíte z nich marmelády, kompoty, šťávy i omáčky. Výhodou je, že se skvěle hodí ke sladkým i slaným pokrmům. Pochutnáte si proto na sladkých brusinkových muffinech i na steaku s brusinkovou omáčkou.

V syrovém stavu mají brusinky spíše kyselou chuť, ale po uvaření jsou sladší. Obecně však mají nízký obsah cukru, a proto si je doslaďte dle libosti. Nezapomeňte ani na lístečky, ze kterých si v kombinaci se samotnými bobulemi můžete udělat čaj.

Co se týče masa, brusinky skvěle hodí k drůbeži, zvěřině a steakům. • 

1. Brusinkové muffiny

Čokoládové nebo tvarohové jsou klasika. Což takhle zkusit muffiny neotřele – s brusinkami?

Ingredience:

  • 175 gramů čerstvých brusinek,
  • 200 g hladké mouky,
  • 250 g krupicového cukru,
  • 75 ml oleje,
  • 2 vejce,
  • 2 lžičky kypřicího prášku,
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • a špetka soli.

Postup:

1. Brusinky dejte s 25 g cukru do hrnce, zapněte sporák a míchejte, dokud nezačnou brusinky praskat. Poté je rozmačkejte lžičkou nebo vidličkou.

2. Do mísy vsypte mouku, zbytek cukru, prášek do pečiva a špetku soli. Rozklepněte vajíčka a vmíchejte je spolu s olejem, vanilkovým extraktem a brusinkami do těsta.

3. Předehřejte troubu na 190 stupňů a připravte si formu s košíčky. Pečte zhruba 25 minut a pak už si jen nechte chutnat.

Z našeho receptu upečete zhruba 12 lahodných muffinů. • 

2. Brusinková omáčka

S šípkovou, nebo se zelím? Kdyby myslivci ve známém filmu Slavnosti sněženek znali brusinky, možná by jejich hádka vypadala úplně jinak. Vyzkoušejte k masu neobvyklou omáčku z červených bobulí.

Ingredience:

  • 350 g čerstvých brusinek,
  • 200 g krupicového cukru
  • a 0,25 l vody.

Postup:

1. Do hlubší pánve nalijte vodu a rozpusťte v ní cukr. Poté ji přiveďte do varu a přidejte omyté brusinky.

2. Jakmile brusinkám popraskají slupky, snižte teplotu a za občasného míchání vařte zhruba 10 minut.

3. Hotovo – můžete podávat omáčku.

A pokud zrovna nemáte na vaření náladu, můžete si pochutnat i na sušených brusinkách nebo si můžete přidat čerstvé brusinky do jogurtu a müsli.

Jaké dobroty s brusinkami připravujete vy? Napište nám tipy do komentářů.