Češi a kapr: na čem si pochutnáváme na Štědrý večer? | Blog Mall.cz

Češi a kapr: na čem a proč si pochutnáváme na Štědrý večer?

Kapr a bramborový salát je vánoční klasika, kterou najdete na štědrovečerní tabuli ve 2/3 českých domácností. Připravují ho Češi z nostalgie, nebo jim opravdu chutná? Sepsali jsme zajímavosti z našeho vánočního průzkumu.

Kromě času stráveného s rodinou mají Češi na Vánocích nejraději dobré jídlo a pití. Experimentování přitom na Štědrý večer moc nefandí – českou klasiku, kapra se salátem, najdete na vánoční tabuli v 65 % domácností.

Bez kapra si neumí představit Vánoce třetina Čechů

Nejčastěji jsou to lidé ve věku 50–60 let a rodiny s dětmi, které tradiční kaprovou hostinu žádný rok nevynechají. Kapra si připravují, protože:

  • jim chutná,
  • je to rodinná tradice
  • a svátky si bez něj neumí představit.

Necelá pětina lidí se však při vaření štědrovečerní večeře přizpůsobuje rodině. Kdyby byla volba na nich, pravděpodobně by na stůl servírovali něco jiného.

Více než polovině Čechů kapr opravdu chutná. Lidé ve věku 30–49 let si kapra připravují nejčastěji z nostalgie. • 

>> Inspirujte se 3 netradičními recepty na kapra podle redakce. <<

Jak kapra Češi nakupují?

Existují dvě možnosti: buď si koupíte kapra už naporcovaného, nebo si domů donesete živou rybu a připravíte si ji sami. První možnost využívá pětina Čechů (převážně muži), aby neměli s přípravou kapra tolik práce. Živá ryba jasně vede – přinese si ji domů třetina Čechů.

Z průzkumu MALL.CZ vyplývá, že 22 % kupuje ryby rovnou větší množství, aby si na ní mohlo pochutnávat ještě po Štědrém dnu.

2 % domácností si kapra sice kupují, ale po svátcích ho pouští zpátky do rybníka nebo do řeky. Odborníci ale tento novodobý zvyk nedoporučují, vánoční kapři totiž většinou návrat do přírody nepřežijí. Proč? Během svátků zažijí kapři několik teplotních šoků: putují z rybníka do kádě, z kádě do tašky, z tašky do vany a z vany opět do volné přírody. Během toho ztratí sílu a jejich tělo si pak neporadí s ledovou vodou.

28 % Čechů nakupuje ryby na trhu ve velkých kádích a 19 % je vybírá přímo na sádkách. • 

Kapra ne, raději jinou rybu

Třetina českých domácností chystá na slavnostní večeři jiné jídlo než kapra. Necelým dvěma třetinám lidí totiž kapr nechutná – většinou jsou to muži a mladší a střední generace do 39 let. Jaké jsou další důvody:

  • 33 % dává přednost jiné rybě,
  • 23 % nelpí na tradicích,
  • 9 % vadí kádě s rybami
  • a 8 % nejí maso nebo bere ohledy na někoho z rodiny, kdo maso nejí.

Pochutnejte si třeba na lososovi

Pokud chcete dostát rybí tradici, ale kapra zrovna nemusíte, připravte si na Štědrý večer jinou rybu – na vánoční stůl se hodí třeba treska, amur nebo pstruh. Pochutnáte si ale i na vánočním lososovi. Jeho přípravu zvládnete za pár minut v troubě. Nachystejte si:

  • filety z lososa,
  • citron,
  • olivový olej,
  • máslo,
  • sůl
  • a bylinky (tymián a rozmarýn).

Jak na to:

  1. Začněte s přípravou marinády – do misky vymačkejte citronovou šťávu z jednoho citronu, přidejte pár lžic olivového oleje a pokrájené bylinky.
  2. Lososa umyjte, osušte papírovou utěrkou a dejte do misky s marinádou. Celou rybu důkladně naložte do marinády a nechte alespoň hodinu marinovat.
  3. Lososa nejprve osmažte z obou stran do růžova na másle (ideálně použijte domácí přepuštěné máslo ghí, které snese vyšší teplotu při smažení a nepřepálí se), stačí chvilka z každé strany. Pak ho vyndejte a dejte na pekáček vystlaný pečicím papírem. Přikryjte poklicí nebo zadělejte shora alobalem a nechte zhruba 10–15 minut péct na 180 °C.
  4. Podávejte s klasickým bramborovým salátem nebo uvařenými bramborami.

Pokud máte raději pikantní jídla, přidejte do marinády prolisovaný česnek a sůl. • 

>> Čtěte, jaké další netradiční jídla si na Štědrý večer připravit. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.