3 vyzkoušené recepty na štědrovečerního kapra se salátem podle redakce | Blog Mall.cz

3 vyzkoušené recepty na štědrovečerního kapra se salátem podle redakce

Sto lidí, sto chutí. My jsme vybrali 3 vlastní ozkoušené variace na oblíbenou štědrovečerní klasiku. Nechte se inspirovat našimi rodinnými vánočními recepty na kapra i salát. 

Stromeček a dárky samy o sobě nestačí. Skutečná vánoční pohoda přichází až u štědrovečerního stolu, kde se sejde celá rodina a společně si vychutnává kapra s bramborovým salátem. Už víte, jakou úpravu sváteční večeře zvolíte?

1. Lucčina odlehčená klasika

I když se nevyhýbáme kulinářskému experimentování, na Vánoce většinou sáhneme po osvědčené klasice a připravujeme tradičního kapra v trojobalu. Snažíme se ale jídlo vyvážit a doplnit ho třeba lehkým bramborovým salátem bez majonézy.

Smažený kapr

Na smaženého kapra potřebujete:

  • filety z kapra,
  • mléko,
  • sůl a pepř,
  • mouku, vejce a strouhanku nebo kukuřičné lupínky,
  • citrón.

Kapra nechte přes noc v misce s mlékem. Maso se zjemní, kapr bude křehký a nebude cítit rybinou. Pak rybu osolte a opepřete a obalte v trojobalu. Dozlatova osmažené kousky pokapejte citrónem a servírujte. Pokud máte náladu na změnu, zkuste vyměnit klasickou strouhanku za nadrcené kukuřičné lupínky – kapr bude krásně křupavý.

Ať už smažíte, nebo pečete, vyvarujte se klasickým chybám.Ať už smažíte, nebo pečete, vyvarujte se klasickým chybám.

Mokrý bramborový salát

Odlehčete smažené jídlo zdravým salátem. Ultralehkou variantu připravíte za 15 minut. Na přípravu mokrého bramborového salátu si nachystejte:

  • 1 kg uvařených brambor,
  • 1 sklenici nakládaných okurek,
  • 1 cibuli,
  • ocet, vodu a cukr krystal,
  • sůl a pepř.

Brambory uvařte ještě ve slupce, ať se vám při vaření nerozpadnou. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte kostičky nebo protlačte kráječem brambor. Přidejte na drobno nakrájené okurky a cibulku, směs opepřete a osolte.

Nakonec zalijte nálevem z vody, octa a cukru. Jednotlivé ingredience namíchejte podle vaší chuti, aby na vás zálivka nebyla moc kyselá, ale zkrátka tak akorát.

NÁŠ TIP: Nálev můžete nechat chvilku převařit a nalít ho na brambory ještě horký, cibulka pak změkne.

Zdravou alternativou ke klasickým majonézovým salátům je lehká příloha s lehce kyselým nálevem nebo lučinou.Zdravou alternativou ke klasickým majonézovým salátům je lehká příloha s lehce kyselým nálevem nebo lučinou.

2. Provensálská variace podle Martiny

Pokud si na smažené jídla moc nepotrpíte, zvolte pečenou variantu štědrovečerního kapra. U nás v redakci je hitem číslo jedna a navíc se pak dokonale hodí k salátu s bílým jogurtem.

Kapr po provensálsku

Francouzskou úpravu kapra připravíte asi za půl hodiny a stačí vám k tomu:

  • filety kapra,
  • 4 velká rajčata,
  • 2 velké cibule,
  • 8 stroužků česneku,
  • ½ citrónu,
  • provensálské koření a čerstvý rozmarýn,
  • olej nebo máslo na vymazání plechu,
  • sůl a pepř.

Filety kapra pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Na vymazaný plech pak položte jednotlivé kousky kůží dolů a naskládejte na ně klínky cibule, kusy rajčat a podrcený česnek. Celou směs zlehka posypte provensálským kořením a přidejte čerstvý rozmarýn. Z našich zkušeností stačí péct jen asi 25 minut na 180 °C.

Klasický recept na smaženého kapra a bramborový salát můžete letos inovovat.Klasický recept na smaženého kapra a bramborový salát můžete letos inovovat.

Bramborový salát s jogurtem

Nahraďte letos majonézu zdravější alternativou. Na jogurtovou variantu salátu si nachystejte:

  • 3 kg uvařených brambor,
  • 4 velké uvařené mrkve,
  • 10 uvařených vajíček,
  • ¼ uvařeného celeru,
  • 1 velké jablko,
  • velká konzerva sladkého hrášku,
  • 10 naložených kyselých okurek,
  • 2 cibule,
  • 400 g tučného bílého jogurtu,
  • 3 lžíce hořčice,
  • na dochucení sůl, pepř, ocet, cukr a lák z okurek.

Brambory, vychladlou zeleninu a vajíčka nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak jablko, okurky a cibuli. Do směsi přidejte hrášek a hořčici. Nakonec všechno promíchejte s jogurtem a dochuťte podle potřeby.

Jestli se nechcete vzdát klasického “bílého” salátu, zkuste vyměnit majonézu za jogurt, který promění kalorické vánoční mlsání na zdravou pochoutku.Jestli se nechcete vzdát klasického “bílého” salátu, zkuste vyměnit majonézu za jogurt, který promění kalorické vánoční mlsání na zdravou pochoutku.

3. Janina slaninová variace s hořčičným salátem

Pokud chcete ochutnat kapra zase na jiný způsob a zároveň hledáte jednoduchý recept, pak zvolte rychlou slaninovou úpravu. My si ji nemůžeme vynachválit. Pikantní nádech celému jídlu navíc dodá bramborový salát s hořčičnými semínky.

Kapr na slanině

Na pečeného kapra na slanině potřebujete:

  • kapří podkovy,
  • slaninu.
  • chilli papričku,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř.

Do pekáčku kápněte olivový olej a na dno vyskládejte osolené a opepřené kapří podkovy. Na každý kousek položte plátek slaniny. Pokud máte rádi ostré, můžete pod rybu ještě schovat chilli papričku, která dodá jídlu exotickou chuť. Pečte asi 20-30 minut na 180 °C.

Místo kapřích podkov můžete použít filety, které mají méně kostí. V rybárně vám kapra rádi naporcují.Místo kapřích podkov můžete použít filety, které mají méně kostí. V rybárně vám kapra rádi naporcují.

Bramborový salát s hořčicí

Pokud jste si netroufli na kapra s chilli, vyzkoušejte alespoň lehce pikantní bramborový salát z hořčičných semínek. V redakci si ho pochvalujeme právě pro jeho správný říz. Co na něj potřebujete?

  • 5 kg brambor,  
  • 4 vejce,  
  • 3 lžíce jablečného nebo vinného octa,  
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice a 2 lžíce hořčičných semínek,  
  • 1 lžička medu,  
  • 75 ml olivového oleje,
  • sůl a pepř,   
  • petrželka, kopr a pažitka.

V pánvičce lehce opečte hořčičná semínka, stačí minutu. V míse prošlehejte ocet, hořčici, med a olej. Směs dochuťte solí a pepřem a část jí dejte bokem na pokapání hotového salátu.

Uvařené brambory nakrájejte na kousky, smíchejte s petrželkou a koprem. Všechno promíchejte s připravenou zálivkou. Při servírování přidejte rozpůlená vejce, posypte pažitkou, hořčičnými semínky a pokapejte zbývající zálivkou.

Štědrovečerní hostina je jasná, teď už zbývají jen dárky. I ty zvládnete s úsměvem – pomůže vám náš vánoční rádce.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025