Stromeček a dárky samy o sobě nestačí. Skutečná vánoční pohoda přichází až u štědrovečerního stolu, kde se sejde celá rodina a společně si vychutnává kapra s bramborovým salátem. Už víte, jakou úpravu sváteční večeře zvolíte?
1. Lucčina odlehčená klasika
I když se nevyhýbáme kulinářskému experimentování, na Vánoce většinou sáhneme po osvědčené klasice a připravujeme tradičního kapra v trojobalu. Snažíme se ale jídlo vyvážit a doplnit ho třeba lehkým bramborovým salátem bez majonézy.
Smažený kapr
Na smaženého kapra potřebujete:
- filety z kapra,
- mléko,
- sůl a pepř,
- mouku, vejce a strouhanku nebo kukuřičné lupínky,
- citrón.
Kapra nechte přes noc v misce s mlékem. Maso se zjemní, kapr bude křehký a nebude cítit rybinou. Pak rybu osolte a opepřete a obalte v trojobalu. Dozlatova osmažené kousky pokapejte citrónem a servírujte. Pokud máte náladu na změnu, zkuste vyměnit klasickou strouhanku za nadrcené kukuřičné lupínky – kapr bude krásně křupavý.
Mokrý bramborový salát
Odlehčete smažené jídlo zdravým salátem. Ultralehkou variantu připravíte za 15 minut. Na přípravu mokrého bramborového salátu si nachystejte:
- 1 kg uvařených brambor,
- 1 sklenici nakládaných okurek,
- 1 cibuli,
- ocet, vodu a cukr krystal,
- sůl a pepř.
Brambory uvařte ještě ve slupce, ať se vám při vaření nerozpadnou. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte kostičky nebo protlačte kráječem brambor. Přidejte na drobno nakrájené okurky a cibulku, směs opepřete a osolte.
Nakonec zalijte nálevem z vody, octa a cukru. Jednotlivé ingredience namíchejte podle vaší chuti, aby na vás zálivka nebyla moc kyselá, ale zkrátka tak akorát.
NÁŠ TIP: Nálev můžete nechat chvilku převařit a nalít ho na brambory ještě horký, cibulka pak změkne.
2. Provensálská variace podle Martiny
Pokud si na smažené jídla moc nepotrpíte, zvolte pečenou variantu štědrovečerního kapra. U nás v redakci je hitem číslo jedna a navíc se pak dokonale hodí k salátu s bílým jogurtem.
Kapr po provensálsku
Francouzskou úpravu kapra připravíte asi za půl hodiny a stačí vám k tomu:
- filety kapra,
- 4 velká rajčata,
- 2 velké cibule,
- 8 stroužků česneku,
- ½ citrónu,
- provensálské koření a čerstvý rozmarýn,
- olej nebo máslo na vymazání plechu,
- sůl a pepř.
Filety kapra pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Na vymazaný plech pak položte jednotlivé kousky kůží dolů a naskládejte na ně klínky cibule, kusy rajčat a podrcený česnek. Celou směs zlehka posypte provensálským kořením a přidejte čerstvý rozmarýn. Z našich zkušeností stačí péct jen asi 25 minut na 180 °C.
Bramborový salát s jogurtem
Nahraďte letos majonézu zdravější alternativou. Na jogurtovou variantu salátu si nachystejte:
- 3 kg uvařených brambor,
- 4 velké uvařené mrkve,
- 10 uvařených vajíček,
- ¼ uvařeného celeru,
- 1 velké jablko,
- velká konzerva sladkého hrášku,
- 10 naložených kyselých okurek,
- 2 cibule,
- 400 g tučného bílého jogurtu,
- 3 lžíce hořčice,
- na dochucení sůl, pepř, ocet, cukr a lák z okurek.
Brambory, vychladlou zeleninu a vajíčka nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak jablko, okurky a cibuli. Do směsi přidejte hrášek a hořčici. Nakonec všechno promíchejte s jogurtem a dochuťte podle potřeby.
3. Janina slaninová variace s hořčičným salátem
Pokud chcete ochutnat kapra zase na jiný způsob a zároveň hledáte jednoduchý recept, pak zvolte rychlou slaninovou úpravu. My si ji nemůžeme vynachválit. Pikantní nádech celému jídlu navíc dodá bramborový salát s hořčičnými semínky.
Kapr na slanině
Na pečeného kapra na slanině potřebujete:
- kapří podkovy,
- slaninu.
- chilli papričku,
- olivový olej,
- sůl a pepř.
Do pekáčku kápněte olivový olej a na dno vyskládejte osolené a opepřené kapří podkovy. Na každý kousek položte plátek slaniny. Pokud máte rádi ostré, můžete pod rybu ještě schovat chilli papričku, která dodá jídlu exotickou chuť. Pečte asi 20-30 minut na 180 °C.
Bramborový salát s hořčicí
Pokud jste si netroufli na kapra s chilli, vyzkoušejte alespoň lehce pikantní bramborový salát z hořčičných semínek. V redakci si ho pochvalujeme právě pro jeho správný říz. Co na něj potřebujete?
- 5 kg brambor,
- 4 vejce,
- 3 lžíce jablečného nebo vinného octa,
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice a 2 lžíce hořčičných semínek,
- 1 lžička medu,
- 75 ml olivového oleje,
- sůl a pepř,
- petrželka, kopr a pažitka.
V pánvičce lehce opečte hořčičná semínka, stačí minutu. V míse prošlehejte ocet, hořčici, med a olej. Směs dochuťte solí a pepřem a část jí dejte bokem na pokapání hotového salátu.
Uvařené brambory nakrájejte na kousky, smíchejte s petrželkou a koprem. Všechno promíchejte s připravenou zálivkou. Při servírování přidejte rozpůlená vejce, posypte pažitkou, hořčičnými semínky a pokapejte zbývající zálivkou.
Štědrovečerní hostina je jasná, teď už zbývají jen dárky. I ty zvládnete s úsměvem – pomůže vám náš vánoční rádce.