3 vyzkoušené recepty na štědrovečerního kapra se salátem podle redakce | Blog Mall.cz

3 vyzkoušené recepty na štědrovečerního kapra se salátem podle redakce

Sto lidí, sto chutí. My jsme vybrali 3 vlastní ozkoušené variace na oblíbenou štědrovečerní klasiku. Nechte se inspirovat našimi rodinnými vánočními recepty na kapra i salát. 

Stromeček a dárky samy o sobě nestačí. Skutečná vánoční pohoda přichází až u štědrovečerního stolu, kde se sejde celá rodina a společně si vychutnává kapra s bramborovým salátem. Už víte, jakou úpravu sváteční večeře zvolíte?

1. Lucčina odlehčená klasika

I když se nevyhýbáme kulinářskému experimentování, na Vánoce většinou sáhneme po osvědčené klasice a připravujeme tradičního kapra v trojobalu. Snažíme se ale jídlo vyvážit a doplnit ho třeba lehkým bramborovým salátem bez majonézy.

Smažený kapr

Na smaženého kapra potřebujete:

  • filety z kapra,
  • mléko,
  • sůl a pepř,
  • mouku, vejce a strouhanku nebo kukuřičné lupínky,
  • citrón.

Kapra nechte přes noc v misce s mlékem. Maso se zjemní, kapr bude křehký a nebude cítit rybinou. Pak rybu osolte a opepřete a obalte v trojobalu. Dozlatova osmažené kousky pokapejte citrónem a servírujte. Pokud máte náladu na změnu, zkuste vyměnit klasickou strouhanku za nadrcené kukuřičné lupínky – kapr bude krásně křupavý.

Ať už smažíte, nebo pečete, vyvarujte se klasickým chybám. • 

Mokrý bramborový salát

Odlehčete smažené jídlo zdravým salátem. Ultralehkou variantu připravíte za 15 minut. Na přípravu mokrého bramborového salátu si nachystejte:

  • 1 kg uvařených brambor,
  • 1 sklenici nakládaných okurek,
  • 1 cibuli,
  • ocet, vodu a cukr krystal,
  • sůl a pepř.

Brambory uvařte ještě ve slupce, ať se vám při vaření nerozpadnou. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte kostičky nebo protlačte kráječem brambor. Přidejte na drobno nakrájené okurky a cibulku, směs opepřete a osolte.

Nakonec zalijte nálevem z vody, octa a cukru. Jednotlivé ingredience namíchejte podle vaší chuti, aby na vás zálivka nebyla moc kyselá, ale zkrátka tak akorát.

NÁŠ TIP: Nálev můžete nechat chvilku převařit a nalít ho na brambory ještě horký, cibulka pak změkne.

Zdravou alternativou ke klasickým majonézovým salátům je lehká příloha s lehce kyselým nálevem nebo lučinou. • 

2. Provensálská variace podle Martiny

Pokud si na smažené jídla moc nepotrpíte, zvolte pečenou variantu štědrovečerního kapra. U nás v redakci je hitem číslo jedna a navíc se pak dokonale hodí k salátu s bílým jogurtem.

Kapr po provensálsku

Francouzskou úpravu kapra připravíte asi za půl hodiny a stačí vám k tomu:

  • filety kapra,
  • 4 velká rajčata,
  • 2 velké cibule,
  • 8 stroužků česneku,
  • ½ citrónu,
  • provensálské koření a čerstvý rozmarýn,
  • olej nebo máslo na vymazání plechu,
  • sůl a pepř.

Filety kapra pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Na vymazaný plech pak položte jednotlivé kousky kůží dolů a naskládejte na ně klínky cibule, kusy rajčat a podrcený česnek. Celou směs zlehka posypte provensálským kořením a přidejte čerstvý rozmarýn. Z našich zkušeností stačí péct jen asi 25 minut na 180 °C.

Klasický recept na smaženého kapra a bramborový salát můžete letos inovovat. • 

Bramborový salát s jogurtem

Nahraďte letos majonézu zdravější alternativou. Na jogurtovou variantu salátu si nachystejte:

  • 3 kg uvařených brambor,
  • 4 velké uvařené mrkve,
  • 10 uvařených vajíček,
  • ¼ uvařeného celeru,
  • 1 velké jablko,
  • velká konzerva sladkého hrášku,
  • 10 naložených kyselých okurek,
  • 2 cibule,
  • 400 g tučného bílého jogurtu,
  • 3 lžíce hořčice,
  • na dochucení sůl, pepř, ocet, cukr a lák z okurek.

Brambory, vychladlou zeleninu a vajíčka nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak jablko, okurky a cibuli. Do směsi přidejte hrášek a hořčici. Nakonec všechno promíchejte s jogurtem a dochuťte podle potřeby.

Jestli se nechcete vzdát klasického “bílého” salátu, zkuste vyměnit majonézu za jogurt, který promění kalorické vánoční mlsání na zdravou pochoutku. • 

3. Janina slaninová variace s hořčičným salátem

Pokud chcete ochutnat kapra zase na jiný způsob a zároveň hledáte jednoduchý recept, pak zvolte rychlou slaninovou úpravu. My si ji nemůžeme vynachválit. Pikantní nádech celému jídlu navíc dodá bramborový salát s hořčičnými semínky.

Kapr na slanině

Na pečeného kapra na slanině potřebujete:

  • kapří podkovy,
  • slaninu.
  • chilli papričku,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř.

Do pekáčku kápněte olivový olej a na dno vyskládejte osolené a opepřené kapří podkovy. Na každý kousek položte plátek slaniny. Pokud máte rádi ostré, můžete pod rybu ještě schovat chilli papričku, která dodá jídlu exotickou chuť. Pečte asi 20-30 minut na 180 °C.

Místo kapřích podkov můžete použít filety, které mají méně kostí. V rybárně vám kapra rádi naporcují. • 

Bramborový salát s hořčicí

Pokud jste si netroufli na kapra s chilli, vyzkoušejte alespoň lehce pikantní bramborový salát z hořčičných semínek. V redakci si ho pochvalujeme právě pro jeho správný říz. Co na něj potřebujete?

  • 5 kg brambor,  
  • 4 vejce,  
  • 3 lžíce jablečného nebo vinného octa,  
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice a 2 lžíce hořčičných semínek,  
  • 1 lžička medu,  
  • 75 ml olivového oleje,
  • sůl a pepř,   
  • petrželka, kopr a pažitka.

V pánvičce lehce opečte hořčičná semínka, stačí minutu. V míse prošlehejte ocet, hořčici, med a olej. Směs dochuťte solí a pepřem a část jí dejte bokem na pokapání hotového salátu.

Uvařené brambory nakrájejte na kousky, smíchejte s petrželkou a koprem. Všechno promíchejte s připravenou zálivkou. Při servírování přidejte rozpůlená vejce, posypte pažitkou, hořčičnými semínky a pokapejte zbývající zálivkou.

Štědrovečerní hostina je jasná, teď už zbývají jen dárky. I ty zvládnete s úsměvem – pomůže vám náš vánoční rádce.