Ještě před sto lety nebylo po kaprovi se salátem na štědrovečerním stole ani památky. Dnes ho na Štědrý večer jí skoro 60 % českých domácností. Co když vám ale kapr na talíři nevoní? Nespoléhejte se na řízky a vyzkoušejte jeden z našich stejně slavnostních receptů.
Není ryba jako ryba
Ti, kteří kapra neocení, většinou argumentují složitou přípravou, bahnitou chutí a množstvím kostí.
Pokud tento názor sdílíte, vyměňte rybu za rybu. Z těch českých se na sváteční stůl hodí candát nebo pstruh, ze zahraničních vod je oblíbený losos nebo pangasius.
Candát v mandlovém těstíčku
Až se budete v rybárně poohlížet po vánoční rybě, zaměřte se na candáta. Má jemné bílé maso, velmi málo měkkých kostí a typické rybí aroma u něj také neucítíte.
Na 4 porce potřebujete:
- 800 g filetů z candáta,
- 1 lžíci citronové šťávy,
- 1 vejce,
- asi 1 lžíci hladké mouky,
- strouhanku,
- 150 g mandlových plátků,
- tuk na smažení,
- sůl.
Jak na to:
- Filety omyjte, osušte papírovou utěrkou, posolte a pokapejte citronem. Nechte půl hodiny odpočívat v lednici.
- V hlubokém talíři jemně prošlehejte vejce s moukou, dokud nevznikne hladké těstíčko. Do druhého talíře připravte strouhanku, kterou smíchejte s mandlovými plátky.
- Filety obalte v těstíčku a následně v mandlové strouhance.
- V hlubší pánvi rozehřejte máslo nebo olej a obalené filety smažte z obou stran dozlatova.
Mandle symbolizují spojení s Bohem, proto se Vánoce hojně využívají. Rybě navíc dodají příjemnou oříškovou chuť. Candáta podávejte se salátem nebo bramborovou kaší. • MALL.cz
Vegetariánská štědrovečerní hostina
Slavnostní hostina chutná bez masa stejně dobře jako s ním. Vždyť naši předkové také maso jedli jen velmi zřídka a v některých krajích se neobjevovalo ani na Štědrý večer.
Preferujete-li vegetariánskou večeři, máte několik možností:
- Připravte některé z tradičních českých jídel – houbovou omáčku, jáhelnou či hrachovou kaši nebo kubu.
- Servírujte tofu, sójové maso či tempeh v trojobalu s bramborovým salátem.
- Obalte v mouce a strouhance plátky celeru nebo hlívu ústřičnou.
Tradiční houbový kuba
Kroupy, houby, česnek – i takto můžou chutnat Vánoce. Bylinky a česnek dodají sílu, kroupy obsahují spoustu zdravé vlákniny. Vyjma skvělé chuti navíc prospějete svému zažívání.
Na 4 porce potřebujete:
- 300 g krup,
- 3 hrsti sušených hub namočených v mléce,
- 3 lžíce sádla,
- 2 velké, najemno nakrájené cibule,
- 3-5 prolisovaných stroužků česneku,
- 3 lžičky majoránky,
- 1 lžička mletého kmínu,
- sůl a pepř.
Jak na to:
- Houby povařte v mléce asi pět minut a slijte. Kroupy propláchněte vodou.
- Lžíci sádla rozpalte v kastrolu, přidejte kroupy a lehce je orestujte. Podle návodu zalijte vodou a vařte do měkka.
- V hluboké pánvi rozpalte zbytek sádla, dozlatova opečte cibuli, přidejte houby, kmín a pět minut poduste.
- Hotové kroupy smíchejte s houbami, přidejte česnek, majoránku, sůl a pepř. Zapékací mísu vymažte sádlem a kubu 20 minut pečte v troubě na 170 °C.
Ke kubovi servírujte salát z kysaného zelí a zapíjejte pivem. • MALL.cz
Slavnostní (ne)vinná večeře
Neholdujete-li rybě ani kubovi, servírujte na Štědrý večer maso. Klasikou jsou kuřecí nebo vepřové řízky, oproti tomu tradiční, avšak méně obvyklá, je vinná klobása. Nebo se inspirujte za hranicemi a servírujte krocana či jehněčí.
Vinná klobása na černém pivě
Vinná klobása patří na vánoční stůl hlavně v Čechách – podle tradice se servíruje proto, že stočená připomíná po usmažení slunce a symbolizuje tak slunovrat.
Každá rodina připravuje klobásu jinak – někdo pečenou se zelím, někdo osmaženou v trojobalu. Vy můžete vyzkoušet recept s černým pivem.
Na 4 porce potřebujete:
- 1 kg vinné klobásy,
- 50 g anglické slaniny,
- 2 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 200 g krájených rajčat ve vlastní šťávě,
- 200 ml černého piva,
- slunečnicový olej,
- sůl a pepř.
Jak na to:
- Klobásu rozdělte na 4 díly, stočte a zajistěte špejlemi. Na pánvi rozpalte olej a z obou stran klobásové šneky lehce opečte.
- Klobásy odložte do pekáče, olej z pánve slijte a na sucho opečte kostičky slaniny, cibuli pokrájenou na čtvrtky a utřené stroužky česneku.
- Po pěti minutách přidejte rajčata z konzervy a černé pivo. Osolte, opepřete a nechte tekutinu mírně odpařit.
- Směsí přelijte klobásy a 15 minut pečte v troubě vyhřáté na 180 °C.
Klobásy na černém pivě servírujte se šťouchanými bramborami nebo kaší. • MALL.cz
Jaké jídlo připravujete na Štědrý večer u vás doma? Napište nám do komentáře.