Vánoce bez kapra. 3 recepty na netradiční štědrovečerní večeři

Pro někoho je neodmyslitelnou součástí Vánoc, pro jiného nutné zlo. Pokud se řadíte k těm, kteří se bez kapra obejdou, vyzkoušejte letos méně tradiční, avšak stejně slavnostní, pochoutky. Inspirujte se 3 vyzkoušenými recepty.

Ještě před sto lety nebylo po kaprovi se salátem na štědrovečerním stole ani památky. Dnes ho na Štědrý večer jí skoro 60 % českých domácností. Co když vám ale kapr na talíři nevoní? Nespoléhejte se na řízky a vyzkoušejte jeden z našich stejně slavnostních receptů.

Není ryba jako ryba

Ti, kteří kapra neocení, většinou argumentují složitou přípravou, bahnitou chutí a množstvím kostí.

Pokud tento názor sdílíte, vyměňte rybu za rybu. Z těch českých se na sváteční stůl hodí candát nebo pstruh, ze zahraničních vod je oblíbený losos nebo pangasius.

Candát v mandlovém těstíčku

Až se budete v rybárně poohlížet po vánoční rybě, zaměřte se na candáta. Má jemné bílé maso, velmi málo měkkých kostí a typické rybí aroma u něj také neucítíte.

Na 4 porce potřebujete:

  • 800 g filetů z candáta,
  • 1 lžíci citronové šťávy,
  • 1 vejce,
  • asi 1 lžíci hladké mouky,
  • strouhanku,
  • 150 g mandlových plátků,
  • tuk na smažení,
  • sůl.

Jak na to:

  1. Filety omyjte, osušte papírovou utěrkou, posolte a pokapejte citronem. Nechte půl hodiny odpočívat v lednici.
  2. V hlubokém talíři jemně prošlehejte vejce s moukou, dokud nevznikne hladké těstíčko. Do druhého talíře připravte strouhanku, kterou smíchejte s mandlovými plátky.
  3. Filety obalte v těstíčku a následně v mandlové strouhance.
  4. V hlubší pánvi rozehřejte máslo nebo olej a obalené filety smažte z obou stran dozlatova.

Mandle symbolizují spojení s Bohem, proto se Vánoce hojně využívají. Rybě navíc dodají příjemnou oříškovou chuť. Candáta podávejte se salátem nebo bramborovou kaší.Mandle symbolizují spojení s Bohem, proto se Vánoce hojně využívají. Rybě navíc dodají příjemnou oříškovou chuť. Candáta podávejte se salátem nebo bramborovou kaší.

Vegetariánská štědrovečerní hostina

Slavnostní hostina chutná bez masa stejně dobře jako s ním. Vždyť naši předkové také maso jedli jen velmi zřídka a v některých krajích se neobjevovalo ani na Štědrý večer.

Preferujete-li vegetariánskou večeři, máte několik možností:

  • Připravte některé z tradičních českých jídel – houbovou omáčku, jáhelnou či hrachovou kaši nebo kubu.
  • Servírujte tofu, sójové maso či tempeh v trojobalu s bramborovým salátem.
  • Obalte v mouce a strouhance plátky celeru nebo hlívu ústřičnou.

Tradiční houbový kuba

Kroupy, houby, česnek – i takto můžou chutnat Vánoce. Bylinky a česnek dodají sílu, kroupy obsahují spoustu zdravé vlákniny. Vyjma skvělé chuti navíc prospějete svému zažívání.

Na 4 porce potřebujete:

  • 300 g krup,
  • 3 hrsti sušených hub namočených v mléce,
  • 3 lžíce sádla,
  • 2 velké, najemno nakrájené cibule,
  • 3-5 prolisovaných stroužků česneku,
  • 3 lžičky majoránky,
  • 1 lžička mletého kmínu,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Houby povařte v mléce asi pět minut a slijte. Kroupy propláchněte vodou.
  2. Lžíci sádla rozpalte v kastrolu, přidejte kroupy a lehce je orestujte. Podle návodu zalijte vodou a vařte do měkka.
  3. V hluboké pánvi rozpalte zbytek sádla, dozlatova opečte cibuli, přidejte houby, kmín a pět minut poduste.
  4. Hotové kroupy smíchejte s houbami, přidejte česnek, majoránku, sůl a pepř. Zapékací mísu vymažte sádlem a kubu 20 minut pečte v troubě na 170 °C.

Ke kubovi servírujte salát z kysaného zelí a zapíjejte pivem.Ke kubovi servírujte salát z kysaného zelí a zapíjejte pivem.

Slavnostní (ne)vinná večeře

Neholdujete-li rybě ani kubovi, servírujte na Štědrý večer maso. Klasikou jsou kuřecí nebo vepřové řízky, oproti tomu tradiční, avšak méně obvyklá, je vinná klobása. Nebo se inspirujte za hranicemi a servírujte krocana či jehněčí.

Vinná klobása na černém pivě

Vinná klobása patří na vánoční stůl hlavně v Čechách – podle tradice se servíruje proto, že stočená připomíná po usmažení slunce a symbolizuje tak slunovrat.

Každá rodina připravuje klobásu jinak – někdo pečenou se zelím, někdo osmaženou v trojobalu. Vy můžete vyzkoušet recept s černým pivem.

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kg vinné klobásy,
  • 50 g anglické slaniny,
  • 2 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 200 g krájených rajčat ve vlastní šťávě,
  • 200 ml černého piva,
  • slunečnicový olej,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Klobásu rozdělte na 4 díly, stočte a zajistěte špejlemi. Na pánvi rozpalte olej a z obou stran klobásové šneky lehce opečte.
  2. Klobásy odložte do pekáče, olej z pánve slijte a na sucho opečte kostičky slaniny, cibuli pokrájenou na čtvrtky a utřené stroužky česneku.
  3. Po pěti minutách přidejte rajčata z konzervy a černé pivo. Osolte, opepřete a nechte tekutinu mírně odpařit.
  4. Směsí přelijte klobásy a 15 minut pečte v troubě vyhřáté na 180 °C.

Klobásy na černém pivě servírujte se šťouchanými bramborami nebo kaší.Klobásy na černém pivě servírujte se šťouchanými bramborami nebo kaší.

Jaké jídlo připravujete na Štědrý večer u vás doma? Napište nám do komentáře.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025