Vyšperkujte si štědrovečerní tabuli podle tradic | Blog Mall.cz

Vyšperkujte si štědrovečerní tabuli podle tradic

Rybí šupina, řetěz pod stolem nebo talíř navíc. Štědrovečerní hodování není jen o dobrém jídle, ale také o tradicích, které dělají Vánoce Vánocemi. Zjistěte, jak v duchu tradic vyšperkovat vánoční stůl – a co víte, třeba letos zavedete novou rodinnou tradici. 

Když se celý den postíte, nejen, že uvidíte zlaté prasátko, ale hlavně si štědrovečerní hodování vychutnáte dvakrát tolik. Ani v návalu hladu ale nezapomínejte na tradiční zvyky, které se stovky let dědí z generace na generaci.

5+1 tradic pro to, aby štědrovečerní hostina přinesla lásku a peníze

Možná některé zvyky dodržujete, ani nevíte proč. Pokud ale budete hledat význam tradic v touze trávit čas spolu, nešlápnete vedle. To je ostatně význam Vánoc a večerní hostina jako vrchol Štědrého dne by tuto myšlenku měla podpořit. 

Dejte si záležet na hezky prostřeném stole a místo zapnuté televize dětem vyprávějte o vánočních zvycích, které u stolu dodržujete.

1. Sudý počet strávníků u stolu

Pokud u stolu sedí lichý počet osob, hrozí podle pověry, že se do domu vloudí neštěstí.

2. Talíř navíc

Aby se hospodyňky vyhnuly hrozbě neštěstí, přidávají na stůl talíř navíc. Ten slouží pro duše těch, kteří s námi už hodovat nemůžou anebo pro náhodné pocestné. 

Tradice velí, že by u stolu měl být talíř navíc pro ty, kteří už s námi Vánoce nemůžou trávit. • 

3. Od stolu se nevstává

Hostina musí být nachystaná tak, aby nikdo nemusel vstávat od stolu – příští rok by se totiž nemusel vrátit. Všechny chody naskládejte na stůl nebo pomocný stolek a i malé děti zkuste udržet na místě.

4. Pouto pevné jako řetěz

V některých rodinách nesmí u štědrovečerní večeře chybět ani řetěz nebo provaz. S ním se obváží nohy stolu, aby celá rodina držela pevně pohromadě.

5. Šupina pro peníze

Kapří šupina je symbolem bohatství. Když ji vložíte mezi talíře nebo s ní ozdobíte stůl, máte jistotu, že se vás i v příštím roce budou držet peníze. A kdo nejí kapra, může dekorativní šupiny vyrobit třeba z třpytivého papíru.

TIP navíc: do každého rohu dekorace trochu

Při zdobení se můžete inspirovat tradičním zvykem hospodyněk. Ty do jednoho rohu položily pecen chleba, aby měla rodina stále co jíst a do druhého daly ošatku se vším, co pole urodilo, aby i další rok byla velká sklizeň. Do třetího rohu přišly peníze a do čtvrtého miska s trochou jídla pro dobytek.

Dnes už takto stůl zdobit nejspíš nebudeme, nic ale nebrání vytvoření vlastních tradic – proč do rohu neumístit třeba suvenýr z dovolené, abyste se i příští rok podívali na krásná místa? 

Myslete při výběru dekorací i na symboliku – šiška je například symbolem duchovního osvícení a rozvoje mozku. Pokud chcete, aby vám to příští rok pálilo, volbu dekorací máte jasnou. • 

Velký stůl pro velkou hostinu

Dříve bylo běžné, že centrem bydlení byl velký stůl, u které se rodina scházela i mimo Štědrý večer. Dnešní malé byty tuto vymoženost často neumožňují a když chcete uspořádat větší hostinu, musíte spojit více stolů.

Při přípravě posezení počítejte na každého strávníka s 80 centimetry prostoru – jen tak se každému bude pohodlně jíst. 

Aby se na stůl vešlo nádobí i dekorace a ještě se u něho pohodlně jedlo, počítejte na jednoho strávníka skoro s metrem místa. • 

Na velký stůl potřebujete také velký ubrus. Vyberte kousek z kvalitního materiálu, například bavlny, a velikost zvolte tak, aby ubrus o 25-30 centimetrů překrýval hranu stolu.

NAŠE TIPY:

  1. Barvu zvolte neutrální – bílou či krémovou – ta bude vypadat dobře v kombinaci s jinými barvami.
  2. Kompozici stolu ozvláštněte středovým pruhem, u něhož si můžete dovolit i výraznější barevné provedení.
  3. A nezapomeňte ani na látkové ubrousky, ty ke slavnostnímu stolování patří.

Čím více lidí, tím více budete potřebovat porcelánu. Při prostírání postupujte takto:

  • mělký talíř umístěte 2 centimetry od okraje stolu a na něj položte bílý ubrousek – zajistíte tím, že hluboký talíř nebude klouzat a cinkat,
  • vedle talířů patří příbory: podle počtu chodů připravte počet příborů, které pokládejte směrem od talíře podle pořadí chodů a umístěte je v rozestupu asi 3-5 centimetrů (dezertní lžička či vidlička patří nad talíř),
  • u talíře nesmí chybět slavnostní sklenice na nealko, aperitiv, případně sklenice na víno a karafa s vodou.

Příbory skládejte podle pořadí chodů a držte mezi nimi několika centimetrové rozestupy. • 

Dříve bylo tradicí, že každá hospodyně měla velký porcelánový servis, z něhož se jedlo jen při slavnostních událostech. Pokud servis nemáte, připravte si ladící mísy a podnosy, na kterých budete jídlo podávat. Po ruce mějte:

  • mísu na polévku,
  • podnos na kapra,
  • mísu na salát či jinou přílohu,
  • malé talířky na dezert nebo misky na salát
  • a případně také omáčník.

Vše postavte na menší stolek blízko stolu, odkud budete jídlo servírovat podle jednotlivých chodů. Nemusíte tak vstávat a vyhnete se pověstné smůle.

Slaďte stromeček a stůl do barvy Vánoc

Dříve se stromeček zdobil přírodními ozdobami a ani stůl se nijak netřpytil. Dnes si naopak můžete vyhrát s dekoracemi v různých barvách a klidně sladit ozdoby na stromečku, stole i v bytě do několika barev. Kombinací červené a zelené rozhodně nic nezkazíte.

Není nad tradice: červená, zelená a zlatá jsou typickými barvami Vánoc. • 

Na slavnostním stole by neměly chybět:

  • svícny s vysokými svíčkami nebo adventní věnec se zapálenými svíčkami,
  • ubrousky složené do elegantního tvaru nebo sepnuté kroužkem,
  • rostlinná výzdoba v podobě větviček jehličnanů, vánoční hvězdy nebo listů cesmíny,
  • již zmíněná šupina, kterou někdo nahrazuje mincemi,
  • drobné třpytivé dekorace jako jsou například zlaté či stříbrné baňky, umělé perly nebo ozdoby ze svítících řetězů
  • a další dekorace

Buďte decentní a klidně stůl ozdobte jen jemnými přírodními ozdobami. • 

Zvolte jednu základní – neutrální – barvu, jednu barvu doplňkovou a slavnostní prvek v podobě zlaté nebo stříbrné. Budete-li se držet této trojkombinace, budete mít jistotu, že tabule bude elegantní a navodí slavnostní atmosféru.

Servírujte tradiční menu

Pokud byste tradičního kapra s bramborovým salátem chtěli ozvláštnit o tradiční pokrmy našich předků, připravovali byste na Štědrý den 9-12 chodů. K večeři se usedalo s první hvězdou na nebi a ještě než se začalo jíst, celá rodina se pomodlila.

V dnešní době stolovníci často vymění modlitbu za přání – i to ale barevně slaďte. • 

Jako první chod se podával oplatek s medem. Následovala polévka, která byla v každém regionu jiná – někde rybí, někde hrachová či čočková a jinde zase houbová. 

Po polévce se servírovala kaše z celého hrachu, který symbolizoval nový život. Následoval kroupový kuba nebo hubník a ryba či jiný masitý pokrm. Na stole nesmělo chybět zelí, sladká kaše s ovocem a třeba také muzika, kompot ze sušených švestek a hrušek. A na závěr hostiny si všichni pochutnali na vánočce.

NÁŠ TIP: Inspirujte se slavnostními recepty od polévky až po dezert.

Až do 19. století se ryba nejedla zdaleka všude, ale jen v rybníkářských oblastech. Dnes kapra servíruje asi čtvrtina českých domácností, rybí polévku si na Vánoce dá každý třetí Čech a třetina lidí si pochutnává na bramborovém salátu. 

Kdo nefandí kaprovi, ten si obvykle pochutná na řízku, filé, vinné klobáse nebo pečené huse. Většina strávníků se na Vánoce drží tradičních receptů – pokud byste ale chtěli vyzkoušet něco nového, připravte kapra a salát podle receptů redakce.

Ať už se rozhodnete pro skromné posezení v nejbližším rodinném kruhu nebo strávíte Štědrý večer s širokou rodinou a přáteli, užijte si Vánoce s úsměvem.