Co je to ghí?
Ghí, milovníky nazývané jako ghíčko, je máslo, které prochází speciálním procesem – přepouštěním. Znamená to, že se nechá pomalu rozpustit při nižší teplotě, a tím se vyčistí, protože se zbaví vody a mléčné bílkoviny. Proto ho mohou i ti, kteří ze zdravotních důvodů nemohou laktózu.
Máslo přepouštěly už naše babičky a ještě před nimi i kuchařská legenda Magdalena Dobromila Rettigová. Moudré ženy dobře věděly, že tak máslo déle vydrží bez žluknutí a mohou ho tedy skladovat několik měsíců.
Přepuštěné máslo je oproti klasickému máslu drolivější, proto si ho na chleba jen tak nenamažete. Využijete ho ale všude jinde: při vaření, pečení a smažení. Skvěle chutná třeba v omáčkách, v ragú a pod dušeným hovězím. Kromě toho na něm usmažíte i palačinky a vajíčka.
Jaké jsou účinky ghí na zdraví?
Tuky při vaření nesmíte přepálit. Když se spálí, uvolňují škodlivé volné radikály. Klasické máslo se nepřipálí jen při asi 121 až 149 °C, na pánvi ale teploty dosahují 200 °C.
Přepuštěním másla posunete teplotu přepálení (takzvaný kouřový bod) na zhruba 250 °C. Zatímco běžné máslo vám při smažení vajíček rychle zhnědne a přepálí se, přepuštěné máslo to zvládne bez újmy.
Náš tip: Kvůli nízkému bodu přepálení byste neměli smažit ani na extra panenském olivovém oleji, který spálíte okolo 191 °C. Nechejte si ho raději do salátů, kde vám prospěje víc.
Ghí dokonce léčí, proto se hojně využívá i v indické medicíně Ájurvédě. Co všechno umí?
- Podporuje trávení,
- podpoří vaši imunitu,
- obsahuje vitamíny A, E a minerály
- a navíc se o něm říká, že snižuje hladinu cholesterolu.
>> V pomalém hrnci se vám ghí bude vařit raz dva. Kupte si ho na MALL.CZ. <<
Přepouštějte máslo doma
Samotné ghí vyrobíte úplně jednoduše. Jak na to prozradila Koko v pořadu Menutovka na MALL.TV.
Potřebujete:
- několik kostek másla,
- zavařovací sklenici s víčkem.
Postup:
- Máslo nakrájejte na větší kousky.
- Vložte ho do menšího hrnce s tlustým dnem. Hrnec nezakrývejte poklicí.
- Máslo pomalu rozpouštějte na mírném plameni, občas ho promíchejte.
- Až se vytvoří pěna, průběžně ji sbírejte do misky. Máslo samotné nesmí zhnědnout.
- Proces skončí, až se přestane tvořit pěna a bublinky a neuslyšíte žádné praskání. Trvá to asi 15 až 30 minut.
- Až máslo trochu zchladne, přeceďte ho přes sítko a gázu do sklenice.
- A až to celé zchladne úplně, uložte ghí do lednice.
>> Podívejte se na další tipy z Menutovky na MALL.TV. <<
Tip na závěr: na ghí usmažíte i vánočního kapra
Připravte své rodině zdravější Vánoce a kapra tentokrát usmažte na přepuštěném másle. A to platí jak pro smažení v troubě, tak na pánvi. Uvidíte, že kapří chuť posunete o kus dál.
Máte oblíbený recept s ghí? Napište nám ho do komentářů.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.