Domácí přepuštěné máslo: smažte zdravěji | Blog Mall.cz

Domácí přepuštěné máslo: smažte zdravěji

Přepuštěné máslo neboli ghí je kvalitnější než obyčejné, podpoří vaše zdraví a mohou ho i ti, kteří jsou alergičtí na laktózu. Čtěte, jak si ho vyrobíte doma.

Co je to ghí?

Ghí, milovníky nazývané jako ghíčko, je máslo, které prochází speciálním procesem – přepouštěním. Znamená to, že se nechá pomalu rozpustit při nižší teplotě, a tím se vyčistí, protože se zbaví vody a mléčné bílkoviny. Proto ho mohou i ti, kteří ze zdravotních důvodů nemohou laktózu.

Máslo přepouštěly už naše babičky a ještě před nimi i kuchařská legenda Magdalena Dobromila Rettigová. Moudré ženy dobře věděly, že tak máslo déle vydrží bez žluknutí a mohou ho tedy skladovat několik měsíců.

Přepuštěné máslo je oproti klasickému máslu drolivější, proto si ho na chleba jen tak nenamažete. Využijete ho ale všude jinde: při vaření, pečení a smažení. Skvěle chutná třeba v omáčkách, v ragú a pod dušeným hovězím. Kromě toho na něm usmažíte i palačinky a vajíčka.

Pokud nesníte všechno máslo hned, nevadí – přepuštěné vydrží v lednici i několik měsíců.Pokud nesníte všechno máslo hned, nevadí – přepuštěné vydrží v lednici i několik měsíců.

Jaké jsou účinky ghí na zdraví?

Tuky při vaření nesmíte přepálit. Když se spálí, uvolňují škodlivé volné radikály. Klasické máslo se nepřipálí jen při asi 121 až 149 °C, na pánvi ale teploty dosahují 200 °C.

Přepuštěním másla posunete teplotu přepálení (takzvaný kouřový bod) na zhruba 250 °C. Zatímco běžné máslo vám při smažení vajíček rychle zhnědne a přepálí se, přepuštěné máslo to zvládne bez újmy.

Náš tip: Kvůli nízkému bodu přepálení byste neměli smažit ani na extra panenském olivovém oleji, který spálíte okolo 191 °C. Nechejte si ho raději do salátů, kde vám prospěje víc.

Při smažení má pánev kolem 200 °C. Rafinací se oleje čistí od nežádoucích látek, proto takovou teplotu zvládnou.Při smažení má pánev kolem 200 °C. Rafinací se oleje čistí od nežádoucích látek, proto takovou teplotu zvládnou.

Ghí dokonce léčí, proto se hojně využívá i v indické medicíně Ájurvédě. Co všechno umí?

  • Podporuje trávení,
  • podpoří vaši imunitu,
  • obsahuje vitamíny A, E a minerály
  • a navíc se o něm říká, že snižuje hladinu cholesterolu.

>> V pomalém hrnci se vám ghí bude vařit raz dva. Kupte si ho na MALL.CZ. <<

Přepouštějte máslo doma

Samotné ghí vyrobíte úplně jednoduše. Jak na to prozradila Koko v pořadu Menutovka na MALL.TV.

Potřebujete:

  • několik kostek másla,
  • zavařovací sklenici s víčkem.

Postup:

  1. Máslo nakrájejte na větší kousky.
  2. Vložte ho do menšího hrnce s tlustým dnem. Hrnec nezakrývejte poklicí.
  3. Máslo pomalu rozpouštějte na mírném plameni, občas ho promíchejte.
  4. Až se vytvoří pěna, průběžně ji sbírejte do misky. Máslo samotné nesmí zhnědnout.
  5. Proces skončí, až se přestane tvořit pěna a bublinky a neuslyšíte žádné  praskání. Trvá to asi 15 až 30 minut.
  6. Až máslo trochu zchladne, přeceďte ho přes sítko a gázu do sklenice.
  7. A až to celé zchladne úplně, uložte ghí do lednice.

>> Podívejte se na další tipy z Menutovky na MALL.TV. <<

Tip na závěr: na ghí usmažíte i vánočního kapra

Připravte své rodině zdravější Vánoce a kapra tentokrát usmažte na přepuštěném másle. A to platí jak pro smažení v troubě, tak na pánvi. Uvidíte, že kapří chuť posunete o kus dál.

Máte oblíbený recept s ghí? Napište nám ho do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.

 
  • +420 296 245 025