Konec doby kečupové: 5 originálních receptů na špagety | Blog Mall.cz

Konec vlády kečupu a sýru. Pochutnejte si na 5 variacích špaget

Špagety jsou vděčná surovina, která se ale při neustálém párování s kečupem a sýrem rychle přejí. Udělejte ve své kuchyni malou špagetovou revoluci a dopřejte si těstoviny v neobvyklých kombinacích.

6 kroků k famózním těstovinám

Než se vrhnete na samotné recepty, naučte se tyto vychytávky, se kterými připravíte vždy báječné těstoviny.

  • Do vody na špagety vždy přidejte jednu až dvě lžíce oleje. Až z hrnce těstoviny vyndáte, olej kolem nich vytvoří povlak, díky kterému do sebe nenasají omáčku a zachovají si tak svoji chuť.
  • Vodu solte až ve chvíli, kdy začne vřít. Zavzpomínejte na letní dovolenou – podle doporučení kuchařů by totiž měla chutnat jako moře. To je přibližně jedna kávová lžička soli na litr vody.
  • Těstoviny dejte do hrnce, až když rozmícháte sůl a voda opět začne vřít.
  • Přečtěte si na krabici návod, jak dlouho máte těstoviny vařit. Vařit od oka se u těstovin nevyplácí, každý druh i značka potřebuje jiný čas.
  • Než těstoviny slijete, odeberte hrneček vody. Ta obsahuje škrob z těstovin, sůl i olej a skvěle vám tak poslouží při ředění omáčky.
  • Těstoviny před podáváním ještě prohřejte v pánvi s omáčkou, aby se těstoviny omáčkou dobře obalily. Stačí 30 vteřin a mírný plamen.

Náš tip: Těstoviny, které podáváte s pestem, neohřívejte na pánvi, ale v promíchejte v hrnci od špaget nebo v míse.

Doporučená porce na jednoho strávníka je 100 gramů těstovin. Nebojte se ale porci upravit podle toho, jak velký hlad máte.

1. Špagety se sušenými rajčaty a avokádem

Avokádo dodá těstovinám krémový šmrnc a navíc zužitkujete úrodu rajčat.

Potřebujete:

  • 4 porce špaget,
  • 2 velká zralá avokáda,
  • šťávu z jednoho citronu,
  • špetku citronové kůry,
  • 30 plátků sušených rajčat,
  • olivový olej,
  • velkou hrst čerstvých bazalkových lístků,
  • mořskou sůl a pepř.

Postup:

  1. Vypeckujte a oloupejte avokádo, nakrájejte ho na kostky.
  2. Natrhejte lístky bazalky na menší kousky a sušená rajčata nakrájejte na čtvrtiny.
  3. Špagety připravte podle návodu. Nezapomeňte na tipy z úvodu článku a než je slijete, odlijte si malý šálek vody z těstovin.
  4. Na pánvi krátce promíchejte špagety s ostatními přísadami a odebraným šálkem vody. Dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.

Rajčata a těstoviny to k sobě táhne. Recept můžete doplnit i masovými kuličkami nebo kuřecím masem.

>> Vyzkoušejte speciální hrnec pro snadné slití špaget. <<

2. Těstoviny se špenátem

Nejvíce si pochutnáte, když využijete čerstvý špenát, mimo sezónu ale poslouží i mražený. Tato dobrota chutná také strávníkům, kteří špenát příliš nevyhledávají. Recept totiž obsahuje i parmezán, který chuť špenátu zjemní.

Potřebujete:

  • 4 porce špaget,
  • 250 gramů špenátu,
  • 50 gramů másla,
  • 8 lístků šalvěje,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 cibuli,
  • velkou hrst strouhaného parmezánu,
  • muškátový oříšek,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Polovinu másla rozpusťte v hrnci s tlustým dnem a opečte na něm plátky česneku a jemně pokrájenou cibuli.
  2. Do hrnce přidejte špenát a dobře promíchejte. Ochuťte špetkou muškátového oříšku, solí, pepřem a šalvějovými lístky. Vařte na mírném plameni přibližně 2 minuty.
  3. Pokud špenát pustil hodně vody, slijte ji a směs tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu rozmixujte na hladkou hmotu.
  4. Připravte špagety podle návodu na obalu, slijte je a promíchejte na pánvi se zbytkem rozpuštěného másla.
  5. Přidejte rozmixovanou špenátovou omáčku, parmezán a vše dobře promíchejte.

Náš tip: Špagety a další těstoviny mohou při správném skladování posloužit i jako dekorace kuchyně. Pořiďte si na ně luxusní skleněné dózy a vystavte různě tvarované těstoviny na odiv.

Zelené těstoviny můžete použít jako hlavní jídlo i jako přílohu. Skvěle doplní například grilovaného lososa.

3. Nejjednodušší špagety na světě podle Koko

Vyzkoušejte špagety takzvaně po americku. Vystačíte si s jedním hrncem a s minimem práce. Jak na to ukazuje kuchařka Koko v pořadu Menutovka na MALL.TV.

>> Podívejte se na další tipy z Menutovky na MALL.TV. <<

4. Cuketové špagety ze spiralizéru

Pokud si hlídáte linii a těstoviny nezapadají do vašeho jídelníčku, opatřete si spiralizér a nachystejte si odlehčenou zeleninovou verzi. Cuketové špagety vás příjemně překvapí svoji strukturou – na skus jsou mírně křupavé a jednoduše je nakombinujete s oblíbenou omáčkou.

Zeleninové špagety jsou elegantní způsob, jak přimět děti sníst doporučenou porci zeleniny.

5. Sladké špagety se slaninou

Americká variace, která vám připomene chuť BBQ omáčky, léta a grilování s přáteli. Na omáčku můžete použít čerstvé rajčatové pyré, ale pro usnadnění sáhněte po konzervě rajčatového protlaku.

Potřebujete:

  • 4 porce špaget,
  • 350 gramů slaniny pokrájené na kostičky,
  • 1 cibuli,
  • 1 zelenou papriku,
  • 1 červenou papriku,
  • 1 konzervu rajčatového protlaku,
  • ¼ šálku hnědého cukru,
  • strouhaný sýr na posypání hotových špaget,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Osmahněte ve velkém hrnci slaninu. Až pustí tuk a zezlátne, přidejte drobně pokrájenou cibuli a kostičky paprik.
  3. Do směsi se změklou zeleninou vmíchejte protlak, cukr, sůl a pepř.
  4. V zapékací míse smíchejte omáčku se špagetami, přiklopte víkem a zapékejte přibližně 40 minut. Na závěr posypte sýrem.

>> Servírujte špagety na originálních talířích na špagety. <<

Jaké špagety jsou nejoblíbenější u vás doma? Napište nám do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.