6 kroků k famózním těstovinám
Než se vrhnete na samotné recepty, naučte se tyto vychytávky, se kterými připravíte vždy báječné těstoviny.
- Do vody na špagety vždy přidejte jednu až dvě lžíce oleje. Až z hrnce těstoviny vyndáte, olej kolem nich vytvoří povlak, díky kterému do sebe nenasají omáčku a zachovají si tak svoji chuť.
- Vodu solte až ve chvíli, kdy začne vřít. Zavzpomínejte na letní dovolenou – podle doporučení kuchařů by totiž měla chutnat jako moře. To je přibližně jedna kávová lžička soli na litr vody.
- Těstoviny dejte do hrnce, až když rozmícháte sůl a voda opět začne vřít.
- Přečtěte si na krabici návod, jak dlouho máte těstoviny vařit. Vařit od oka se u těstovin nevyplácí, každý druh i značka potřebuje jiný čas.
- Než těstoviny slijete, odeberte hrneček vody. Ta obsahuje škrob z těstovin, sůl i olej a skvěle vám tak poslouží při ředění omáčky.
- Těstoviny před podáváním ještě prohřejte v pánvi s omáčkou, aby se těstoviny omáčkou dobře obalily. Stačí 30 vteřin a mírný plamen.
Náš tip: Těstoviny, které podáváte s pestem, neohřívejte na pánvi, ale v promíchejte v hrnci od špaget nebo v míse.
1. Špagety se sušenými rajčaty a avokádem
Avokádo dodá těstovinám krémový šmrnc a navíc zužitkujete úrodu rajčat.
Potřebujete:
- 4 porce špaget,
- 2 velká zralá avokáda,
- šťávu z jednoho citronu,
- špetku citronové kůry,
- 30 plátků sušených rajčat,
- olivový olej,
- velkou hrst čerstvých bazalkových lístků,
- mořskou sůl a pepř.
Postup:
- Vypeckujte a oloupejte avokádo, nakrájejte ho na kostky.
- Natrhejte lístky bazalky na menší kousky a sušená rajčata nakrájejte na čtvrtiny.
- Špagety připravte podle návodu. Nezapomeňte na tipy z úvodu článku a než je slijete, odlijte si malý šálek vody z těstovin.
- Na pánvi krátce promíchejte špagety s ostatními přísadami a odebraným šálkem vody. Dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.
>> Vyzkoušejte speciální hrnec pro snadné slití špaget. <<
2. Těstoviny se špenátem
Nejvíce si pochutnáte, když využijete čerstvý špenát, mimo sezónu ale poslouží i mražený. Tato dobrota chutná také strávníkům, kteří špenát příliš nevyhledávají. Recept totiž obsahuje i parmezán, který chuť špenátu zjemní.
Potřebujete:
- 4 porce špaget,
- 250 gramů špenátu,
- 50 gramů másla,
- 8 lístků šalvěje,
- 3 stroužky česneku,
- 1 cibuli,
- velkou hrst strouhaného parmezánu,
- muškátový oříšek,
- sůl a pepř.
Postup:
- Polovinu másla rozpusťte v hrnci s tlustým dnem a opečte na něm plátky česneku a jemně pokrájenou cibuli.
- Do hrnce přidejte špenát a dobře promíchejte. Ochuťte špetkou muškátového oříšku, solí, pepřem a šalvějovými lístky. Vařte na mírném plameni přibližně 2 minuty.
- Pokud špenát pustil hodně vody, slijte ji a směs tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu rozmixujte na hladkou hmotu.
- Připravte špagety podle návodu na obalu, slijte je a promíchejte na pánvi se zbytkem rozpuštěného másla.
- Přidejte rozmixovanou špenátovou omáčku, parmezán a vše dobře promíchejte.
Náš tip: Špagety a další těstoviny mohou při správném skladování posloužit i jako dekorace kuchyně. Pořiďte si na ně luxusní skleněné dózy a vystavte různě tvarované těstoviny na odiv.
3. Nejjednodušší špagety na světě podle Koko
Vyzkoušejte špagety takzvaně po americku. Vystačíte si s jedním hrncem a s minimem práce. Jak na to ukazuje kuchařka Koko v pořadu Menutovka na MALL.TV.
>> Podívejte se na další tipy z Menutovky na MALL.TV. <<
4. Cuketové špagety ze spiralizéru
Pokud si hlídáte linii a těstoviny nezapadají do vašeho jídelníčku, opatřete si spiralizér a nachystejte si odlehčenou zeleninovou verzi. Cuketové špagety vás příjemně překvapí svoji strukturou – na skus jsou mírně křupavé a jednoduše je nakombinujete s oblíbenou omáčkou.
5. Sladké špagety se slaninou
Americká variace, která vám připomene chuť BBQ omáčky, léta a grilování s přáteli. Na omáčku můžete použít čerstvé rajčatové pyré, ale pro usnadnění sáhněte po konzervě rajčatového protlaku.
Potřebujete:
- 4 porce špaget,
- 350 gramů slaniny pokrájené na kostičky,
- 1 cibuli,
- 1 zelenou papriku,
- 1 červenou papriku,
- 1 konzervu rajčatového protlaku,
- ¼ šálku hnědého cukru,
- strouhaný sýr na posypání hotových špaget,
- sůl a pepř.
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Osmahněte ve velkém hrnci slaninu. Až pustí tuk a zezlátne, přidejte drobně pokrájenou cibuli a kostičky paprik.
- Do směsi se změklou zeleninou vmíchejte protlak, cukr, sůl a pepř.
- V zapékací míse smíchejte omáčku se špagetami, přiklopte víkem a zapékejte přibližně 40 minut. Na závěr posypte sýrem.
>> Servírujte špagety na originálních talířích na špagety. <<
Jaké špagety jsou nejoblíbenější u vás doma? Napište nám do komentářů.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.