Konec doby kečupové: 5 originálních receptů na špagety | Blog Mall.cz

Konec vlády kečupu a sýru. Pochutnejte si na 5 variacích špaget

Špagety jsou vděčná surovina, která se ale při neustálém párování s kečupem a sýrem rychle přejí. Udělejte ve své kuchyni malou špagetovou revoluci a dopřejte si těstoviny v neobvyklých kombinacích.

6 kroků k famózním těstovinám

Než se vrhnete na samotné recepty, naučte se tyto vychytávky, se kterými připravíte vždy báječné těstoviny.

  • Do vody na špagety vždy přidejte jednu až dvě lžíce oleje. Až z hrnce těstoviny vyndáte, olej kolem nich vytvoří povlak, díky kterému do sebe nenasají omáčku a zachovají si tak svoji chuť.
  • Vodu solte až ve chvíli, kdy začne vřít. Zavzpomínejte na letní dovolenou – podle doporučení kuchařů by totiž měla chutnat jako moře. To je přibližně jedna kávová lžička soli na litr vody.
  • Těstoviny dejte do hrnce, až když rozmícháte sůl a voda opět začne vřít.
  • Přečtěte si na krabici návod, jak dlouho máte těstoviny vařit. Vařit od oka se u těstovin nevyplácí, každý druh i značka potřebuje jiný čas.
  • Než těstoviny slijete, odeberte hrneček vody. Ta obsahuje škrob z těstovin, sůl i olej a skvěle vám tak poslouží při ředění omáčky.
  • Těstoviny před podáváním ještě prohřejte v pánvi s omáčkou, aby se těstoviny omáčkou dobře obalily. Stačí 30 vteřin a mírný plamen.

Náš tip: Těstoviny, které podáváte s pestem, neohřívejte na pánvi, ale v promíchejte v hrnci od špaget nebo v míse.

Doporučená porce na jednoho strávníka je 100 gramů těstovin. Nebojte se ale porci upravit podle toho, jak velký hlad máte.Doporučená porce na jednoho strávníka je 100 gramů těstovin. Nebojte se ale porci upravit podle toho, jak velký hlad máte.

1. Špagety se sušenými rajčaty a avokádem

Avokádo dodá těstovinám krémový šmrnc a navíc zužitkujete úrodu rajčat.

Potřebujete:

  • 4 porce špaget,
  • 2 velká zralá avokáda,
  • šťávu z jednoho citronu,
  • špetku citronové kůry,
  • 30 plátků sušených rajčat,
  • olivový olej,
  • velkou hrst čerstvých bazalkových lístků,
  • mořskou sůl a pepř.

Postup:

  1. Vypeckujte a oloupejte avokádo, nakrájejte ho na kostky.
  2. Natrhejte lístky bazalky na menší kousky a sušená rajčata nakrájejte na čtvrtiny.
  3. Špagety připravte podle návodu. Nezapomeňte na tipy z úvodu článku a než je slijete, odlijte si malý šálek vody z těstovin.
  4. Na pánvi krátce promíchejte špagety s ostatními přísadami a odebraným šálkem vody. Dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.

Rajčata a těstoviny to k sobě táhne. Recept můžete doplnit i masovými kuličkami nebo kuřecím masem.Rajčata a těstoviny to k sobě táhne. Recept můžete doplnit i masovými kuličkami nebo kuřecím masem.

>> Vyzkoušejte speciální hrnec pro snadné slití špaget. <<

2. Těstoviny se špenátem

Nejvíce si pochutnáte, když využijete čerstvý špenát, mimo sezónu ale poslouží i mražený. Tato dobrota chutná také strávníkům, kteří špenát příliš nevyhledávají. Recept totiž obsahuje i parmezán, který chuť špenátu zjemní.

Potřebujete:

  • 4 porce špaget,
  • 250 gramů špenátu,
  • 50 gramů másla,
  • 8 lístků šalvěje,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 cibuli,
  • velkou hrst strouhaného parmezánu,
  • muškátový oříšek,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Polovinu másla rozpusťte v hrnci s tlustým dnem a opečte na něm plátky česneku a jemně pokrájenou cibuli.
  2. Do hrnce přidejte špenát a dobře promíchejte. Ochuťte špetkou muškátového oříšku, solí, pepřem a šalvějovými lístky. Vařte na mírném plameni přibližně 2 minuty.
  3. Pokud špenát pustil hodně vody, slijte ji a směs tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu rozmixujte na hladkou hmotu.
  4. Připravte špagety podle návodu na obalu, slijte je a promíchejte na pánvi se zbytkem rozpuštěného másla.
  5. Přidejte rozmixovanou špenátovou omáčku, parmezán a vše dobře promíchejte.

Náš tip: Špagety a další těstoviny mohou při správném skladování posloužit i jako dekorace kuchyně. Pořiďte si na ně luxusní skleněné dózy a vystavte různě tvarované těstoviny na odiv.

Zelené těstoviny můžete použít jako hlavní jídlo i jako přílohu. Skvěle doplní například grilovaného lososa.Zelené těstoviny můžete použít jako hlavní jídlo i jako přílohu. Skvěle doplní například grilovaného lososa.

3. Nejjednodušší špagety na světě podle Koko

Vyzkoušejte špagety takzvaně po americku. Vystačíte si s jedním hrncem a s minimem práce. Jak na to ukazuje kuchařka Koko v pořadu Menutovka na MALL.TV.

>> Podívejte se na další tipy z Menutovky na MALL.TV. <<

4. Cuketové špagety ze spiralizéru

Pokud si hlídáte linii a těstoviny nezapadají do vašeho jídelníčku, opatřete si spiralizér a nachystejte si odlehčenou zeleninovou verzi. Cuketové špagety vás příjemně překvapí svoji strukturou – na skus jsou mírně křupavé a jednoduše je nakombinujete s oblíbenou omáčkou.

Zeleninové špagety jsou elegantní způsob, jak přimět děti sníst doporučenou porci zeleniny.Zeleninové špagety jsou elegantní způsob, jak přimět děti sníst doporučenou porci zeleniny.

5. Sladké špagety se slaninou

Americká variace, která vám připomene chuť BBQ omáčky, léta a grilování s přáteli. Na omáčku můžete použít čerstvé rajčatové pyré, ale pro usnadnění sáhněte po konzervě rajčatového protlaku.

Potřebujete:

  • 4 porce špaget,
  • 350 gramů slaniny pokrájené na kostičky,
  • 1 cibuli,
  • 1 zelenou papriku,
  • 1 červenou papriku,
  • 1 konzervu rajčatového protlaku,
  • ¼ šálku hnědého cukru,
  • strouhaný sýr na posypání hotových špaget,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Osmahněte ve velkém hrnci slaninu. Až pustí tuk a zezlátne, přidejte drobně pokrájenou cibuli a kostičky paprik.
  3. Do směsi se změklou zeleninou vmíchejte protlak, cukr, sůl a pepř.
  4. V zapékací míse smíchejte omáčku se špagetami, přiklopte víkem a zapékejte přibližně 40 minut. Na závěr posypte sýrem.

>> Servírujte špagety na originálních talířích na špagety. <<

Jaké špagety jsou nejoblíbenější u vás doma? Napište nám do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025