4 recepty na zavařování

Zavařit a uskladnit na horší časy se dá téměř vše. Ovoce, zelenina, houby, maso, ryby, ale také polévky a hotová jídla. Prozradíme vám, proč a jak zavařovat a poradíme recepty na kompoty i rychlá jídla.

Proč a jak zavařovat?

Zavařování je jeden ze způsobů konzervace. Potraviny se připraví do sklenic, uzavřou víčkem a ponoří na určitou dobu do horké nebo vařící vody. Vlivem vysoké teploty dojde k zahubení veškerých mikroorganismů a bakterií a také vytlačení vzduchu ze sklenice. Po vychladnutí se ve sklenici vytvoří vzduchoprázdno, díky čemuž se potraviny uvnitř nezkazí.

Zavařené potraviny vydrží v suchu, chladnu a temnu i několik let a jsou připravené k okamžitému použití.

Způsoby zavařování

Existuje mnoho způsobů zavařování. Např.:

  • V troubě – vyskládejte sklenice na plech s rozestupy alespoň 1 cm. Na plech nalijte vodu (cca 1,5 cm) a nechte zavařovat v předehřáté troubě na 200 °C cca 10 minut podle velikosti sklenic.
  • V mikrovlnné troubě – při výkonu 900 W zavařujte cca 4,5 minuty.
  • V zavařovacím hrnci – ideální pro milovníky zavařování, vše nastavíte podle návodu.
  • V klasickém hrnci – do většího hrnce naskládejte sklenice, zalijte je teplou vodou a přiveďte k varu. Vařte cca 10 minut. Sklenice se nesmí dotýkat, aby nepraskly.
  • V myčce nádobí – návod na zavařování v myčce najdete zde

Pokud zavařujete poprvé, začněte s jablky – postup je velmi jednoduchý.Pokud zavařujete poprvé, začněte s jablky – postup je velmi jednoduchý.

Recept na jablkový kompot

Urodilo se vám hodně jablek? Udělejte si na zimu zásoby jablkového kompotu. Co na kompoty budete potřebovat?

  • 1 citron
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 hřebíčky
  • 1 celou skořici
  • 1 kg jablek
  • 1 l vody

Postup:

  1. Oloupejte jablka a zbavte je jádřinců. Nakrájejte je na kousky a pokapejte je citronovou šťávou.
  2. Svařte vodu s cukrem a kořením. Přidejte jablka a uduste je do měkka.
  3. Kompot dejte do sklenic a zavařujte v zavařovacím hrnci 20 min na 80 °C.

Recept na lečo z čerstvé zeleniny

Zbyly vám papriky, cibule a rajčata? Uvařte si lečo a zakonzervujte ho na horší časy. Co na něj budete potřebovat?

  • 1 cibuli
  • 500 g zelené papriky
  • 500 g rajčat
  • 100 g škvarkového sádla
  • 1 kávovou lžičku soli

Postup:

  1. Omyjte všechnu zeleninu. Papriku zbavte semínek a nakrájejte na nudličky, rajčata na kolečka a cibuli nasekejte nadrobno.
  2. kastrolu rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a krátce poduste. Přisypejte papriku a poduste do poloměkka. Nakonec přidejte rajčata, směs ochuťte solí a uduste do měkka.
  3. Horkou směs rozdělte do sklenic a zavíčkujte. Zavařujte po dobu 15 minut.

Recept na vepřovku

Pravá domácí vepřovka je bezpochyby mnohem lepší než kupovaná. Vyniká nejen chutí, ale i kvalitou masa. Co na ní budete potřebovat?

  • vepřový bůček
  • vepřovou plec
  • kmín
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Vepřové nakrájejte na větší kousky (cca 3x3 cm) a vložte do pekáče.
  2. Přidejte pepř, sůl a kmín, zamíchejte a nechte pár hodin odležet.
  3. Pekáč s masem dejte asi na 30 minut do předehřáté trouby na 200 °C. Jakmile se z masa uvolní šťáva, můžete pekáč vyndat z trouby a masem naplnit sklenice téměř po okraj.
  4. Maso ve sklenicích zalijte výpekem a uzavřete.
  5. Maso zavařujte nadvakrát: 1. den na 90 °C cca 90 minut a druhý den na 90 °C cca 30 minut.

Recept na topinkovou směs

Zavařenou směs na topinky oceníte zejména ve chvíli, kdy potřebujete rychle připravit večeři, ale máte doma jen chleba. Co na ní budete potřebovat?

  • 1,5 cukety
  • 6 cibulí
  • 1 paličku česneku
  • 2 lžičky mleté papriky (pálivé i sladké)
  • 8 lžic sójové omáčky
  • 2 rajské protlaky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Zeleninu nakrájejte na malé kousky, přidejte ostatní ingredience, dochuťte a vařte cca 30 minut.
  2. Ještě horkou směs dejte do sklenic, zavíčkujte a zavařujte dalších 20 minut.
  3. Podávejte s masem nebo jen tak na topinky. 

Zavařujete? Máte své oblíbené recepty? Podělte se o ně s námi v komentářích.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025