4 recepty na zavařování | Blog Mall.cz

4 recepty na zavařování

Jestli neradi plýtváte jídlem, pusťte se do zavařování. Na horší časy uskladníte téměř vše od ovoce a zeleniny až po polévky a hotovky. Přečtěte si, jak na to a vyzkoušejte jednoduché recepty na kompoty i rychlá jídla pro celou rodinu.

Zavařené ovoce a zelenina vydrží mnoho let

Zavařování je jeden ze způsobů konzervace. Potraviny se připraví do sklenic, uzavřou víčkem a ponoří na určitou dobu do horké nebo vařící vody. Vlivem vysoké teploty se zahubí veškeré mikroorganismy a bakterie a také se vytlačí vzduch ze sklenice.

Po vychladnutí se ve sklenici vytvoří vzduchoprázdno, díky čemuž se potraviny uvnitř nezkazí. Zavařené potraviny vydrží v suchu, chladnu a temnu i několik let a jsou připravené neustále k okamžitému použití.

5 tipů, jak jednoduše zavaříte potraviny

  1. V troubě vyskládejte sklenice na plech s rozestupy alespoň 1 centimetr. Na plech nalijte vodu (cca 1,5 centimetru) a zavařujte v předehřáté troubě na 200 °C alespoň 10 minut podle velikosti sklenic.
  2. V mikrovlnné troubě při výkonu 900 W zavařujte cca 4,5 minuty.
  3. Pokud jste milovníky zavařování, pořiďte si zavařovací hrnec, ze kterého si nápoj stočíte rovnou do sklenice.
  4. Zavařování zvládnete i ve větším hrnci. Naskládejte do něj sklenice, zalijte je teplou vodou a přiveďte k varu. Vařte kolem 10 minut. Pozor, aby se sklenice nedotýkaly, jinak prasknou.
  5. Zavařování je možné dokonce i v myčce na nádobí. Návod, jak na to najdete zde.

>> Zavařovací hrnce najdete na MALL.CZ. <<

Pokud zavařujete poprvé, začněte s jablky – postup je velmi jednoduchý.Pokud zavařujete poprvé, začněte s jablky – postup je velmi jednoduchý.

>> Připravte si džem, sušené houby nebo smoothie na celý rok. <<

1. Recept na jablečný kompot

Jestli se vám letos urodilo hodně jablek, udělejte si na zimu zásoby jablečného kompotu. U pohádek ho pak mlsejte po lžičkách, oslaďte jim palačinky nebo ho přidejte do tvarohové dezertu.

Na jablečný kompot potřebujete:

  • 1 citron,
  • 250 gramů cukru krupice,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 4 hřebíčky,
  • 1 celou skořici,
  • 1 kilogram jablek,
  • 1 litr vody.

Postup:

  1. Oloupejte jablka a zbavte je jádřinců. Nakrájejte je na kousky a pokapejte citronovou šťávou.
  2. Svařte vodu s cukrem a kořením. Přidejte jablka a uduste je do měkka.
  3. Kompot dejte do sklenic a zavařujte v zavařovacím hrnci 20 minut na 80 °C.

>> Kvalitní kuchyňské nože najdete na MALL.CZ. <<

2. Recept na lečo z čerstvé zeleniny

Zbyly vám papriky, cibule a rajčata? Uvařte si lečo a zakonzervujte ho. Až vás někdy přepadne hlad a nebudete chtít trávit večer u plotny, lečo za pár minut ohřejete v mikrovlnce a zaženete hlad.

Na lečo potřebujete:

  • 1 cibuli,
  • 500 gramů zelené papriky,
  • 500 gramů rajčat,
  • 100 gramů škvarkového sádla,
  • 1 kávovou lžičku soli.

Postup:

  1. Omyjte všechnu zeleninu. Papriku zbavte semínek a nakrájejte na nudličky, rajčata na kolečka a cibuli nasekejte nadrobno.
  2. V kastrolu rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a krátce poduste. Přisypejte nakrájenou papriku a poduste do poloměkka. Nakonec přidejte rajčata, směs ochuťte solí a uduste do měkka.
  3. Horkou směs rozdělte do sklenic, zavíčkujte a zavařujte po dobu 15 minut.

>> Hrnce, kastroly a rendlíky pořídíte na MALL.CZ. <<

Domácí zavařené lečo vám vydrží a v mikrovlnce nebo rendlíku ho ohřejete během pár minut.Domácí zavařené lečo vám vydrží a v mikrovlnce nebo rendlíku ho ohřejete během pár minut.

3. Recept na vepřovku

Pravá domácí vepřovka je bezpochyby mnohem lepší než kupovaná. Vyniká nejen chutí, ale i kvalitou masa.

Na poctivou domácí vepřovku potřebujete:

  • vepřový bůček,
  • vepřovou plec,
  • kmín,
  • pepř,
  • sůl.

Postup:

  1. Vepřové nakrájejte na větší kousky (cca 3×3 centimetry) a vložte do pekáče.
  2. Přidejte pepř, sůl a kmín, zamíchejte a nechte pár hodin odležet.
  3. Pekáč s masem dejte asi na 30 minut do předehřáté trouby na 200 °C. Jakmile se z masa uvolní šťáva, vyndejte pekáč z trouby a masem naplňte sklenice téměř po okraj.
  4. Maso ve sklenicích zalijte výpekem a uzavřete.
  5. Maso zavařujte nadvakrát: 1. den na 90 °C cca 90 minut a druhý den na 90 °C cca 30 minut.

>> Vyberte si nový pekáč na MALL.CZ. <<

4. Recept na topinkovou směs

Zavařenou směs na topinky oceníte zejména ve chvíli, kdy potřebujete rychle připravit večeři, ale máte doma jen chleba.

Na topinkovou směs potřebujete:

  • 1,5 cukety,
  • 6 cibulí,
  • 1 paličku česneku,
  • 2 lžičky mleté papriky (pálivé i sladké),
  • 8 lžic sójové omáčky,
  • 2 rajské protlaky,
  • sůl,
  • pepř.

Postup:

  1. Zeleninu nakrájejte na malé kousky, přidejte ostatní ingredience, dochuťte a vařte cca 30 minut.
  2. Ještě horkou směs dejte do sklenic, zavíčkujte a zavařujte dalších 20 minut.
  3. Podávejte s masem nebo jen tak na topinkách.

Ať už do kuchyně hledáte cokoliv dalšího, seženete to na MALL.CZ. Máme pro vás totiž všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si nejen čas v kuchyni užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.