Připravte si džem, sušené houby a smoothie na celý rok | Blog Mall.cz

Připravte si džem, sušené houby a smoothie na celý rok

Společně s dlouhými dny plnými slunce nám léto přináší také košíky šťavnatého ovoce a zeleniny. Podívejte se s námi na způsoby, jakými svou letošní úrodu zpracovat tak, abyste si na ní vy i vaše rodina pochutnali bez ohledu na roční období. Pokud vás zajímá, jak během pár chvil ve své kuchyni vykouzlit osvěžující smoothie, nakládanou zeleninu, kompoty, džemy či sušené houby a ovoce, pokračujte ve čtení.


Smoothie osvěží, dodá vitaminy a pomůže i s hubnutím

Nebojte se experimentovat! K ovocnému smoothie přidejte listy špenátu a připravte si vitamínovou bombu. • 

Smoothie – tento lahodný nápoj z rozmixovaného ovoce a zeleniny si zaslouženě získává čím dál větší oblibu. A není se čemu divit, tato pochoutka je doslova nabitá vitaminy a minerály důležitými pro chod celého našeho těla. Vysoký obsah vlákniny napomáhá správnému trávení a na dlouhou dobu zasytí, čímž pomáhá i při hubnutí.

Nevíte, jak s přípravou smoothie začít a který recept vyzkoušet? Zkuste pro začátek osvědčenou kombinaci banán a jablko, zasypte je hrstkou špenátových lístků, zalijte vodou a rozmixujte. Přidat můžete také kiwi, červenou řepu, nebo borůvky či jiné sezónní ovoce a namísto vody zkuste použít mléko nebo rostlinný nápoj.

Náš tip: V létě se osvěžte ledově vychlazeným smoothie nápojem. Při přípravě receptu přihoďte do mixéru pár kostek ledu nebo zmrzlý banán. Porce krájeného ovoce a zeleniny si také můžete připravit do mrazáku, až dostanete v zimě chuť na vitaminovou bombu, jednoduše směs nasypete do mixéru a zalijte vodou nebo mlékem.

Jak připravit smoothie: mixér nebo smoothie maker?

Nutri mixér Sencor SNB 4301RD extrahuje z potravin blahodárné látky. Koktejly budou chutné a výživné. • 

Vybírat můžete mezi klasickými stolními mixéry, tyčovými mixéry nebo tzv. smoothie makery. A jaké jsou rozdíly v přípravě smoothie s jednotlivými spotřebiči?

Smoothie maker – je vysokorychlostní mixér speciálně určený pro výrobu smoothie. Příprava ovocných a zeleninových nápojů je s ním díky jednoduchému ovládání a výkonnému motoru snadná a rychlá. Smoothie maker Sencor SNB 4301RD rozmixuje celé ovoce, ořechy, zeleninu, semínka a promění je v dokonale stravitelný vitaminový koktejl pro vaše tělo.

Stolní mixér – ve vysokorychlostním stolním mixéru kromě smoothie a pyré připravíte také ledové tříště a veganská mléka. Mixér Tefal BL962B38 Ultrablend Cook si se svými 45 000 otáčkami za minutu poradí i s rozmixováním tvrdých částí ovoce, jadérek a slupek, do vašich nápojů tím uvolní ještě více živin. Díky regulaci páry vám umožní také přípravu horkých omáček a polévek.

Tyčový mixér – tento univerzální pomocník Bosch MSM 67166 se ve vaší kuchyni neztratí a připravíte s ním mimo jiné i ovocná a zeleninová smoothie a pyré. A pořídíte-li si ho navíc v nerezovém provedení nemusíte se s ním obávat ani mixování horkých omáček, polévek či nápojů.

Domácí džemy a nakládaná zelenina v zimě potěší

Jahodový džem je klasickou pochoutkou. Zkuste jej ozvláštnit například rebarborou nebo badyánem. • 

Přestože je léto v plném proudu, nastává čas myslet dopředu a připravit si z úrody ovoce, zeleniny a hub zásobu zavařenin. Během zavařování se potraviny ve víčkem uzavřené sklenici ohřívají při minimální teplotě 85 °C, tím dochází k tepelné konzervaci, která jim zaručí dlouhou trvanlivost. Díky tomu zavařené potraviny bez úhony přečkají celou zimu a pochutnáte si na nich, kdykoli jen dostanete chuť.

S pomocí moderních zavařovacích hrnců si ovocné džemy, kompoty a nakládanou zeleninu připravíte snadněji než kdy dříve. Plánujete-li zavařovat velké objemy, hodit by se vám mohl zavařovací hrnec Orion o objemu 30 litrů. Jeho součástí je zavařovací rošt, který zabraňuje přímému kontaktu sklenic se dnem hrnce, a zamezuje tím popraskání skla.

Co všechno můžete zavařovat?

Zavařovat můžete velmi mnoho druhů potravin, od ovoce a zeleniny až po houby, maso a hotové pokrmy. Nejčastěji zavařovaným ovocem jsou jahody, rybíz, meruňky třešně, broskve, jablka nebo hrušky, které můžete zavařit v podobě kompotů, džemů nebo marmelád. Nejvhodnější je na zavařování čerstvé, zralé ovoce, které však není příliš měkké.

Ze zeleniny se na zavařování hodí například okurky, rajčata a papriky. Zavařovat můžete také hrášek mrkev, celer, petržel, květák, kukuřici, cibuli a chřest. Při zavařování zeleniny se fantazii meze téměř nekladou. Co třeba vyzkoušet netradiční slanou cibulovou marmeládu?

Houby zavařujte celé nebo krájené. Vhodné jsou středně tvrdé druhy hub, jako jsou hříbky, václavky, klouzky, hlíva ústřičná a hlavičky žampionů.

Postup správného zavařování

Ať zavařujete hrášek, okurky, třešně, meruňky nebo broskve, budete-li postupovat podle následujících bodů, zavařování se vám zcela jistě podaří.

  1. Vymyjte a vyvařte sklenice a víčka.

  2. Naplňte sklenice ovocem.

  3. Zavíčkujte, ale víčko nedotahujte.

  4. Vyskládejte naplněné a zavíčkované sklenice na dno zavařovacího hrnce.

  5. Voda v hrnci by měla dosahovat do třetiny až poloviny sklenic.

  6. Pokud chcete zavařovat v páře, nalijte vodu jen pod sklenice.

  7. Uveďte do varu a nechte vařit na doporučenou teplotu a čas.

  8. Sklenice vyndejte, vyskládejte na teplou utěrku nebo podložku a šroubovací víčka dotáhněte.

  9. Po zchladnutí sklenice otočte dnem vzhůru, ujistíte se tím, že víčka těsní.

  10. Na závěr sklenice opatřete štítkem s názvem a datem výroby.

Zavařené potraviny uchovávejte v chladu, temnu a suchu. Takto připravené zavařeniny mají velmi dlouhou trvanlivost, občas přesto raději zkontrolujte, zda víčka těsní a kvalita obsahu se nezměnila.

Usušte si ovoce, zeleninu a houby, vydrží vám měsíce

Sušené houby neztrácejí na své vůni ani chuti. Stačí je na půl hodiny namočit do vody a jsou připravené ke zpracování. • 

Sušení patří k tradičním metodám konzervace. Sušené potraviny si uchovávají svou chuť, barvu, vysoký obsah vitaminů a minerálů a jsou dlouho trvanlivé. Sušit můžete nejrůznější druhy ovoce, zeleniny, ale také bylinky a houby.

Co všechno můžete sušit?

K sušení se z ovoce výborně hodí jablka, hrušky, meruňky, švestky, banány, kiwi, ananas. Méně vhodné mohou být kvůli obsahu jadérek maliny, rybíz nebo ostružiny.

Při sušení se nemusíte omezovat pouze na ovoce, sušit můžete také zeleninu – mrkev, celer, cuketu, červenou řepu, květák, petržel, pórek, rajčata, hrášek, dýně, chřest, cibuli, česnek, kukuřici. Některé druhy zeleniny je vhodné před sušením pár minut povařit. Jedná se zejména o brambory a kořenovou zeleninu.

Náš tip: Jak poznat, že je ovoce správně usušené? Sušené ovoce je pružné a suché. Pokud si nejste jisti, přitiskněte kousek ovoce na papírový ubrousek, zůstane-li na něm mokrá stopa, není ještě dokonale vysušené.

Proč je sušička potravin na sušení nejlepší a jakou vybrat?

Sencor SFD 790WH suší potraviny rovnoměrně na všech platech. • 

Sušička je nejmodernějším způsobem sušení potravin. Připravíte v ní nejrůznější druhy ovoce, zeleniny a hub, a to i těch, které mohou mít při sušení na vzduchu tendence plesnivět. Sušičky bývají opatřeny regulací teploty a některé také funkcí automatického vypnutí.

Na rozdíl od sušení na slunci vám bude sušička potravin sloužit po celý rok bez ohledu na počasí. Potraviny vysuší důkladně a zároveň šetrně, a ty si tak zachovají vysokou výživovou hodnotu a při správném skladování vydrží trvanlivé několik měsíců až let. Pořízení sušičky nemusí být ani nikterak nákladné, přesvědčte se sami s tichou sušičkou vybavenou pojistkou proti přehřátí Sencor SFD 790WH.

Až vás tradiční sušené pochoutky omrzí, zkuste si v sušičce připravit ovocné nebo zeleninové placky. Mezi oblíbené patří raw tortilly, raw palačinky a nejrůznější druhy krekrů. Připravit je zvládne sušička Ezidri, která nabízí tři programy sušení, 5 sušicích pater se sítí a jednu foliovou misku.

Dáváte-li přednost hranatému tvaru sušičky, vyhovovat by vám mohla Guzzanti GZ 505 s nastavitelným LCD displejem, regulací teploty a funkcí automatického vypnutí.

Náš tip: Zkuste usušit naklíčenou pohanku. Skvěle se hodí do salátů, a navíc obsahuje řadu minerálů a stopových prvků.

Sušené potraviny uchovávejte ve víkem uzavřené sklenici a chraňte je před vlhkem a světlem. Takto uskladněné vydrží i několik let.