Zpracujte okurky netradičně | Blog Mall.cz

Zpracujte okurky netradičně podle receptů, které skoro nikdo nezná

Klasické zavařené okurky už máte hotové, jenže vás letos navíc honí mlsná na něco neobvyklého? Máme pro vás nové tipy na zavařování okurek a také 3 recepty, se kterými spolehlivě každého překvapíte.

Začněte nálevem

Aby se chutě správně rozležely, je nejlepší připravit nálev minimálně 3 dny předem. A může být na 100 % domácí a zdravější: stačí jen místo kupovaných kořenicích směsí vyrobit svou vlastní. Domácí nálev uvaříte z:

  • 3 litrů vody,
  • 1 litru octa (pro jemnější chuť zkuste jablečný nebo vinný),
  • 400 gramů soli,
  • 16 kuliček nového koření,
  • 8 bobkových listů
  • a 20 hřebíčků.

Zkraťte si nekonečné čištění okurek

Ano, můžete do procesu čištění okurek zapojit děti a pozvat příbuzné, kteří si vždycky od vás rádi nějaké ty naložené okurky odvezou. Je to totiž docela dřina, ale to vám nemusíme popisovat.

Letos vyzkoušejte mytí okurek v pračce. Funguje to! Jen dbejte několika doporučení:

  • Nejprve pořádně vyčistěte zásobník na prací prášek.
  • Pračku s okurkami pusťte na program máchání bez ždímání.
  • Nelekejte se ran – okurky v pračce nadělají hluk.

Okurky z pračky vyndáte dokonale čisté a nebojte se – nepotlučené.

Přípravu okurek zvládnete mnohem rychleji, když nebudete muset ztrácet čas s ručním precizním čištěním. • 

Zavařování jde i bez hrnce

Když chcete zavařovat třeba na chalupě, kde nemáte speciální hrnec, není to důvod ke smutku. Naopak máte konečně příležitost k vyzkoušení alternativních metod:

  • Mikrovlnka – Okurky sterilujte v mikrovlnce ve sklenicích s novými šroubovacími víčky, která nedotahujte úplně nadoraz. Půllitrovou sklenici nechte v mikrovlnce 5 minut na 700 wattů. Pokud chcete zaráz sterilovat dvě sklenice, ohřívejte je v mikrovlnce jednou tak dlouho – tedy 10 minut. Do mikrovlnky klidně dejte i více sklenic, ale nezapomeňte navýšit čas. Po vyndání sklenice dotáhněte a nechte vychladnout.
  • Myčka – Zkuste zavařování v myčce. Sklenice naskládejte do myčky dnem nahoru a pusťte nejdelší program s nejvyšší teplotou. Po skončení sklenice vyskládejte a nechte vychladnout.
  • Trouba – Sklenice rozložte na hlubší plech tak, aby se nedotýkaly. Na plech nalijte vodu asi do výšky 3 centimetrů. Troubu předehřejte na 150 stupňů v režimu horního a spodního ohřívání a dejte dovnitř plech se sklenicemi. Pečte 15 minut. Pak teplotu snižte na 100 stupňů a změňte režim na pečení jen na spodní ohřev. Po 20 minutách vyndejte sklenice z trouby a nechte vychladnout.

Potřebujete rychlovku, protože máte jen pár okurek? Využijte mikrovlnku. Na obrovskou hromadu okurek je naopak ideální myčka. • 

3 recepty, se kterými zazáříte

Naučte se zpracovat přerostlé okurky a využít do nálevu netradiční suroviny jako libeček a víno. Není to žádná velká věda.

1. Salát z přerostlých nakladaček, který vydrží až do zimy

Kvašáky a řezy z přerostlých okurek zná každý. Ale co nakládaný salát, na kterém si pochutnáte i na Vánoce (pokud tedy zbyde)? Rovnou se do něj pusťte.

Co budete potřebovat:

  • 2,5 kila přerostlých nakládaček,
  • 300 gramů cibule,
  • 150 mililitrů octa,
  • 22 gramů krupicového cukru,
  • koření směs Nako nebo Lako,
  • pokud máte rádi křen, nastrouhejte ho a přidejte asi 3 deka.

Postup:

Okurky umyjte a odkrojte špičky. U každé okurky vyzkoušejte, jestli není hořká. Pak je i se slupkou nastrouhejte na struhadle na kolečka a osolte. Nechte odstát asi hodinu a slijte část šťávy z okurek.

Cibuli nakrájejte na jemné kostičky, přidejte k okurkám a přisypte půl pytlíku koření (vychází to asi na 50 gramů). V salátu by neměly být velké kusy koření, takže je buď podrťte v hmoždíři nebo sypte přes cedník.

Pak přidejte i cukr a ocet (libovolně křen) a promíchejte. Salát nechte hodinku proležet, naplňte do sklenic a sterilujte 15 minut

Okurky klidně nakrájejte nožem, ale na struhadle to bude mnohem rychlejší a přesnější. • 

2. Kari okurky k masu

Kari a okurky – že vám to k sobě moc nesedí? Opak je pravdou, těšte se na vynikající pikantní přílohu k masu.

Co budete potřebovat:

  • 2,5 kilo okurek nakládaček,
  • 6 cibulí,
  • 1,5 litru vody,
  • 0,4 deci octa,
  • 200 gramů cukru,
  • 1 lžička mletého pepře různých barev,
  • 1 lžička sladké mleté papriky,
  • 1,5 lžičky kari,
  • trochu chilli papričky,
  • 1 lžička soli + sůl na okurky a cibuli.

Postup:

Operte okurky a oloupejte cibuli, vše nakrájejte na kostičky, posolte a nechte alespoň hodinu odležet.

Do hrnce nalijte vodu a ocet, přidejte koření, sůl a cukr. Svařte nálev.

Okurky s cibulí naplňte do sklenic, zalijte ještě horkým nálevem a sterilujte 15 minut na 85 stupňů.

Řezy se obvykle dělají z větších okurek, ale při zavařování v kari nálevu nakrájejte i menší kousky. • 

3. Pálivé okurky s chilli a třtinovým cukrem

Zavařované okurky mají charakteristickou chuť: jsou kyselé. Zkuste k nim přidat i chilli papričku, ať jsou pořádně pálivé.

Co budete potřebovat:

  • malé okurky nakládačky,
  • mrkev,
  • cibuli,
  • kopr,
  • čerstvé chilli papričky,
  • 1 lžičku hořčičného semínka,
  • 3,5 litru vody,
  • 1 litr jablečného octa,
  • 0,5 kila třtinového cukru,
  • 10 deka soli,
  • 4 bobkové listy,
  • 10 kuliček nového koření,
  • 4 hřebíčky.

Postup:

Namočte okurky a připravte nálev. Do hrnce nalijte vodu a ocet, přidejte sůl, cukr a koření. Povařte a nechte mírně vychladnout.

Pokrájejte mrkev, cibuli a chilli papričky. Množství zeleniny záleží na vaší chuti, u chilli berte v potaz i pálivost – pokud máte pořádně pálivé chilli papričky, klidně stačí jedna bez semen.

Zeleninu s koprem a hořčičným semínkem dejte na dno sklenice a přidejte okurky. Zalijte nálevem a sterilujte alespoň 10 minut na 85 stupňů. Nechte minimálně týden odležet.

Chilli a nakládané okurky k sobě perfektně sedí. Pokud vás na pálivé jídlo užije, přihoďte do každé sklenice i 1 stroužek česneku. • 

Jak nakládáte okurky vy? Napište nám do komentářů, rádi vyzkoušíme další recepty.