Začněte nálevem
Aby se chutě správně rozležely, je nejlepší připravit nálev minimálně 3 dny předem. A může být na 100 % domácí a zdravější: stačí jen místo kupovaných kořenicích směsí vyrobit svou vlastní. Domácí nálev uvaříte z:
- 3 litrů vody,
- 1 litru octa (pro jemnější chuť zkuste jablečný nebo vinný),
- 400 gramů soli,
- 16 kuliček nového koření,
- 8 bobkových listů
- a 20 hřebíčků.
Zkraťte si nekonečné čištění okurek
Ano, můžete do procesu čištění okurek zapojit děti a pozvat příbuzné, kteří si vždycky od vás rádi nějaké ty naložené okurky odvezou. Je to totiž docela dřina, ale to vám nemusíme popisovat.
Letos vyzkoušejte mytí okurek v pračce. Funguje to! Jen dbejte několika doporučení:
- Nejprve pořádně vyčistěte zásobník na prací prášek.
- Pračku s okurkami pusťte na program máchání bez ždímání.
- Nelekejte se ran – okurky v pračce nadělají hluk.
Okurky z pračky vyndáte dokonale čisté a nebojte se – nepotlučené.
Zavařování jde i bez hrnce
Když chcete zavařovat třeba na chalupě, kde nemáte speciální hrnec, není to důvod ke smutku. Naopak máte konečně příležitost k vyzkoušení alternativních metod:
- Mikrovlnka – Okurky sterilujte v mikrovlnce ve sklenicích s novými šroubovacími víčky, která nedotahujte úplně nadoraz. Půllitrovou sklenici nechte v mikrovlnce 5 minut na 700 wattů. Pokud chcete zaráz sterilovat dvě sklenice, ohřívejte je v mikrovlnce jednou tak dlouho – tedy 10 minut. Do mikrovlnky klidně dejte i více sklenic, ale nezapomeňte navýšit čas. Po vyndání sklenice dotáhněte a nechte vychladnout.
- Myčka – Zkuste zavařování v myčce. Sklenice naskládejte do myčky dnem nahoru a pusťte nejdelší program s nejvyšší teplotou. Po skončení sklenice vyskládejte a nechte vychladnout.
- Trouba – Sklenice rozložte na hlubší plech tak, aby se nedotýkaly. Na plech nalijte vodu asi do výšky 3 centimetrů. Troubu předehřejte na 150 stupňů v režimu horního a spodního ohřívání a dejte dovnitř plech se sklenicemi. Pečte 15 minut. Pak teplotu snižte na 100 stupňů a změňte režim na pečení jen na spodní ohřev. Po 20 minutách vyndejte sklenice z trouby a nechte vychladnout.
3 recepty, se kterými zazáříte
Naučte se zpracovat přerostlé okurky a využít do nálevu netradiční suroviny jako libeček a víno. Není to žádná velká věda.
1. Salát z přerostlých nakladaček, který vydrží až do zimy
Kvašáky a řezy z přerostlých okurek zná každý. Ale co nakládaný salát, na kterém si pochutnáte i na Vánoce (pokud tedy zbyde)? Rovnou se do něj pusťte.
Co budete potřebovat:
- 2,5 kila přerostlých nakládaček,
- 300 gramů cibule,
- 150 mililitrů octa,
- 22 gramů krupicového cukru,
- koření směs Nako nebo Lako,
- pokud máte rádi křen, nastrouhejte ho a přidejte asi 3 deka.
Postup:
Okurky umyjte a odkrojte špičky. U každé okurky vyzkoušejte, jestli není hořká. Pak je i se slupkou nastrouhejte na struhadle na kolečka a osolte. Nechte odstát asi hodinu a slijte část šťávy z okurek.
Cibuli nakrájejte na jemné kostičky, přidejte k okurkám a přisypte půl pytlíku koření (vychází to asi na 50 gramů). V salátu by neměly být velké kusy koření, takže je buď podrťte v hmoždíři nebo sypte přes cedník.
Pak přidejte i cukr a ocet (libovolně křen) a promíchejte. Salát nechte hodinku proležet, naplňte do sklenic a sterilujte 15 minut.
2. Kari okurky k masu
Kari a okurky – že vám to k sobě moc nesedí? Opak je pravdou, těšte se na vynikající pikantní přílohu k masu.
Co budete potřebovat:
- 2,5 kilo okurek nakládaček,
- 6 cibulí,
- 1,5 litru vody,
- 0,4 deci octa,
- 200 gramů cukru,
- 1 lžička mletého pepře různých barev,
- 1 lžička sladké mleté papriky,
- 1,5 lžičky kari,
- trochu chilli papričky,
- 1 lžička soli + sůl na okurky a cibuli.
Postup:
Operte okurky a oloupejte cibuli, vše nakrájejte na kostičky, posolte a nechte alespoň hodinu odležet.
Do hrnce nalijte vodu a ocet, přidejte koření, sůl a cukr. Svařte nálev.
Okurky s cibulí naplňte do sklenic, zalijte ještě horkým nálevem a sterilujte 15 minut na 85 stupňů.
3. Pálivé okurky s chilli a třtinovým cukrem
Zavařované okurky mají charakteristickou chuť: jsou kyselé. Zkuste k nim přidat i chilli papričku, ať jsou pořádně pálivé.
Co budete potřebovat:
- malé okurky nakládačky,
- mrkev,
- cibuli,
- kopr,
- čerstvé chilli papričky,
- 1 lžičku hořčičného semínka,
- 3,5 litru vody,
- 1 litr jablečného octa,
- 0,5 kila třtinového cukru,
- 10 deka soli,
- 4 bobkové listy,
- 10 kuliček nového koření,
- 4 hřebíčky.
Postup:
Namočte okurky a připravte nálev. Do hrnce nalijte vodu a ocet, přidejte sůl, cukr a koření. Povařte a nechte mírně vychladnout.
Pokrájejte mrkev, cibuli a chilli papričky. Množství zeleniny záleží na vaší chuti, u chilli berte v potaz i pálivost – pokud máte pořádně pálivé chilli papričky, klidně stačí jedna bez semen.
Zeleninu s koprem a hořčičným semínkem dejte na dno sklenice a přidejte okurky. Zalijte nálevem a sterilujte alespoň 10 minut na 85 stupňů. Nechte minimálně týden odležet.
Jak nakládáte okurky vy? Napište nám do komentářů, rádi vyzkoušíme další recepty.