Při výběru surovin pro váš cestovní jídelníček pamatujte na výživovou hodnotu. Volte stravu, která je bohatá na vitamíny, bílkoviny a sacharidy, a nezapomeňte na dostatek kalorií. Zvítězíte nad únavou a hravě zdoláte každý kopec.
Vhodné jsou i suroviny, které před cestou přesypete do malých nádobek a sáčků. Bez konzerv se sice neobejdete, ale dávkováním ostatních surovin si podstatně odlehčíte batoh. Například olivový olej přelijte do malé lahvičky.
Právě pro dostatek živin a skladnost najdete v našich receptech suroviny, jako jsou těstoviny, cizrna, sušené maso, tuňák nebo kuskus. S nádobím si nelámejte hlavy. Na všechny tři pokrmy vám postačí plynový vařič, ešus a příbor.
1. Chilli con carne
Populární dobrotu z amerického Texasu si snadno a rychle uvaříte i pod stanem v Beskydech. Na přípravu vám stačí suroviny, které snadno seženete v konzervách a skladných baleních.
Co budete potřebovat:
- rajčata (ideálně cherry)
- slanina
- sušené hovězí maso
- sušená rajčata
- fazole v konzervě (mohou být i v rajčatové omáčce)
- chilli paprička (zhruba jedna na dvě porce)
- cibule
- česnek
- hovězí bujón
- pepř, nové koření, koriandr, sůl
- červené víno
- voda
- pečivo na zakusování
Postup:
- Na olivovém oleji orestujte slaninu a nakrájenou cibuli.
- Až cibule zesklovatí, přidejte na malé kousky nakrájené maso, vodu, sušená rajčata a plátky česneku. Po chvíli míchání přidejte bujón a okořeňte.
- Přilijte zhruba decilitr vína a přidejte nakrájenou chilli papričku. Chvíli pod pokličkou vše poduste a přidejte rajčata (pokud jsou cherry, nemusíte je krájet). Jakmile jejich slupka povolí, rozmačkejte je vařečkou.
- Jídlo ochutnejte a dochuťte dle potřeby solí či kořením.
- Přidejte fazole, a jakmile změknou, můžete podávat.
2. Kuskus s tuňákem
Kuskus je jednou z nejvděčnějších surovin moderních výletníků, neboť jde snadno přesypat do skladné nádoby a ještě snadněji připravit. Kuskus si navíc skvěle rozumí s oblíbenými rybičkami v konzervě.
Co budete potřebovat:
- kuskus
- tuňák v oleji
- mrkev
- česnek
- sůl a pepř
- voda
Postup:
- Mrkev nakrájejte na malé kostičky a česnek na plátky.
- Zeleninu orestujte na oleji z tuňáka.
- Přidejte kuskus a důkladně ho promíchejte.
- Nádobu sundejte z ohně a zalijte horkou vodou tak, aby hladina sahala kousek nad kuskus.
- Nechte odstát, dokud kuskus nezměkne. Poté přidejte tuňáka, okořeňte a pusťte se do jídla.
3. Těstoviny s cizrnou a rajčaty
Pro vegetariány nebo ty, kteří už se masa přejedli, je tu další rychlá laskomina. Díky kombinaci těstovin a rajčat se na chvíli přesunete z hlubokého lesa či větrem ošlehané hory do útulných italských uliček. Cizrna je navíc plná nejdůležitějších živin (např. bílkovin a sacharidů), které vám doplní energii na další cesty.
Co budete potřebovat:
- těstoviny (množství dle chuti a hladu)
- cizrna v konzervě
- sušená rajčata nebo rajčata v konzervě
- koření dle chuti (doporučujeme bazalku a kari)
- olivový olej
- sůl
- voda
Postup:
- Uvařte těstoviny v osolené vodě s olivovým olejem.
- Cizrnu a rajčata orestujte a posypte kořením, vznikne vám rajčatová omáčka.
- Uvařené těstoviny smíchejte s omáčkou a cizrnou.
A pokud se vám v kempu vařit nechce, vyberte si z naší nabídky instantních outdoorových jídel.
Z jakých surovin nejčastěji vaříte na výletech? Napište nám tipy na osvědčené chuťovky do komentářů nebo na Facebook.