6 tipů pro voňavý psí dech | Blog Mall.cz

Zajistěte psovi dech jak z reklamy na žvýkačky

Jsou pro vás láskyplné pusinky od vašeho čtyřnohého parťáka noční můrou? Pomozte svému pejskovi, aby mu netáhlo z tlamy. Máme pro vás několik tipů, díky kterým si mazlení užijete bez nakrčeného nosu.

1. Čistota zubů je půl zdraví

Také psi potřebují pravidelně vyčistit zuby. Stejně jako u lidí se psům tvoří zubní plak, ten způsobuje zápach a často vede až k onemocněním dásní.

Chcete na psa použít pastu, kterou používáte vy? Zastavte. Psí zuby a dásně potřebují speciální péči – fluor z vaší pasty by jim podráždil žaludek. Kromě toho pořiďte psovi speciální zubní kartáček. Chlupáči mají citlivé dásně, proto vyžadují měkčí štětinky než vy. Zuby se ze stejného důvodu psům nedrhnou, spíš se jen mírně otírají.

Není žádným tajemstvím, že psi se všemu nejlépe učí ve štěněcím věku. Pejska proto zvykejte na kartáček už od malička. • 

Čistěte svému psovi zuby alespoň třikrát týdně. Malá plemena a plemena se zploštělým čumákem jako buldočci a boxeři potřebují kartáček klidně každý den. Jejich zuby jsou totiž špatně uspořádané, těžko je vyčistíte důkladně na první dobrou. Raději je proto vezměte do parády častěji. 

2. Ústní voda, gel a žvýkačka

Pokud si váš pes nechce nechat zuby vyčistit nebo má přecitlivělý chrup, pomozte mu od zubního plaku speciálními přípravky, které dech osvěží. Zkuste třeba:

  • psí ústní vodu, tu nakapete do psí misky s vodou a pejsek ji jednoduše vypije,
  • psí gel nebo prášek na zuby, který vmícháte do malého množství jídla, až pes spořádá hlavní chod,
  • žvýkačky pro psy, tedy žvýkací snacky a hračky. Pro osvěžení dechu kupujte ty s obsahem hřebíčku, skořice nebo chlorofylu.

Náš tip: Nechejte pejska také ohlodávat dřevěnou hračku. Dřevo vyčistí zubní plak i zbytky jídla mezi zuby.

>> Všechno pro péči o psí zuby máme na MALL.CZ. <<

Ke svěžímu dechu pomáhá i chlorofyl, zelené barvivo v čerstvých rostlinách. Najdete ho v některých druzích psích pochoutek. • 

3. Správné krmivo

Pro voňavý dech je potřeba správné krmivo. I tady platí pár zásad:

  • Nenechejte psa, aby jedl odpadky. Z koše může snadno sníst něco zkaženého.
  • Kupujte kvalitní granule, které mají tvrdší a pórovitý povrch. Lepkavé granule se na zubech usazují a způsobují rychlejší tvorbu plaku.
  • Pro trénink pejska využijte takové odměny, které zuby vyčistí a ještě obsahují rozmarýn nebo jinou vonnou látku. Odměnu, péči a provonění tak zvládnete jedním šmahem.

Náš tip: Kvalitní krmiva předchází problémům se zuby. Poznáte je tak, že na sobě mají značku dental care, péče o zuby.

4. Skořice a kokos

Osvěžte dech svého mazlíčka pomocí koření. Posypejte jeho granule malým množstvím namleté skořice. Pejsek pak bude vonět jako vánoční perníček.

Dech provoní i kokosový olej, který navíc působí dezinfekčně, zlepšuje trávení a posiluje imunitu. Lžičku oleje nalijte psíkovi do misky, případně mu dobrotu nabídněte z lžičky nebo prstu. Pokud se mu do oleje nechce, nenuťte ho.

Skořice působí proti kvasinkám, kromě toho dodá vašemu pejskovi energii a elán. • 

>> Vitamíny pro psy koupíte na MALL.CZ. <<

5. Návštěva lékaře

Pokud pejskovi silně zapáchá z tlamy, může to znamenat nemoc. V takovém případě raději zajděte k veterináři. Stejně jako u lidí, i pejska byste měli vodit na preventivní prohlídku zubů jednou za půl roku.

Veterinář odstraní vašemu pejskovi zubní kámen. • 

6. Hlavně žádnou voňavku

Spousta lidí si myslí, že stačí, když svého psa jednoduše navoní. To ale není dobrý nápad. Nejenom, že zápach pouze potlačíte a nevyřešíte, ale ještě můžete pejskovi způsobit zdravotní problémy. Na psa nikdy nestříkejte parfém, deodorant nebo osvěžovač vzduchu.

Pokud chcete odstranit zápach kolem psího pelíšku, vyzkoušejte osvědčené přípravky, které jsou na to určené.

>> Čističe pelechů seženete na MALL.CZ. <<

Jak pečujete o svého pejska vy? Napište nám do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.