5 důležitých rad, jak udržet zuby vašeho psa zdravé | Blog Mall.cz

5 důležitých rad, jak udržet zuby vašeho psa zdravé

Věděli jste, že 4 z 5 dospělých psů trpí onemocněním dásní? Je to nejčastější psí trápení. Přitom zuby jsou pro psy důležité nejen při žraní, ale také při hře – aby měli radost ze života. Dobrá zpráva je, že s péčí o psí chrup nikdy není pozdě začít.

1. Choďte na pravidelné kontroly k veterináři už od štěňátka

Zatímco zubní kaz byste u psů našli jen výjimečně, zubním plakem, kamenem, ale třeba i špatným skusem trpí úplně stejně jako lidé. A stejně jako my mají problémy se zuby už od mala. Ne vždy odhalíte zubní plak nebo kámen včas. Přitom je mnohem snadnější problémům se zuby předcházet než je léčit.

Zaručeně pozná problémy s dásněmi jen veterinář, který vám také poradí, jak se správně o psí chrup starat. První rada tedy zní: nezanedbávejte návštěvy veterináře.

Většina psů si návštěvu veterináře moc neužívá. Zkuste pejska od malička učit, že po bezproblémové prohlídce přijde odměna. • 

2. Sledujte chování a stav vašeho psa

První známkou onemocnění dásní bývá zápach z úst. Že je vašemu pejskovi cítit z tlamy opravdu není normální, i když si to spousta lidí myslí. Měli byste také sledovat, zda mu dásně při přetahování nebo okusování hraček nekrvácí.

A pokud už má pokročilý zánět dásní, může být tak trochu bez nálady, unavený, ale i podrážděný a nedůtklivý. Asi tak jako vy, když vás bolí zuby.

3. Čistěte mu zuby

Ano, opravdu. Vezměte obyčejný kartáček na zuby a zubní pastu pro domácí mazlíčky a čistěte svým čtyřnohým parťákům zuby. Ideálně každý den. Možná vám to přijde přehnané, ale stav zubů ovlivňuje celkové zdraví psa. A určitě nechcete, aby měl chudák v tlamě na stará kolena jen poslední pahýlky a stravu jste mu museli mixovat.

Čištění zubů je u psů stejně důležité jako u lidí. Nezanedbávejte ho. • 

Jak na správné čištění zubů?

  • Nejlepší je učit pejska zvyknout si na čištění zubů už od štěňátka. Zubní pasta pro zvířata by mu měla chutnat. Nikdy nepoužívejte tu lidskou. Psa štípe, takže byste mu čištění zubů hned od začátku zprotivili.
  • Pastu mu dejte nejdříve ochutnat na špičku prstu. Když mu chutná, opatrně mu sevřete čumáček, aby měl zuby co nejvíce stisknuté, a prstem s kouskem pasty mu přejíždějte po zubech a dásních. Určitě to ale nezkoušejte, pokud je pes agresivní a bojíte se, že by mohl zaútočit.
  • Když si zvykne na to, že má v tlamě něco, co nemá okusovat ani olizovat, vezměte navlhčený kartáček s pastou zatlačenou do štětin a opatrně mu vyčistěte špičáky. Nikdy nezačínejte s předními zuby – ty jsou nejcitlivější. Pořád drží? Paráda! Vyčistěte i zbytek zubů a zítra zase nanovo.

4. Nechte ho kousat, žvýkat a hrát si

Okusování je důležitá část psího života. To samozřejmě neznamená, že máte svého čtyřnohého mazlíka nechat kousat vaše oblíbené boty. Ale dopřejte mu dostatek hraček, dřevěných klacků a přetahovacích látkových i gumových uzlíků – zabaví se s nimi a bude si o ně i přirozeně čistit zuby. Sice ho to zubního kamene nadobro nezbaví, ale je to skvělá prevence.

Okusování je důležitá součást psího života. Tak ho svým čtyřnohým mazlíčkům neodpírejte. • 

5. Dávejte mu žvýkací pamlsky

Teď přichází část, ze které bude mít váš pes největší radost. Žvýkací pamlsky brání usazování zubního plaku a tvorbě zubního kamene. Tím také snižují zápach z úst psa. Na trhu jich najdete spoustu. Dentální tyčinky, žvýkací plátky nebo třeba speciální žvýkací kosti.

Například dentální tyčinky Dentastix mají speciální tvar vyvinutý pro péči o zuby i dásně a snižují tvorbu zubního kamene až o 80 %. Ideálně je svému mazlíčkovi dávejte jednou denně. Mají nízký obsah tuku, takže se nemusíte bát, že by váš pes byl za chvíli jako váleček. Pamlsky vybírejte vždy podle váhy vašeho psa. Třeba Dentastix vyrábí žvýkací kosti speciálně pro malá plemena i pro velké psy nad 25 kg.

Pokud chcete svému psovi poskytnout opravdu perfektní péči, novinkou mezi žvýkacími pamlsky jsou Dentastix Twice Weekly. Dávejte je pejskovi dvakrát do týdne a díky jejich unikátní textuře bude mít hloubkově vyčištěné zuby až k dásním.

Čistíte svému psovi zuby, anebo se spoléháte na žvýkací pamlsky? Napište nám v komentářích, jak se o zuby svého psa staráte vy.